(13.00 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Další příklad. To byla zase redakce Reportéři ČT. Když na podzim loňského roku prezident Zeman vyznamenal devět studentských vůdců popravených 17. listopadu 1939, tak Reportéři ČT udělali reportáž, ze které vyznělo, že vlastně tito popravení studenti nebyli vůbec žádní odpůrci nacismu a okupace. Naopak, že to byly náhodně vybrané oběti a že vlastně s těmi Němci spolupracovaly. Což samozřejmě byla do nebe volající lež, protože všech devět je mimo jiné také držitelem Československého válečného kříže 1939, který jim byl udělen prezidentem republiky 28. října 1945. Neumím si představit, že by v té době někomu, kdo by byl jenom podezřelý z kolaborace s Němci, takto vysoké válečné vyznamenání bylo uděleno. Ale zase to byla ukázka manipulace, ukázka toho, jakým způsobem Česká televize se postavila k možnosti, že těch devět, kteří představovali vlastně průřez politickým spektrem od pravice až po levici, kteří se spojili v odporu proti okupantům, tak jakým způsobem se snažili prostě jejich památku znevěrohodnit, pošpinit. Bylo to neskutečné, neskutečné, kde na to ti lidé vzali vůbec odvahu a žaludek.

Takže to je typická ukázka nezávislosti a objektivity naší veřejnoprávní televize a její publicistiky, kde se vedoucí redaktoři, známé mediální tváře, v poslední době předhánějí v obvinění, kdo víc šikanuje a kdo víc sexuálně obtěžuje své podřízené. A také je to ukázka toho, v čem tkví klíčová důležitost mediálních kontrolních rad volených pouze Poslaneckou sněmovnou. Nenechme se proto o ni připravit. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A další do obecné... S faktickou poznámkou, tak prosím. Faktickou, vaše minuty. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, slyšeli jsme tady už celkem hodně projevů dnes. Ty věci se pořád táhly v té rovině politického ovlivňování a směřování k politickému ovlivňování veřejnoprávních médií. Já za SPD musím říct, že s tím zásadně nesouhlasíme. Dovoluji si vás proto požádat o přestávku na jednání klubu hnutí SPD v délce jedné hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. Je 13.02, takže vyhlašuji přestávku na poradu klubu SPD do 14.02. Tím pádem dnešní projednávání této schůze musím přerušit, protože budou potom následovat další mimořádné schůze. Děkuji. Organizační výbor by měl být od 14 hodin, myslím. Další schůze začíná, mimořádná schůze bude v 15 hodin podle programu.

 

(Schůze přerušena ve 13.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP