(14.50 hodin)
(pokračuje Kaňkovský)

Jak už jsem řekl, petici podepsalo 49 000 občanů. Zabýval se jí po řadě prodlev, které byly způsobeny mimo jiné i lockdownem, petiční výbor, který na svém jednání z 8. června tohoto roku přijal usnesení, kde se v bodě III praví, že petiční výbor doporučuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjádřila nesouhlas s pronásledováním Falun Gongu v Čínské lidové republice. Máme k tomuto bodu připravené usnesení, které rozšiřuje podporu všech mučených, vězněných a pronásledovaných v Čínské lidové republice. Usnesení vám rozešlu a chci vás požádat zdvořile o pevné zařazení některé z těch dvou zmíněných variant. Děkuji vám za pozornost i za případnou podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Jurečka nevyužil svého přednostního, ale přišel na řadu. Připraví se pan poslanec Navrkal. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Já bych chtěl navrhnout bod, který jsem tady navrhoval minulý týden, a bohužel o jeden hlas neprošel, a to je Informace vlády o pomoci lokalitám zasaženým tornádem ve vztahu nejenom k parametrům pomoci, pokud jde o domácnosti, ale já jsem tady minulý týden hovořil i o pomoci pro malé živnostníky, jejich provozovny, jako jsou obchody, hospody, pneuservisy, malí vinaři, malí zemědělci, a bylo to tady odmítnuto. Teď to navrhuji znovu a chtěl bych to dát jako pevný bod zítra na 17. hodinu. Může to být velmi stručné, protože uvedu třeba konkrétní další příklad, já jsem tady minule některé příklady uváděl. Zároveň bych třeba prosil i informaci o tom, kdy ta pomoc začne být vyplácena, protože to, co lidé poslali na jednotlivé nevládní organizace, jako je charita a podobně, tak ta pomoc se už dneska vyplácí, ale pokud mám správné informace, stát zatím neposlal ještě ani korunu těm lidem a dlouhodobě víme, že kdo rychle dává, dvakrát dává.

Ale mám tady jeden konkrétní příklad a tím se obracím i na pana ministra životního prostředí Richarda Brabce, pod kterého spadá Český hydrometeorologický ústav. To je věc, která se týká vymezení tornáda na jednotlivé obce, potažmo katastry, protože jedna věc je poškození opravdu těch domů, nemovitostí tornádem, a druhá věc je dopad tornáda do souvisejících katastrů jenom o pár set metrů, kdy to nepoškodilo žádný dům, ale jsou tam zemědělci, kteří mají kompletně zlikvidovanou úrodu. V tom vymezení, tak jak je nastaveno, se na ně ta pomoc podle informací, které mám, nemá vztahovat. Tak bych byl rád, kdyby i tyto okolnosti opravdu se dostaly i na úroveň debaty vlády a resortních ministrů, jestli vymezení pro charakter pomoci je opravdu správně uvedeno. Jedna věc je vymezení těch obcí z hlediska domů, poškození staveb, druhé vymezení je dopady do přírodní otevřené krajiny. Takže já se tady opravdu přimlouvám za to, jakým způsobem je vládní pomoc nastavena, i vůči těmto subjektům, nejenom vůči domácnostem.

Pokud ten bod neschválíte, nepodpoříte, tak velmi prosím, teď tady pan ministr to vnímá, děkuji, že neodešel, kdybyste se na to s panem ministrem Tomanem podívali, a já můžu potom sdělit i konkrétní farmu, konkrétní příklad, kterých rodin se to týká.

Dovolte mi ještě drobnou poznámku. Jsem rád, že tady na úvod je pan ministr Vojtěch. Já si nemyslím, že je dobré, aby vláda některé kroky oznamovala napřed do médií, které se týkají například ukončení financování testování, protože je potřeba také vyjasnit, jaké dopady to bude mít na rodiny, děti, na firmy, na lidi, kteří se prokazatelně očkovat nemohou z důvodu svých zdravotních indispozic a podobně. Vy tady oznámíte informaci, že od začátku září to takto chcete nastavit, a vyvoláváte velmi nejistou situaci pro tyto lidi, kterých se to týká. Takže bych byl rád, aby napřed ty věci byly prodiskutovány, abyste třeba i s tím seznámili relevantní odborníky, kteří jsou tady ve zdravotním výboru Poslanecké sněmovny a Senátu, a potom řekli, jaká pravidla tedy budou platit. Vy tady vypálíte nějakou světlici, lakmusový papírek, a teď čekáte, jaká bude ta reakce. Na nás se obrací velké množství lidí od té doby, co jste to, pane ministře, řekl, a my nevíme, jak na to reagovat. Takže prosím pěkně, ať ty kroky jsou promyšlené, napřed prodiskutované, a pak případně ať se říkají pravidla, protože s tímto nelze souhlasit. Nemůžeme s tím souhlasit tak, jak jste to řekl do mediálního prostoru. Pokud jste chtěl k tomu doříct nějaké parametry, ty už se k nám nedostaly. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Navrkal, připraví se paní poslankyně Richterová.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo, pane předsedající, dobré odpoledne, dámy a pánové. Já bych znovu navrhoval předřadit třetí čtení sněmovního tisku 956, novely zákona o střetu zájmů, a to variantně obojí na pátek, buď jako první bod jednání, nebo po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za velmi stručný návrh. Paní poslankyně Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych ráda modifikovala nebo opravila předchozí návrh, který jsem zde přednesla o tisku 944, sice v návaznosti na paní poslankyni Golasowskou. Navrhuji nově ho pevně zařadit na pátek jako čtvrtý bod po dětských skupinách, tak jestli mohu takto opravit to předchozí.

A nyní mám k představení dva návrhy dvou nových bodů. Je to návrh na zařazení nového bodu Informace ministra zdravotnictví k proplácení testování po 1. září 2021, k nedostatečné pozitivní motivaci k vakcinaci a k řešení situace osob s objektivní zdravotní kontraindikací znemožňující vakcinaci proti patogenu SARS-CoV- 2. Navrhuji tento bod Informace ministra zdravotnictví zařadit dnes před bod 7, což je tisk 1008. Alternativně navrhuji zařazení ve středu odpoledne jako třetí bod. Takže to je jeden bod týkající se osob se zdravotní kontraindikací, která jim znemožňuje, nebylo jim doporučeno, aby byli očkováni, nebo o proplácení testů po 1. září.

Druhá věc, kterou bych ráda zařadila jako nový bod, je Informace ministra zdravotnictví k nálezu Nejvyššího správního soudu k diskriminaci osob se zvýšenou hladinou protilátek proti patogenu SARS-CoV-2 a k popisu dalšího řešení této situace, takže nejenom k nálezu, ale také k dalšímu řešení. Tento bod navrhuji zařadit dnes za předchozí bod Informace, a opět před bod 7, tedy tisk 1008. Budu velmi ráda, když se Sněmovna odpovědi na tyto dvě důležité souvislosti současného, stále ještě běžícího boje s covidem dozví. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře, děkuji. To jsou všichni, kteří byli přihlášeni k pořadu schůze, takže zavolám kolegy z předsálí. A s přednostním právem pan předseda Faltýnek. Zatím mají ostatní možnost se dostavit do sálu.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já bych chtěl vznést několik vet. Na kolegu Michálka, dneska nový bod - vyšetřovací komise, kterou budeme řešit ve čtvrtek na mimořádné schůzi, vznáším veto na nový bod jménem ANO a KSČM, potom na ctěnou kolegyni Černochovou k fúzi a ke směně LČR a VLS veto jménem ANO a sociální demokracie a na poslední návrh kolegyně Richterové, nový bod info k testům, veto ANO a sociální demokracie. Důvod je takový, že to budeme diskutovat ve čtvrtek a pan ministr je připraven všechny otázky v rámci čtvrteční mimořádné schůze k těmto tématům odpovídat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: S přednostním právem pan předseda Michálek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP