(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je třeba, aby mocnosti, hlavně USA a NATO, přestaly podporovat války, ať už v Sýrii, tak i na Ukrajině. Pojďme pomáhat, ale ne tím, že pošleme tanky a zbraně. Až západní země přestanou podporovat místní zkorumpované vlády a začnou skutečně pomáhat, pomohou budovat jejich ekonomiku na základě rovnoprávného postavení, pak věřte, že nebudou potřeba kvóty, protože i Afričanům bude lépe v jejich vlastní zemi. Ono stačí, aby bohaté západní země neokrádaly ty chudší a slabší a zároveň aby naše vládní elity nenechaly okrádat naši zemi. A jak už jsem řekl, základním motivem je - pomáhejme. Ale nejdřív svým vlastním bezmocným a potřebným, a nikoliv rozdávat naše peníze cizím.

Na závěr zopakuji: Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN by měl podle našeho názoru za toto jednání odstoupit z funkce, stejně jako celá vláda, která by měla podat demisi, a to i vzhledem k tomu, že podle všech průzkumů z poslední doby důvěřuje vaší vládě již pouze kolem 30 % občanů. A to je opravdu žalostně málo.

Závěrem bych chtěl sdělit, že po otevření rozpravy předseda našeho poslaneckého klubu navrhne jménem SPD usnesení, samozřejmě o kterém se bude hlasovat tady ve Sněmovně, pakliže vládní koalice umožní tuto schůzi, a slyšel jsem, že umožníte schválení programu této schůze.

Takže SPD navrhuje usnesení, o kterém se bude hlasovat:

I. Poslanecká sněmovna konstatuje, že nelegální migrace zásadním způsobem dlouhodobě ohrožuje bezpečnostní situaci v České republice.

II. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby se připojila k postojům Polska a Maďarska a odmítla v orgánech Evropské unie zásady směřování k návrhu nařízení, kterým se stanoví společné řízení o mezinárodní ochraně.

A já bych k tomu na závěr dodal: Pokud toto usnesení Sněmovna odmítne, tak v okamžiku, kdy bude SPD ve vládě, tak tyto postoje k těmto dokumentům a podpoře nelegální migrace vládou Petra Fialy zrušíme a připojíme se tak k postojům Polska a Maďarska. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A mám tady jedno upozornění. Pan předseda vlády se přihlásil do diskuse, ale teď nevím, jestli myslel na program, nebo až posléze. Ale já myslím, že to uděláme tak, jak byla dohoda, že budeme teď pokračovat dále a posléze.

Nyní tedy není nikdo přihlášen. Budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 68. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Já přivolám kolegy z předsálí. zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě zagonguji a mezitím, než se dostaví kolegové z předsálí, přečtu omluvy. Omlouvá se Bělor Roman od 17.15 - pracovní důvody, Richterová Olga od 15.45 do 16.30 z pracovních důvodů a dále se omlouvá David Šimek od 14 hodin z pracovních důvodů.

 

Pro příchozí zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu pořadu 68. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 107 poslanců a poslankyň, pro 105, proti žádný. Návrh byl přijat. Pořad schůze jsme tedy schválili.

 

A nyní přistoupíme k jedinému bodu této schůze, kterým je

 

1.
Informace ministra vnitra V. Rakušana o schválené povinné solidaritě

Prosím, aby se ujal slova místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. To jenom čtu pro pořádek. Nicméně došlo k dohodě. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, děkuji, paní místopředsedkyně. My jsme učinili gentlemanskou dohodu, začne paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, já jenom pro pořádek zopakuji, že v 7. volebním období se ustanovilo pořadí, právě pokud byla vyžádána buď zpráva, nebo informace předsedy vlády, nebo jednoho z ministrů, v případě, že se jedná o informaci, tak vystupuje ten, který podává informaci, a automaticky, kdo je navrhovatelem, se stává zpravodajem. Nyní jsme zaznamenali, že došlo k dohodě, že jako první vystoupí navrhovatelka, paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která, bude-li souhlasit, se stane zároveň i zpravodajkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ano, souhlasím. Děkuji, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pokud nebudou námitky, tak o této věci se nehlasuje, protože se automaticky dle dohody ze 7. volebního období stává zpravodajkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hnutí ANO svolalo mimořádnou schůzi s názvem Informace ministra vnitra Víta Rakušana o schválení takzvané povinné solidarity. Na úvod musím říct, že došlo k dohodě předsedů poslaneckých klubů s tímto názvem, protože kdybychom takovýto název bodu nedali, tak by k té dohodě nedošlo a s největší pravděpodobností by program dnešní schůze schválen nebyl. Kdybychom asi měli ten bod nazvat, tak by zněl úplně jinak, protože migrační reforma a to, co schválil pan ministr vnitra, je absolutně v rozporu s programovým prohlášením, nejenom s programem SPOLU a dalších stran, ale především v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Musím říct, že včera tady vystupoval pan prezident České republiky, který jasně řekl, že je strašně důležité mít otevřený dialog, aby došlo k tlumení konfliktů. A teď si řekněme, co se stalo. Tak my jako opozice se dozvídáme z médií, že Vít Rakušan jel na Radu ministrů do Lucemburku, kde schválil za Českou republiku, že souhlasí s takzvanou povinnou solidaritou ohledně přijímání nelegálních migrantů, a pokud takové migranty nepřijmeme, tak za jednoho migranta zaplatíme v přepočtu 500 000 korun. Takže pan ministr jel na jednání Rady ministrů - můžeme se bavit o tom, proč to nebylo na Evropské radě - a nevěděl o tom, co tam bude projednávat? Zaznělo to tady i od našeho předsedy hnutí ANO, že byla vždy nějaká rámcová pozice, projednávalo se to na zahraničním výboru. Může nám pan ministr vnitra odpovědět, jestli to na daném výboru projednával? Já od svých kolegů, kteří jsou členy zahraničního výboru, žádnou takovou informaci nemám. Měl ministr vnitra mandát vlády České republiky? Pan europoslanec Zdechovský hovoří, že neměl. Takže chtěla bych odpověď pana ministra vnitra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP