(14.40 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře. Další v pořadí je pan místopředseda Pikal. Připraví se paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Jé, omlouvám se, s přednostním právem byl pan místopředseda Okamura. Druhý pan místopředseda nevyužil svého přednostního práva.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já tady mám za poslanecký klub SPD ještě druhý návrh na předřazení, protože je to vysoce aktuální návrh, který nesnese odkladu. Jedná se o tisk 1233, jedná se o novelu zákona o úpravách v oblasti pojistného na sociální zabezpečení v roce 2021, a následně úplně to samé v bleděmodrém, tisk 1234, to samé ohledně zdravotního pojištění.

O co jde? Navrhujeme, aby živnostníkům právě z důvodu, že jim byla vládním opatřením buď omezena činnost, nebo zakázána činnost nebo museli zastavit činnost, tak aby se jim odpustily povinné platby na zdravotní a sociální pojištění za druhou polovinu letošního roku, a to za červenec až prosinec - samozřejmě těm, kteří museli omezit činnost, pozastavit činnost nebo ji museli zastavit. Týká se to těchto konkrétních živnostníků na základě vládních opatření.

My jsme to samé také navrhovali pro první polovinu letošního roku, vláda to nechtěla. My jsme to navrhovali, o našem návrhu už se tady hlasovalo v první polovině letošního roku. A protože samozřejmě hnutí SPD stojí na straně slušných a pracujících lidí, živnostníci mezi ně bezesporu patří a těch živnostníků je obrovské množství, tak chceme, a je to návrh naší poslankyně Lucie Šafránkové za SPD, tak chceme, abychom odpustili povinné platby na sociální a zdravotní pojištění těm živnostníkům, kteří v důsledku vládních opatření museli omezit činnost, zastavit nebo pozastavit nebo ji měli přímo zakázanou, aby se jim odpustily povinné odvody na zdravotní a sociální pojištění.

A doufám, že na tom bude shoda, protože znovu říkám, jestli to neprohlasujeme dnes, v podstatě to přestává být aktuální a živnostníci chudáci musejí nadále povinně odvádět zdravotní a sociální pojištění, přestože na základě vládních opatření konkrétní určité oblasti mají omezenou nebo zakázanou nebo pozastavit museli činnost. Navrhuji, abychom to zařadili na středu odpoledne po důchodech, po zvyšování důchodů, to je návrh, na kterém jsme se shodli.

Protože pro hnutí SPD je zásadní, abychom zvýšili důchody, abychom valorizovali důchody, to je naše důležitá věc, notabene když SPD má v zítřejším odpoledním návrhu, který jsme se shodli, že by měl být první bod odpolední schůze, máme tam náš důležitý pozměňovací návrh, kdy důchodcům, kteří mají do 15 000 Kč, navrhujeme ještě zvlášť bonus nad 750 Kč, což je valorizace, se kterou my souhlasíme, ještě zvlášť jim navrhujeme 500 Kč navíc těm, co mají do 15 000, protože ty nejnižší důchody jsou opravdu neúnosné a za důchod 10 000 se prostě nedá vyžít. Vláda si to neuvědomuje a neustále valorizuje všem stejným procentem, ale prostě je potřeba přidat důchodcům do 15 000 ještě alespoň tu pětistovku navíc, jak navrhuje SPD, abychom jim pomohli, protože ti jsou opravdu v zoufalé situaci. Týká se to i invalidních důchodů, starobních důchodů, vdovských důchodů, sirotčích důchodů. Ty všechny SPD podporuje.

Takže samozřejmě souhlasíme s tím, aby ty důchody byly jako první bod ve středu odpoledne, ale jako druhý a třetí bod bychom chtěli zařadit pomoc živnostníkům, protože živnostníci jsou páteří naší ekonomiky a nejsou to nadnárodní korporace, jak se tady snaží některé strany neustále propagovat, které tady vyvádí notabene ještě zisky do daňových rájů. Cca 300 miliard ročně se tady vyvádí do zahraničí, vlády s tím vůbec nic nedělají a nechtějí s tím nic dělat. My to chceme napravit, ale čeští živnostníci, čeští malí a střední podnikatelé a jejich zaměstnanci, to je důležité pro SPD.

Toto je náš návrh. Prosím vás o podporu, ať těm, kterým je znemožněno nebo omezeno z různých důvodů podnikání, tak ať jim opravdu reálně pomůžeme. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Nicméně byl jsem upozorněn paní ředitelkou organizačního odboru, že není splněna lhůta u těchto dvou tisků. V tuto chvíli nejsou zařazeny na pořad této schůze a nemůžeme je zařadit, protože nebyly 10 dní před zahájením schůze všechny podklady.

Pan místopředseda Pikal, připraví se paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Mám dva drobné návrhy, kterými se snažím reagovat na hektickou situaci, ve které se nacházíme, a současně na to, že se blíží konec volebního období a některé zákony, které zde leží dva roky a je na nich vytvořena přiměřeně všeobecná shoda, prostě leží, protože nejsou prioritou. Takže bych chtěl navrhnout za prvé předřazení bodů 352, 353 a 354, jedná se o sněmovní tisky 527, 528529. Dnes je projednal ústavně-právní výbor po druhém čtení, jedná se o změny senátních obvodů. Navrhuji, abychom třetí čtení těchto tisků zařadili pevně buď v pátek ve 13.30 - já věřím, že za 30 minut se to dá všecko v pohodě stihnout, zvláště pokud dojde k tomu, že třeba bude stažen jeden z těch tří tisků, protože už se stane bezpředmětným. A pokud by tento návrh neprošel, navrhuji aspoň blok těchto tří tisků předřadit na první až třetí místo v rámci bloku třetích čtení v zásobníku bodů, které tam máme. Třeba se na to někdy dostane.

A ještě mám druhý návrh. Navrhl bych předřazení bodu 36, což je druhé čtení ústavního zákona o referendu. Jedná se o sněmovní tisk 111. Je to opět návrh, který je široce vydiskutován, měl by mít ústavní podporu. Je tam připraven komplexní pozměňovací návrh a je potřeba ho načíst. Takže bych chtěl navrhnout, abychom ho buď zařadili ve středu pevně v 15 hodin, myslím si, že to bude taková přiměřená pauza na 10 minut a pak se budeme moct věnovat zase těm zákonům, které jsou tam zařazeny pevně. A pokud by toto neprošlo, pak navrhuji zařadit ho pevně tento pátek ve 14 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Aulická Jírovcová, připraví se pan poslanec Vít Kaňkovský.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych vás poprosit o zařazení sněmovního tisku 317 - novela zákoníku práce alias pět týdnů dovolené, jako první bod - první varianta na zítra na středu ve třetím čtení dopoledne, nebo druhá varianta v pátek jako první bod, opět na ráno, na začátku schůze. Protože kolegové z SPD načítali vlastně ve stejný čas jako první bod hmotnou nouzi, dovolím si tedy načíst alternativu, že sněmovní tisk 652 k hmotné nouzi by byl jak ve středu, tak v pátek jako druhý bod za naším zákoníkem práce. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám víc takových návrhů různých bodů na stejný čas. Nejde to kvalifikovat jako protinávrhy. Budeme hlasovat postupně, a zkrátka ten, který uspěje, bude zařazen jako první. Pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, navázal bych na svoji žádost z minulého týdne a chtěl bych vás požádat o pevné zařazení bodu, který má v tuto chvíli číslo 520. Je to Stanovisko Poslanecké sněmovny k dlouhodobému pronásledování politických oponentů, náboženských a etnických menšin a k nelegálním odběrům orgánů v Čínské lidové republice, a to ve dvou variantách. Oproti přihlášce, kterou jsem dával panu předsedovi, upravuji první variantu, bylo by to na středu 14. 7. v 17.30, anebo druhá varianta na pátek 16. 7. ve 13.45.

Jedná se o bod, který jsem na jednání Poslanecké sněmovny navrhl už na podzim roku 2019, kdy napodruhé získal podporu k zařazení tohoto bodu jako bodu jednání Sněmovny většinou této ctěné Sněmovny. Reaguje na petici občanů České republiky, je jich 49 000 včetně premiéra naší země Andreje Babiše. Tato petice se zabývá podporou věřících Falun Gong v Čínské lidové republice, kteří jsou dlouhodobě vězněni, mučeni a pronásledováni a já k tomu dodám, že se to netýká jenom těch, kteří vyznávají učení Falun Gong, ale týká se to také řady politických oponentů, náboženských a etnických menšin, jako jsou Ujgurové, Tibeťané a další. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP