(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budou reagovat někteří poslanci faktickými poznámkami. Nejprve pan poslanec František Navrkal, poté pan poslanec Petr Dolínek.

Ještě vás seznámím s omluvami. Paní poslankyně Ivana Nevludová od 11 hodin do konce jednání z osobních důvodů, pan ministr Vojtěch Adam od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom, vaším prostřednictvím, krátce zareagovat na kolegu Foldynu. On tady vyprávěl, že Děčín někdy večer, už po 17. hodině nebo tak, není bezpečný. To si myslím, že je nesmysl. Samozřejmě tam máme nějaké problematické lokality, ale normálně večer přece v Děčíně teď v létě tam lidi sedí venku na zahrádkách, před restauracemi a tak podobně. To je úplně směšné, co tady vyprávíte.

Z toho, co vy tady říkáte, tak tady pomalu aby se nějací turisté, kteří třeba chtějí teď cestovat po České republice, prohlédnout si Českou republiku, třeba zajet k nám podívat se do Českosaského Švýcarska nebo tak, že se musí bát, aby tam večer je někdo snad nezavraždil, nebo já nevím. Já tomu fakt nerozumím, co tady vyprávíte, úplně tady vytváříte nějakou virtuální realitu. Já tomu opravdu - fakt je to směšné, to, co tady předvádí SPD, ANO a tady další. Neuvěřitelný, neuvěřitelný.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Petr Dolínek, poté paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo. (Poslanci se před řečnickým pultem dohadují.) Prosím o klid. Bavme se odpovídajícím způsobem a umožněme dalším řečníkům, aby vystoupili. Na řadě je pan poslanec Petr Dolínek.

 

Poslanec Petr Dolínek: Já bych chtěl kolegu Foldynu - a on mě zná - ubezpečit, že, prostřednictvím pana předsedajícího, že já potkávám někdy Romy v Josefově, ve Větříně a jinde. Schválně jmenuji lokality, které nejsou tak exponované, ta města nedostávají žádné zářné dotace nebo městské části těch měst a mají tam tyhle problémy. Kdo jste byl v Josefově - nebo problémy - víte, jaká je tam takřka většinová populace, a myslím si, že jsou to slušní lidé ve finále. Tady souhlasím s kolegou Foldynou, že ve finále drtivá většina jsou slušní lidé, kteří chtějí nosit domů peníze na nájem, aby jejich děti vystudovaly školy a zkusily ten život třeba jinak, než jim se nemusel konkrétně povést.

Ano, je tam nějaká část, procenta, procento, pět, osm, deset, nemůžu říct, kolik, kteří bohužel to celé ničí. Ale já přece nemohu souhlasit, aby zde ve Sněmovně se přijímal zákon, u jehož zdůvodňování se říká, že je proti Romům. Proboha, to já tady jako budu hlasovat pro zákon - ne, vystupující, pan předkladatel - ale zdůvodňování zákona, jak ho slyším od některých zde, je, že je na jeden segment populace. Přece nemůžeme přijímat protiromské zákony v této Sněmovně. A takto to tady pan, můj předchůdce, co tady před chvíli mluvil, vlastně zdůvodnil.

Já vám můžu říct z Prahy o desítkách, stovkách rodin, kteří nemají s romskou populací nic společného a je to soužití často daleko těžší. Přesto nepodpořím takový zákon, protože ten zákon je totálně proti demokracii ve společnosti a je totálně proti tomu, aby si někdo mohl být jist svými právy. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Podívejte se na Listinu práv a svobod a podívejte se na to, co chcete schválit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová, připraví se paní poslankyně Hyťhová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych možná doporučila některým kolegům a pražským poslancům, aby opravdu už konečně přestali koukat na celou Českou republiku očima Prahy, protože Praha není Česká republika, a konečně se jeli podívat, jak žije zbytek republiky, aby viděli tu realitu a přestali tady nějak snít o tom, jaká je situace podle Prahy, protože podle Prahy se v České republice nežije. To je jedna věc.

A ta druhá - mě opravdu velice mrzí, že se tady pak zaměřuje - nebo se zvláštně vkládá do úst některým kolegům - to, že se tady bavíme o Romech. My se tady nebavíme o Romech, my se tady bavíme o lidech, kteří prostě žijí tak, jak se nemá. Proto tady chceme řešit tou novelou, aby určitá skupina lidí dodržovala ta pravidla, která běžně - myslím si, že odmala se to učí každé dítě ve slušné rodině - že se mají dodržovat, a vedou je k tomu. To bohužel určitá skupina lidí nezná, protože je to nikdo neučí a protože už tady vyrůstá asi čtvrtá generace, která ani neví, co to je ráno vstávat a jít pracovat. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Tereza Hyťhová, připraví se pan poslanec Marian Bojko, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana poslance z Pirátů Navrkala. Asi někam odešel, nevím, asi si šel zjišťovat, jak to skutečně je. Já bych chtěla na něj reagovat, protože on říkal, že tady šíříme nějaké nesmysly, že v Děčíně sedí lidé na lavičkách, v restauracích a že se tam nic takového neděje. Tak to není jenom v Děčíně, za prvé. Je to v Ústí nad Labem, je to v Teplicích, v Krupce a dalších městech. Mluvím o těch, které jsou mi nejblíž.

Ale vážený pane poslanče Piráte, vy opravdu žijete v nějakém jiném světě, ale rozhodně ne v tom reálném. Přestaňte nám tady říkat takovéhle nesmysly. Byl jste vůbec někdy se tam podívat? Nemyslím jenom někde na kafe. Byl jste tam, žil jste tam, žili jste tam? Mluvím k Pirátům. Jestli tohleto vy nevidíte, tak já vás upozorňuji, že to občané vidí. A nemyslím jenom tady kolegy poslance, kteří mají stejný názor jako já. Viděli jste to, co se tam děje, jak zasahuje policie, ten nepořádek, zničené domy? Viděli jste tu kriminalitu tam? Ti lidé nečekají na to, až jim nabídnete práci, ti lidé nechtějí pracovat, ne že nemůžou. Vy to pořád nedokážete pochopit. Podívejte se na to očima reálného člověka a občana, který na tyto lidi vydělává svými daněmi. Vy pořád žijete v nějakém svém světě. Ale váš svět není reálný. Tohle je reálný svět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Prosím, abychom na sebe nepokřikovali, a současně připomínám, že je potřeba oslovovat kolegyně a kolegy, poslankyně a poslance, prostřednictvím předsedajícího. Na řadě je pan poslanec Marian Bojko, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Nejdřív budu reagovat, vaším prostřednictvím, na pana Chvojku, který tady tak hřímal, že to je nějaký protiromský zákon. Žádný protiromský zákon není. Je to o tom, jak - (Je upozorněn poslanci, že se nejedná o poslance Chvojku, ale Dolínka.). Pardon, pane Dolínku, omlouvám se. To je prostě proti nepřizpůsobivým, jak z té situace vybřednout nebo jak těm normálním lidem pomoci. Protože ne jenom Romové, ale já znám spoustu takových, kteří léta nechodí do práce, dvacet let nebyli v práci. Jsou bílí, nemuseli chodit do práce a berou nějaké podpory. Ale za to, že se tady rozdávají takové obrovské podpory, můžete hlavně vy, socanské vlády. Vy jste to tady zavedli a teď z toho nemůžeme vybřednout.

Co se týče tady pana Navrkala, prostřednictvím pana předsedajícího, já říkám, že už by konečně měl tady někdo dát novelu zákona, aby do Poslanecké sněmovny byli voleni lidé alespoň od 35 let, kteří něco v životě dokázali, jsou schopni uživit své rodiny a něco za nimi je, nějaká práce. Protože poslouchat vás, pane Navrkale - nejdřív za mnou seděl Peksa, a teď jste to vy. Já mám nejrozkývanější lavici tady ve Sněmovně, protože se držím, abych se neotočil náhodou s nějakou větší silou.

Říkám to jednoznačně. Máme pomoct občanům a zamezit... Piráti by jim nejradši přidali ještě, že my jim chceme ubrat, oni by jim nejradši přidali, protože to není z jejich peněz. Ale prvně něco v životě dokažte, vychovejte děti v těchto podmínkách, kde se nedá žít. (Předsedající: Čas, pane poslanče.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím o dezinfekci. Vidím, že tady paní je připravena, tak uděláme krátkou přestávku. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu a mikrofonu.) Budeme potom pokračovat faktickými poznámkami. Přihlášeni jsou páni poslanci Ferjenčík, Kopřiva, Černohorský, v tomto pořadí. Děkuji. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík s faktickou poznámkou. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP