(15.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Když se podívám na jednání vlády, které probíhalo 7. června, tak tam nic nenajdu. A když se podívám na záznam, tak v posledním bodu 8 vidím, že je informace o pozici České republiky na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Ale víte, co je zajímavé? Že u každého bodu je napsáno hlasování. To znamená, že ze 17 přítomných členů hlasovalo pro 17. U tohoto bodu žádné hlasování není uvedeno. Mohl byste nás, pane ministře vnitra, provést, jak jednotliví členové vlády v tomto případě hlasovali? Kolik členů vlády bylo pro? Proti? A proč to není v tomto záznamu uvedeno? Ono je to tajné? Předpokládám, že to jsou věci, které by měly být nejenom pro nás, ale pro všechny občany České republiky veřejné. Proč jste nás neinformoval o tom jednání, že se tam taková věc bude projednávat? Zajímavé je, že když se o této věci hlasovalo na Radě ministrů, tak že proti bylo Maďarsko, Polsko, zdrželo se Slovensko, Malta, Litva a Bulharsko. A mě by především zajímalo - a jestli byste nám tady na to dokázal odpovědět, budu věřit, že ano - proč bylo Polsko proti?

Chtěla bych říct z tohoto místa, že tady vystupuji v tuto chvíli jako stínová ministryně vnitra. A musím říct, že já jsem prakticky tento proces neprocházela. Náš pan předseda hnutí ANO v pozici premiéra bojoval s těmito věcmi. A povinná solidarita byla již na stole v roce 2020 a 2021. A premiér Andrej Babiš a jeho vláda to kategoricky odmítli. A prakticky tím, že vy jste to odsouhlasil, tak jste nás přivedl do skutečnosti, že budeme (nebudeme?) mít možnost svobodně si rozhodovat o tom, kdo u nás bude žít. A musíme se bavit o tom, že někteří lidé u nás ani nechtějí žít. A tím jsem přesvědčena o tom, že ohrožujete bezpečnost České republiky tím, co jste udělal.

A mě to překvapuje z důvodu toho, že vy neustále hovoříte o nějaké výjimce. Ten dokument má 150 stran, možná více o nějakou stránku. Žádná výjimka v tomto dokumentu není. Nikdo o té výjimce neví. Vy o ní pouze hovoříte. Znovu říkám, jestli argumentujete tím, že Česká republika dobrovolně přijala ukrajinské válečné uprchlíky, a bylo jich 516 000, tak Polsko jich přijalo 1,6 milionu. A Polsko bylo proti povinné solidaritě. Tak jestli byste mi na to odpověděl.

Nemusím vám připomínat, že 29. června roku 2018 za naší vlády se jasně odmítly kvóty. Vyzýváme vás, abyste nám i řekl ohledně ukrajinských uprchlíků - vy říkáte, že ta finanční částka byla 1,3 milionu (?) korun. Myslím si, že to je částka velmi neadekvátní a že v rámci předsednictví a všeho jste mohli vybojovat více finančních prostředků.

Co je na tom asi nejhorší? Že když probíhalo jednání v Lucemburku toho 8. června, tak to bylo přesně pět let od toho, kdy jste pohřbili právě to odmítnutí kvót, kdy se to podařilo zarazit, a zároveň v tento den syrský migrant ve Francii vážně pobodal čtyři tříleté děti.

Znovu říkám, že jste tímto krokem omezil suverenitu České republiky a za našimi zády a bez jakékoli diskuse jste nechal schválit tento dokument, toto nařízení, kdy jste souhlasil s touto povinnou solidaritou. Znovu podotýkám - povinnou solidaritou.

Ještě bych si dovolila v tuto chvíli to převést na rok 2015, který si asi každý z nás pamatuje, kdy Brusel v roce 2015 plánoval rozdělit 120 000 migrantů. Na Českou republiku v tu chvíli připadala kvóta 2 978 migrantů. Naštěstí to ztroskotalo. Ale teď bych to převedla na tu vaši schválenou čtvrteční dohodu. Kdybychom těchto 2 978 migrantů nepřijali, tak bychom jako Česká republika museli zaplatit 1,5 miliardy korun.

Zároveň bych chtěla zdůraznit, že v rámci nelegální migrace máme dva zákony - cizinecký zákon a azylový zákon. A to, o čem tady v tuto chvíli hovoříme, je právě azylový zákon, který bych vám ráda také, pane ministře vnitra, připomněla, protože jsme ho tady nedávno schvalovali a vyzývali jsme vás na bezpečnostním výboru, aby se zpřísnily tresty pro převaděčské gangy. A jak to dopadlo? Zákon jste sem přinesl, ale zpřísnění trestů jste jako ministr vnitra neprosadil a v obsahu nového zákona nejsou. To znamená, že tresty pro převaděčské gangy jsou v rámci jiných států EU daleko vyšší než v České republice.

Myslím si, že v tuto chvíli se k tomuto kroku vyjadřuje i řada expertů, řada lidí, kteří se pohybují v rámci bezpečnostních expertů, kteří jasně říkají, že ten krok je velmi špatný a že právem každého státu je rozhodovat si, koho si do země pustí právě s ohledem na bezpečnost. A já si myslím, že tím krokem, který jste udělal prakticky, aniž byste nám někomu o tom řekl, a nevím, jaký byl ten důvod, tak jestli vám taková komunikace, a že takto se má s opozicí i s ostatními lidmi hovořit a takto komunikovat a takhle věci dělat, mně v žádném případě nepřipadá správné i v souvislosti s tím, že vaším krokem jste pohřbil to, co se tady podařilo vybojovat, ať už je to to zaražení těch kvót a ať už je to, že povinná solidarita byla na stole již v roce 2020 i 2021 a vláda Andreje Babiše to kategoricky odmítla. A současný ministr vnitra Vít Rakušan to na Radě ministrů schválil, aniž by někomu o tom řekl.

Budu věřit, pane ministře, že na všechny mé otázky odpovíte. V podrobné rozpravě jsem připravena navrhnout usnesení, o kterém budeme chtít, aby Poslanecká sněmovna hlasovala. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan ministr Vít Rakušan. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP