(Schůze pokračovala ve 13.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 53. a 62. schůzi Poslanecké sněmovny. Co se týče omluv, rovněž odkazuji na 53. a 62. schůzi, a navíc je tu omluva paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš, a to z pracovních důvodů na celý jednací den.

 

Nyní bychom měli pokračovat v projednávání jediného bodu této 54. schůze, kterým je bod číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu
Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 263/ - třetí čtení

V projednávání tohoto bodu jsme pokračovali dne 8. března, rozprava byla opět přerušena. Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňující návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 263/3, který byl doručen dne 17. ledna 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 263/4. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr kultury Martin Baxa, což už učinil, a rovněž tak zpravodaj garančního výboru, kterým bude za omluveného pana poslance Kolovratníka pan poslanec Ondřej Babka.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, do které se přihlásili poslanci uvedení v pořadí. Nicméně mám tu přednostní právo paní předsedkyně Schillerové, která by měla vystoupit jako první. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, já jsem opravdu velmi nemile překvapena tím, jak bezmezná, jak bezmezná je touha pětikoalice po moci. Už dnes máte vládu, ovládáte obě komory Parlamentu - Poslaneckou sněmovnu i Senát. Včera byl inaugurován prezident republiky, který byl zvolen také s vaší podporou. Ale k tomu si dovolím dodat, že pevně věřím, že pan prezident i přes výše uvedenou skutečnost brzy dokáže, že nebude kývat na každý váš návrh. Chci tomu věřit a určitě musí dostat šanci to prokázat.

Říká se, že pro demokracii je nebezpečné, když se kyvadlo moci příliš vychýlí na jednu stranu, a já s tím souhlasím. Vám ta koncentrace moci, kterou již nyní máte, evidentně nestačí. Vy chcete to kyvadlo vyrvat, aby se už nikdy nemohlo vrátit zpět. Minulý týden a celý váš postup během schůze toho budiž důkazem. A v této situaci tu nyní řešíme další instituce, které chcete získat pod svoji kontrolu, totiž média veřejné služby. Je to pro vás dokonce taková priorita, že jste opět dali stranou problémy občanů a podnikatelů. Netrápí vás vysoká inflace, nedostatek léků, nedostatek volných míst na středních školách, drahé potraviny nebo třeba nejistota na trhu práce v souvislosti s nejasnými vyhlídkami automobilového průmyslu. To vše je pro vás vzduch. A proto také my k těmto tématům musíme za vás svolávat mimořádné schůze, protože jinak je Sněmovna vůbec neřeší. To vše je vám totiž lhostejné, protože vaše priority jsou evidentně jiné.

Já ale na jednu stranu vaši snahu chápu. Obraz vaší vlády u společnosti totiž není vůbec dobrý. Většina výzkumů totiž ukazuje, že důvěra občanů ve vaši vládu opravdu není velká. V aktuálním průzkumu společnosti Morning Consult vychází, že premiérovi dnes nevěří už 67 % obyvatel této země. To je druhý nejhorší výsledek ze všech měřených zemí. Hůře dopadl jen premiér Jižní Koreje. Podle výzkumu společnosti STEM z konce loňského roku hodnotí práci premiéra známkou pět, tedy tou nejhorší možnou, 60 % populace. Ba co víc, jen 18 % lidí se podle stejného výzkumu domnívá, že budoucnost bude lepší. A především, a nyní, vážení provládní poslanci, dobře poslouchejte, 85 % lidí hodnotí uplynulý rok pod vaší vládou negativně. Nevěří tomu, že loňský rok přinesl úspěch v rozvoji celé společnosti. Stejný počet lidí si dokonce ani nemyslí, že by loňský rok přinesl více spravedlnosti. Chápu, že se vám to neposlouchá dobře, a chtěla bych vás upozornit, že pokud si myslíte, že se tyto pocity změní v případě, že ovládnete média veřejné služby, tak se velmi, velmi mýlíte.

Přijměte prosím radu od zkušenějších. Já vím, že někteří z vás mají pocit, že víte všechno nejlépe. Věřte mi ale, že cesta absolutního válcování všeho není ta nejlepší. Už i proto, že nikdo nikdy není u moci navěky. Dříve nebo později přijde k moci někdo jiný. Jste si jistí, že vám i potom bude tato třeba zrovna změna zákona vyhovovat? Opravdu chcete, aby média veřejné služby hrála podle toho, kdo je zrovna u moci? Opravdu máte pocit, že tímto zákonem jednáte v zájmu těchto médií? Napadlo vás, do jaké situace stavíte ty novináře, redaktory, jak moc jim komplikujete práci? Opravdu jim chcete dát definitivně nálepku provládních médií? A to není jen má domněnka. Já s nimi také mluvím. Ani samotným médiím se tato vaše iniciativa nelíbí.

Vím, že na tuto námitku zcela určitě opáčíte, že to samozřejmě nechcete, že vás podobné úvahy ani nenapadly. Ale opravdu si myslíte, že vám to někdo uvěří? Zvlášť v situaci, kdy doteď nikdo z vás nebyl schopný přesvědčivě říci, k čemu tato změna je? Vyřeší snad kontinuální pokles důvěry v média veřejné služby, tak jak to ukazuje například průzkum AMI Digital Index? Nebo vyřeší snad tato věc otázku financování veřejnoprávních médií? Nic z toho neřešíte. Jediné, na co nyní tlačíte, je změna volby do Rady ČT a Českého rozhlasu. Přitom to, co my chceme, a myslím si, že to je zcela legitimní, nebo možná spíš by to mělo být absolutní naprostou samozřejmostí, neměňte podmínky výběru nového generálního ředitele České televize v době, kdy už se proces výběrového řízení rozběhl. To je přece naprosto skandální postup! A troufnu si říci, že při jiném rozložení sil by měl potenciál plnit hodně velká náměstí.

Při posledním projednávání tohoto bodu zde ve Sněmovně zaznělo mnohokrát, že pokud ty obavy chcete rozptýlit, tak to můžete udělat snadno. Není nic jednoduššího. Stačí posunout účinnost zákona za termín volby generálního ředitele. Ta výzva zde padla několikrát, ale odpověď od vás zatím žádná. A já se tedy musím zeptat: Proč vám skutečně nejde o kontrolu nad tou volbou? Proč je takový problém účinnost zákona odložit? Mohl by mi někdo z vás na tuto jasnou a jednoduchou otázku jednoznačně odpovědět? Ale myslím opravdu jasně. Bez jakýchkoli výmluv a vytáček. Proč toto není možné? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP