(16.40 hodin)
(pokračuje Valachová)

Za prvé, radikálněji zvedněte důchody, ať se konečně zalepí ta díra, která vznikla mezi takzvanými starodůchodci a mladodůchodci, tedy zejména důchody, které jsme přiznávali ještě před rokem 1989, krátce po něm a později, a samozřejmě díra, která vznikla tím, že se za doby pravicových vlád systémově a systematicky, opakovaně rok co rok nezvyšovaly důchody o zákonnou valorizaci. Chtějí, abychom tedy konečně tuhle nespravedlnost narovnali. Ačkoliv v minulých letech jsme radikálně zvyšovali důchody, tahle nespravedlnost pořád mezi lidmi je. Proto také podpořím zvýšení důchodů našim seniorům a seniorkám nad zákonnou valorizaci, kterou jsme také prosadili, nicméně stále ta černá díra z předchozích let a desítek let tam je, takže je namístě tímto způsobem mimořádně důchody seniorům a seniorkám zvýšit. To je první věc, se kterou se na mě lidé obracejí.

Potom se na mě obracejí často ženy, které vychovaly děti a které v důsledku toho mají velmi často nižší důchody než muži, a v České republice je to bohužel stále pravidlem. Dlouhou dobu jsme hledali cestu, ústavní cestu, jak toho dosáhnout, a jsem ráda, že pozměňovací návrh, který je v tuto chvíli uplatněn a na kterém spolupracovalo v rámci přípravy změn důchodového systému a důchodové reformy Ministerstvo práce a sociálních věcí, opravdu řeší ústavním způsobem to, abychom zvýšili systémově mužům i ženám, kteří pečovali o své děti, důchody přes takzvané výchovné. To je druhá věc. I tady máme, kolegové a kolegyně, příležitost lidem vyhovět.

A třetí věc, zejména tedy při návštěvách zaměstnavatelů, provozů, dílen, zejména pracovníci těžkých sektorových profesí, náročných profesí žádají, abychom našli způsob, jak by mohli odejít dříve do důchodu a aby i tak jejich důchod zůstal důstojný. Jsem ráda, že skrze důchodovou Komisi pro spravedlivé důchody a skrze další pozměňovací návrh, který byl uplatněn, a máme možnost ho schválit, také tento třetí problém, třetí starost, konkrétní starost lidí, úspěšně můžeme vyřešit.

Chtěla bych proto vyzvat, kolegyně a kolegové, nás všechny, abychom ještě v tomto funkčním období nejenom přistoupili k mimořádné valorizaci, ale také schválili výchovné a schválili možnost dřívějšího odchodu do důchodu u náročných profesí, a tímto způsobem všechny tyto tři starosti dokázali lidem společně vyřešit. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Martínek se ještě hlásí do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl ještě krátce apelovat trochu na rozpočtovou odpovědnost, přece jen všichni víme, v jaké stavu jsou v tuto chvíli veřejné finance. Současný návrh předložený ANO a ČSSD má poměrně podrobnou důvodovou zprávu. Jedná se o případné dopady ve výši zhruba 11 miliard, přičemž ve střednědobém výhledu by to bylo 32,6 miliardy. Ale teď tady bylo zmíněno mnoho pozměňovacích návrhů, a poněvadž u mnoho z nich není vyhodnocen rozpočtový dopad, tak bych tady rád přečetl své odhady, které by přijetí jednotlivých pozměňovacích návrhů měly do státního rozpočtu, a proto abychom na to mysleli v případě, že by doopravdy měly být dané jednotlivé návrhy hlasovány.

Je tu návrh paní Jírovcové z KSČM ohledně dalšího dodatečného zvýšení na 500 korun, což je další dodatečný výdaj ve výši zhruba 6 miliard.

Pak je tu řada pozměňovacích návrhů od koalice SPOLU. Já tady mám nějaké odhady ve smyslu - například paní Golasowské návrhy, případně i pana Kaňkovského, kdy vdovské důchody v plné výši je dalších 5 miliard korun ročně, 500 korun za vychované dítě je zhruba 18 miliard korun ročně, vdovské důchody, zvýšení procentní výměry VD z 50 % na 60 % je zhruba 6 miliard ročně, vdovské důchody, prodloužení pobírání je zhruba 7 miliard ročně, vdovské důchody, změna nároků, je zhruba necelá miliarda, snížení minimální doby pojištění na 30 let v budoucnu až 0,5 % HDP, tedy odhad v budoucnu nějakých 15 miliard ročně při současných cenách, snížení minimální doby pojištění na 25 let, v budoucnu až 1 % HDP ročně, odhad tedy něco přes 30 miliard při současných cenách, snížení věku odchodu do důchodu už jen na základě vychovaných dětí ze začátku kolem 20 miliard ročně, následně až 40 miliard ročně, snížení důchodů představitelům komunistického režimu je úspora přibližně miliarda, nahrazení podmínky 85 let pro nárok na 1 000 korun u starobních důchodců podmínkou 25 let jsou zhruba 2 miliardy. Tady bych podotkl, že je mi líto, že to opět chybně podle mě mění daný parametr, protože by to de facto těm seniorům, kterým je 85 let a ještě nejsou 20 let v důchodu, odebíralo tu částku nebo by na ni neměli nárok, a to i přes to, že samozřejmě i starší lidé potřebují pomoc, a ti, co se dobrovolně rozhodli přesluhovat a nastoupit do důchodu déle, tak přece nemůžou být penalizováni.

Dále tu máme návrh poslanců z hnutí ANO - zhruba 50 milionů korun.

Dále návrh SPD na navýšení o 500 korun, to je podle předkladatele 2,5 miliardy, podle našich odhadů minimálně 4 miliardy.

Pan Hamáček - 500 korun za každé vychované dítě je zhruba těch 18 miliard.

Dále pan Onderka - myslím si, že tohle je jeden z mála návrhů, který je nutno řešit, to jsou ty náročné profese, které i s rostoucím věkem odchodu do důchodu, který se postupně zvyšuje až na 65 let, tak je u těch náročných profesí nutné doopravdy řešit, tady jsou to zhruba 2 miliardy korun ročně, respektive výhledově samozřejmě na jednu stranu je dobře, že to je řešeno odpovědností zaměstnavatelů, což by do budoucna asi tu nákladovost snížilo.

Dále tu máme návrhy například mé, tedy symbolické, zvýšení koeficientů u pracujících seniorů, tam je odhad kolem desítek milionů korun, necelých 100 milionů korun.

Dále tu máme rozšíření vyloučené doby pro pečující osoby, ze začátku je to návrh v řádech desítek až stovek milionů, větší náklady by byly až v příštích desetiletích.

Dále upřesnění zákona o střetu zájmů, tedy v rámci toho, abychom naplnili požadavky směrnic Evropské unie, a současně jednorázová tisícikoruna, tam je jednorázově 3 miliony s pozitivním rozpočtovým dopadem v budoucnu, což je mimo jiné i podpora pracujících seniorů, pokud se povede dobře, pozitivně motivovat seniory, aby pokud budou chtít a budou moci se dobrovolně rozhodnout k tomu, aby pokračovali ve své kariéře nějakým způsobem, alespoň částečně.

Takže pojďme trošku hlasovat potom ve třetím čtení odpovědně a doopravdy řešit nejpalčivější problémy s ohledem na stav veřejných financí a na obrovské tempo zadlužování, které Česká republika v tuto chvíli má. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní ministryně Maláčová se mi hlásila, s přednostním právem bude v reakci zřejmě, takže prosím. Poté jsem zaznamenal pana poslance Bláhu.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Omlouvám se, děkuji za výčet pana poslance Martínka, co se týká rozpočtových nákladů. Jak jsem to poslouchala, tak to v hrubém souhlasí - v hrubém. Jediná věc, která je podle mě velmi chybně spočítána, jsou ty náročné profese. Já to mám tady před sebou, tam je potřeba říci, že rozpočtové dopady pro náročné profese budou v příštích 15 až 20 letech pozitivní, potom výdaje převýší příjmy. Je potřeba si říci, že celý ten návrh je postaven na tom, že zaměstnavatelé budou platit 5 procentních bodů, vyšší sociální odvody, a pak ty první roky po těch 15 až 20 budou v rozsahu maximálně 100 milionů korun. Tak to je ten rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP