(14.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Černochová: Krásné odpoledne, dámy a pánové. Jménem klubu ODS bych chtěla na program naší schůze navrhnout nový bod s názvem Informace vlády o pochybné směně pozemků mezi státními podniky Lesy České republiky a Vojenskými lesy a statky. K 1. červenci 2021 došlo k náhlé a zcela nečekané směně pozemků mezi státními podniky Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky. Nejde o nic nepodstatného, neboť dochází k obrovskému převodu asi 70 000 hektarů lesních pozemků, infrastruktury, ale i také personálu. Byť se jedná o majetkový převod mezi dvěma státními podniky, tak celá tato transakce bohužel vzbuzuje pochybnosti a vážná podezření týkající se věcné, ale i procesní stránky této transakce.

Směna lesních pozemků je odůvodňována dlouhodobými záměry scelování pozemků VLS, kůrovcovou kalamitou, lepší efektivitou hospodaření. Nic z toho ale nedává smysl. Stěžejním předmětem směny je totiž oblast spravovaná Vojenskými lesy a statky v bývalém vojenském prostoru Ralsko - Mimoň. Jde o oblast s převážně borovým porostem, kde tedy problém s kůrovcem v žádném případě není. Navíc je to oblast, která je pro VLS dlouhodobě nejvýnosnější a její infrastruktura je v perfektním stavu, s novými či rekonstruovanými budovami a tak podobně.

Je mi tedy záhadou, proč by se VLS měly zbavit jedné z nejcennějších oblastí svého hospodaření a za ni získat pozemky, které jsou mnohdy méně cenné, odlesněné, i v důsledku kůrovcové kalamity nepřístupné a pro armádu zcela nevyužitelné. Co je nejvíce podezřelé, je skutečnost, že směna pozemků není podložená vůbec žádnou analýzou nebo naceněním. Jak je možné směňovat něco, u čeho není zřejmé, jakou to má hodnotu? (Odmlka kvůli silnému hluku. Předsedající cinká zvonkem.) Proč se tak děje a proč tím podrážíme ekonomicky zdravý státní podnik, který na rozdíl od Lesů České republiky je dlouhodobě ziskový? Velmi podivná je i směna pozemků na Křivoklátsku, kde naopak VLS získává značnou část pozemků Lesů ČR. Ale při pohledu na mapu zcela nelogicky zůstává malá oblast Lesům ČR, která je nově oddělena od zbytku pozemků, které zde Lesům České republiky zůstanou. Je patrné, že tyto změny dělal někdo od stolu jen s účelem zamaskovat skutečné cíle, o které zde jde.

Podezřelá je rovněž rychlost a překotnost směny, o které ještě v květnu nebylo nikde ani zmínky. Dokonce ani zaměstnanci VLS, kteří mají nově přejít pod Lesy ČR v dotčených oblastech, neměli tušení, že k něčemu takovému dojde a že budou mít nového zaměstnavatele. To není rozhodně v pořádku z hlediska pracovněprávních vztahů.

Ačkoliv jde o zásadní majetkovou změnu, nebyla směna schválena ani vládou a je činěna pouze na základě jakési smlouvy mezi dvěma podniky. Na jednání vlád byl narychlo dne 7. července 2021 zařazen pouze informativní materiál, který neobsahuje ani zmíněné nacenění, a dokonce v jeho přílohách byly uvedeny jiné pozemky, než které jsou nakonec obsahem smlouvy, kterou například dozorčí rada chvatem v polovině roku schválila.

Proč tedy alespoň se nepočká, pane ministře, asi Tomane, na nějaké dokončení účetního roku, aby bylo vše řádně vypořádáno? Skutečně jsou to velké náhody, které se tady dějí, a možná tou největší náhodou jsou blížící se volby. Harmonogram směny totiž říká, že nyní se vymění pozemky, ale další věci, jako zmíněné pracovněprávní závazky a další, budou řešeny až od 1. 1. 2021 (2022?). To je zajímavé, co? Pokud není toto netransparentní a velmi podezřelá transakce, tak už je opravdu možné vše.

Neméně závažná je i otázka správy honiteb. Jak známo, v oblasti Mimoně žije například významné množství zubrů evropských a oblast je bohatá i na další zvěř. Rozdíl mezi VLS a Lesy ČR je ten, že VLS mají vlastní honitbu, zatímco Lesy ČR honitby pronajímají. Logicky se nabízí otázka, zda zde nejsou i soukromé zájmy v tom, aby honitba spravovaná VLS byla spravována někým jiným. Na tuto otázku bychom měli znát odpověď.

Dále závažnou věcí je také to, že některé směňované oblasti, ačkoliv v nich armáda již nepůsobí, stále nejsou dočištěny od munice, tudíž jsou pro veřejnost nebezpečné. Opět se tedy ptám, proč v těchto případech je nutné činit tuto směnu nyní, v takovém spěchu.

Byla bych velmi ráda, abychom tento bod, pane předsedo, zařadili na zítřek jako první bod po novele zákona o důchodovém pojištění, protože si skutečně myslím, že by kolegové a kolegyně měli věnovat této směně pozornost, protože skutečně tady může dojít k něčemu, co si nikdo z nás nepřeje. (Předsedající: Váš čas, paní kolegyně.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Hyťhová, připraví se pan místopředseda Pikal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo. Chtěla bych zde navrhnout nový bod na pořad této schůze, a to Informace vlády o zrušení proplácení testů na COVID-19. Proč toto navrhuji? Protože jsem si přečetla na internetu od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že by se od 1. září měly přestat proplácet testy na COVID-19. Stejně tak jako pan ministr sliboval, že v létě bude stačit čestné prohlášení, tak tomu tak není. Opět je změna. Musí být všude, i na koupaliště když jdete, všude prostě musíte mít test pouze z laboratoře nebo z nějakého centra. Nestačí vám ani čestné prohlášení a ani žádný jiný podobný test.

Navíc vláda zrušila také testování v práci, tudíž člověk ani nemůže použít ten test třeba ve firmě nebo z firmy, opět musí jít do toho testovacího zařízení. Mně připadá, že tímto nejenom že nutíte lidi se očkovat, protože jim chcete velice znepříjemnit život, ale také jim ten život velice prodražíte, protože aby člověk, který chce jít na jedno pivo po práci, kdy odvádí daně státu, si musel udělat test, tak to jedno pivo ho vyjde mnohem dráž jenom proto, že si musí předtím udělat test. A ten test vlastně bude ještě mnohem dražší než to jedno pivo. Takže prodražíte tady lidem životy a ještě ani nevíme, kolik ty testy budou stát. Ale tím, že antigenní test se má dělat jednou za tři dny a bude si ho člověk muset zaplatit, tak předpokládám, když každý den bude chtít jít někam za životem - nemusí jenom na pivo, ale kamkoliv jinam - tak se mu asi velice prodraží život.

Takže já bych chtěla vědět od pana ministra, kolik přesně to bude stát, z jakého důvodu nutí občany se očkovat. Protože tohle podle mě je donucení, nebo si připlatíte za svůj normální svobodný život. A aby nám tady zkrátka k tomu řekl více. Myslím si, že by to zajímalo i naše občany.

Ještě bych chtěla upozornit, že v této věci to přece není jenom o tom, že se lidé nechtějí očkovat. Mnozí z nich opravdu se očkovat nechtějí. Ale také jsou to třeba ženy, které jsou těhotné a není jim doporučeno se očkovat. Jsou to nemocní lidé, kteří mají nějaký zdravotní problém a nemohou se z toho důvodu očkovat. A všichni tito lidé si budou muset platit za testy jenom proto, aby mohli jít do restaurace, aby mohli jít na koupaliště, aby mohli jít, já nevím, na masáž? Jako opravdu vážně? Každé tři dny si bude muset ten člověk platit test? To snad nemyslíte vážně.

Já bych chtěla tady slyšet jasné informace od pana ministra, kolik to bude stát, z jakého důvodu se to zruší, protože já jsem zásadně proti. Nemůže vláda podmínit svobodný život občanů testy, které si lidé musí sami platit. To zkrátka není možné v demokratickém státě, protože tím se porušuje Ústava a všechny zákony, co tady máme.

Mimochodem, jestli toto zase zruší Nejvyšší správní soud, tak se není čemu divit. A pan ministr Adam Vojtěch se zapřísáhl, že nebude dělat nic, co by Nejvyšší správní soud neshodil. Já se domnívám, že už tak činí. Takže proto navrhuji tento bod. Chtěla bych ho navrhnout buď dnes jako první bod - ten čtvrtek ruším, protože je mimořádná schůze - nebo v pátek ve 12 nebo ve 13 hodin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP