(14.20 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Výborný, připraví se paní poslankyně Hyťhová.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, mám s dovolením dva návrhy, které se týkají programu tohoto týdne schůze pléna Poslanecké sněmovny.

Ten první: chtěl bych vyzvat vládu, respektive vládní poslance, aby konečně už sebrali odvahu a hlasovali o vládním návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících, která má plnou podporu ministra školství. Považuji za ostudu a jistý druh alibismu, že tady ten zákon vrácený Senátem leží už čtyři měsíce a vy nemáte odvahu se k němu postavit čelem a učitelům jasně říct, jestli podporujete fixaci jejich platu do budoucna, abychom se tady nemuseli každý rok dohadovat o procenta platů učitelů, nebo nikoliv. Tak velmi prosím, seberte odvahu a pojďte o této vratce ze Senátu skutečně hlasovat. Aby to pan předseda neměl úplně jednoduché, tak z návrhů, které tady padly... respektive já se připojím k tomu, který tady říkal už pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, vy to máte ode mě taky napsané, to nebylo nijak domluvené. Pojďme tuto vratku hlasovat dnes jako první bod ve skupině zákonů vrácených Senátem. To je tedy jeden návrh.

A druhý se týká zítřejšího programu. My tam máme napevno zařazený, tuším jako pátý bod odpoledne, bod číslo 292, senátní návrh zákona o státních svátcích, je to sněmovní tisk číslo 1097 v režimu § 90. Je to ono uzákonění významného dne, Dne vyhlazených osad. Týká se to Ležáků, Ploštiny a dalších. Vzhledem k tomu, že došlo dneska na grémiu k dohodě ohledně zákona o důchodovém pojištění, to je bod 35, který má být zítra doprojednán v druhém čtení, tak bych si dovolil navrhnout zařadit bod 292, státní svátky, který je skutečně rychlý a neohrozí doprojednání novely zákona o důchodovém pojištění, zařadit ho napevno na 14.30 zítra odpoledne anebo variantně tak, abychom ho zítra skutečně stihli projednat jako první bod po bodu 35, tedy po důchodovém pojištění. Je to senátní návrh zákona, bude tady zástupce Senátu. Myslím, že by bylo i korektní vůči předkladateli, abychom to projednali skutečně rychle, v 15 minutách v těch 14.30, a pak se mohli zodpovědně věnovat důchodovému pojištění a důchodům. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já děkuji. Upozorňuji na to, že je tam gremiální návrh na 14.30, a pak ještě pan poslanec Grospič taky chtěl 14.30, to vydání. Takže za bod 35 je nejlépe hlasovatelné, kdybychom to tak... (Poslanec Výborný mimo mikrofon připomíná varianty.) Budeme hlasovat, ať rozhodne Sněmovna.

Paní poslankyně, moc se omlouvám, ale mám tu přednostní práva teď čerstvě... (K poslankyni Hyťhové.) Pan ministr Zaorálek se přihlásil a potom pan předseda Okamura. Paní poslankyni se omlouvám, ona se přihlásila k diskusi ještě před zahájením schůze a její přihlášku jsem nedal mezi ostatní.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych vás také rád oslovil se žádostí o úpravu programu o změnu zařazení novely autorského zákona, je to tisk 1246. Já se na vás obracím se žádostí o přednostní zařazení této novely na pořad této schůze, protože existuje nutnost implementace dvou evropských směrnic upravujících autorské právo na jednotném digitálním trhu a výkon autorských práv pro vysílatele a přenosy vysílání. Samozřejmě tato úprava, to je něco, co se dnes odehrává v prvé řadě v evropských zemí. Je to součástí modernizace unijního autorského práva. Je to významné proto, že jde o to, šetřit práva autorů, zlepšit dostupnost autorskoprávně chráněného obsahu, což je věc dneska nesmírně aktuální a všude diskutovaná. Jenom připomenu, že se jedná vlastně o něco, co upravujeme kvůli těm v současné době velkým hráčům, jako je Google a další firmy, které mají dneska monopolní postavení na trhu s informacemi. Právě proto se zabýváme v Evropě i v jednotlivých státech těmito úpravami, které by měly maximálně chránit autorské obsahy. Takže já navrhuji, aby sněmovní tisk 1246, tedy novela autorského zákona, byl zařazen na program této schůze jako první z bloku prvních čtení ve středu 14. 7., alternativně středa potom ve 14.30, v pátek - to se přizpůsobím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: První v bloku třetích čtení (?) 14. 7.

Pan předseda Okamura se hlásil s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, za klub SPD navrhuji, abychom předřadili třetí čtení našeho návrhu zákona o hmotné nouzi, je to ta komplexní novela na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, bod 335, tisk 652, abychom to zařadili přednostně a) buď na středu - zítra - první bod, nebo na pátek, první bod. A chtěl bych upozornit, že pakliže se to tento týden už neprohlasuje Sněmovnou, tak reálně hrozí, protože potom má být řádná schůze až v září, že to znamená, že ten zákon už toto volební období neprojde, protože v případě, že by to procházelo až v září a vrátil by to Senát, tak to spadne pod stůl, protože Sněmovna už pak nezasedne. To znamená, já jsem vás chtěl poprosit všechny, jestli vám záleží na tom, abychom skutečně plošně ukončili zneužívání sociálních dávek takzvanými nepřizpůsobivými, tak poslední možností, kdy toto třetí čtení projde, je tento týden ve středu nebo v pátek. My jsme samozřejmě otevření dohodě, ale na grémiu dohoda úplně nebyla možná, protože tam měly různé strany různé zájmy, proto to navrhuji tady.

Jenom upozorňuji, že to bude pro nás velmi důležité předvolební téma, protože novelu z pera SPD, u nás na tom pracovala Lucie Šafránková a mnozí z vás se k tomu potom přidali ve druhém čtení, takže to má většinovou podporu, jsme už tady podali před dvěma roky. Dva roky to tady leží, postupně to prošlo prvním i druhým čtením, spousta z vás na tom odpracovala i práci, přidaly se na to skrz všechny poslanecké kluby, pak jste se k nám přidali a je to prostě společný návrh, společný návrh několika stran už potom v rámci druhého čtení, ten velký pozměňovací návrh.

A chtěl bych vás opravdu poprosit, ten návrh přinese úsporu cca půl miliardy korun ve státním rozpočtu. Té půl miliardy korun můžeme díky tomuto návrhu zákona přesunout od těch takzvaných nepřizpůsobivých k slušným a řádným občanům, kteří ty peníze dneska potřebují, a samozřejmě každý takzvaný nepřizpůsobivý se může přizpůsobit, to ta novela zákona umožňuje. Stačí, aby přizpůsobil své jednání a chování běžnému standardu. Takže je to skutečně teď kruciální problém, že jestli to nezařadíme teď na středu nebo na pátek, tak ta dvouletá práce na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými padá tímto pod stůl.

A já jsem vás chtěl znovu poprosit, jestli se na tom můžeme dohodnout. Já to navrhuji jako první nebo druhý bod. On je tuším čtvrtý v pořadí, ve třetích čteních je to, ale teď jsou tady už předřazena zase už nějaká další třetí čtení, takže se ta situace od minulého týdne změnila, teď už se to dostává úplně někam dozadu, úplně se to někam už odsouvá. Takže já jsem vás chtěl poprosit, zdali bychom to nemohli - buď středa první bod, v pátek první bod, nebo prostě to dát, ale to teď už nedokážu navrhnout, tak, aby to byl... Ještě navrhnu středa, první bod, navrhnu středa, druhý bod, pane předsedo, abychom hlasovali, pak navrhnu pátek, první bod, a ještě navrhnu pátek, druhý bod v rámci třetích čtení, aby byl maximální prostor pro všechny poslance, kteří by chtěli ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými, tak jako to chce SPD, a kteří by chtěli, abychom tu půlmiliardu korun přesunuli ke slušným a řádným lidem. Není potřeba tolik zadlužovat Českou republiku, ty peníze tady jsou ve státním rozpočtu, jenom je musíme tímto způsobem přesunout. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, to byla přednostní práva. Teď tedy paní poslankyně Černochová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP