(11.20 hodin)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Za prvé bych chtěl reagovat na pana Bojka. Myslím si, že tady vyhrožování fyzickým násilím skutečně není na místě. A tady nepřímo říkat, že máte chuť mu jednu natáhnout, to fakt není adekvátní jednání této Sněmovny. Takhle přesně váš projev zapůsobil a prosím trochu o uklidnění emocí.

Co se týče paní Hyťhové, kolega Navrkal je z Děčína, takže ví, o čem hovoří, a jenom chtěl, aby toto jednání Sněmovny nevedlo k tomu, že se lidi, turisté, budou bát přijet do Děčína. (Poslanec Foldyna má poznámku z lavice mimo mikrofon.) Klidně pojedu za panem Foldynou do Děčína, jenom poprosím, ať na mě hovoří přes mikrofon.

A poslední poznámka k paní Aulické Jírovcové. Naprosto souhlasím s tím, že problém vyloučených lokalit je vážný problém této země. Vyčítám této vládě velmi, že se na to vykašlala a neudělala nic pro reálné řešení toho problému, takže chápu, zoufalí poslanci z pohraničních oblastí a oblastí, které jsou zasaženy tímto problémem, to pak řeší poslaneckými návrhy. Nicméně - a to je to, co vyčítám tomuto návrhu - mám vážné pochybnosti o tom, že tento zákon povede k tomu, že lidé, kteří 20 let nepracovali, začnou pracovat. Rozhodně tam nevidím tu mechaniku, že by to tento zákon zavedl. Tady se prostě prodává falešná naděje, že se tím vyřeší problém ve vyloučených lokalitách. Podle mého názoru se nevyřeší, naopak hrozí, že se zhorší. Vyhodnotíme to za pár let, jak to dopadlo, ale já mám prostě vážné pochybnosti, že to nepomůže, a snažím se, aby ta debata byla věcná, o tom, jaké mechanismy pomůžou a zlepší situaci obou těch skupin, jak v těch vyloučených lokalitách, tak v těch, co žijí v blízkém okolí nebo jsou v těch lokalitách a nejsou sociálně slabí. A je potřeba (Předsedající: Čas, pane poslanče.) tu situaci řešit, s tím naprosto souhlasím, ale správně.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec František Kopřiva, připraví se pan poslanec Černohorský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl přimluvit za to, abychom se vrátili zase trochu do věcné roviny, byť potrefená husa se často ozve a nechápu, proč teď tady předkladatelé, obhájci toho zákona, horují za to, že to rozhodně není rasistická předloha, ale já bych tohleto ponechal na nějakou jinou diskusi. Stejně tak zase trumfování se tady, kdo odkud pochází, kde bydlí, jaké má osobní zkušenosti. To je podle mě mimo. V poslaneckém slibu je, že poslanec má hájit zájmy všeho lidu, takže ne svého regionu nebo to, co slíbil třeba svým starostům řešit, a tak dále. Já chápu, že to je v těch městech problém, nicméně stejně jako můj předřečník úplně nechápu, proč by teď, na základě toho, že se tady schválí tenhle zákon, si ti lidé měli najednou vzpomenout, že už budou dodržovat ty zákony a vyhlášky, že budou bezproblémoví. To si úplně nemyslím, že by byl důsledek. Myslím, že těm lidem, kterých se má tento zákon týkat podle předkladatelů, je to celkem šumák, co tady schválíme, a budou v tom prostě pokračovat.

A ještě bych se chtěl vrátit - a pojďme to tedy přenést do té věcné roviny - k tomu, že zákon se prý, jak jsme slyšeli, netýká jenom nějaké jedné skupiny, třeba etnické nebo tak. Myslím, že bychom tady skutečně měli schvalovat zákony z pohledu většinové společnosti, a právě pro většinovou společnost pro tenhle stát podle různých studií je přínosnější naopak prevence, protože je levnější a spíše vyřeší ty problémy, byť je to běh na dlouhou trať, než represe, která je dražší, často bezzubá, je to spíš takový symbol. Někteří předkladatelé to tady sami tvrdí, že jde spíš o nějaké gesto než o reálnou snahu vyřešit příčinu problému. Takže chci, abychom se opět na to podívali optikou teď... (Předsedající: Čas, pane poslanče, vypršel.) Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Lukáš Černohorský, poté pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Já bych, prostřednictvím vaším, zareagoval na pana poslance Bojka. On tady vždycky chrlí hromady čísel, kolik ti lidé mohou brát na sociálních dávkách a dalších věcech. Tak abychom si řekli jasně, kolik to zhruba vychází. Dávky hmotné nouze, o kterých je tady řeč, to jsou tedy peníze pro rodiny, které jsou finančně na dně, oni už nemůžou nic mít. Jedná se o ty rodiny, které jsou v největších problémech, často mají případně exekuce. Dávky v hmotné nouzi jsou jediným příjmem, který jim zůstává, s tím, že podle stávajících pravidel je to jediný příjem, který doposud nepodléhá případným exekucím, o kterých jsme se tady bavili předtím s panem poslancem.

A teď, o kolik jde tedy peněz. Například částka živobytí se odvíjí od částek životního minima, která činí - a teď prosím, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, poslouchejte: 3 860 korun na měsíc u samostatně žijícího jedince, 3 550 u prvního dospělého, případně 3 200 korun u druhého dospělého v domácnosti. V případě, že je to dítě, jsou částky ještě nižší. Jedná se o peníze, z nichž tedy kromě jídla, nějakých hygienických potřeb a tak dále či oděvů lidé hradí případně i bydlení, pokud nedosáhnou na nedoplatek na bydlení kvůli vyhlášení případných bezdoplatkových zón, což se týká například Karviné. Pokud si pamatuji, odtamtud pocházíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já jsem se teď sem přišel hlavně zastat pana kolegy Bojka, protože ten rozhodně Pirátům nevyhrožoval. On jenom oznamoval tady údržbě Poslanecké sněmovny, že bude za chvilku muset zřejmě spravit náš stoleček, protože ty výkony, které předvádějí pirátští poslanci za námi, jsou opravdu někdy tak stresující, že ta lavice nemusí jeho záchranářský stisk opravdu vydržet, zvlášť v okamžiku, kdy se za námi ozývá smích na úrovni - a to já můžu profesionálně zhodnotit - žáků čtvrté, páté, maximálně tak šesté třídy.

No a k té debatě, jestli to je, nebo není rasistický zákon. To tady přinesl kolega z ČSSD, protože o tom do té doby nikdo nemluvil, takže předhazovat to ostatním, že to chtějí teď řešit rasisticky, je nesmysl. To je přesně ten důvod - já o tom budu mluvit potom trošičku obšírněji, takže se připravte, že to moje vystoupení nebude úplně krátké - to je přesně ten důvod, proč v Anglii znásilnili desetitisíce anglických dívek. Po dekády je znásilňovali příslušníci muslimské komunity a policisté měli strach to vyšetřovat, anglická policie se omluvila, měli strach to vyšetřovat kvůli lidem, jako jsou tady Piráti, kteří je obviňovali z rasismu. Proto se to dekády nevyšetřovalo a desetitisíce anglických dívek byly brutálně znásilňovány po dekády a policisté to strkali pod koberec. A je to důvod, proč umřela strašná spousta lidí při tom předposledním teroristickém útoku v Anglii. Opět ochrankář, který si všiml podezřelého muslima, který s sebou nesl batoh a byl tomu člověku podezřelý, že by to mohl být teoreticky muslimský terorista, kterým on byl, tak ten ochrankář nezasáhl, protože se bál kvůli lidem, jako jste vy, obvinění z rasismu. Takže pojďme si říct, že existuje jedna jediná barva lidí, je to barva jejich aury, tečka, a přestaňte se zastávat někoho (Předsedající: Čas.) jenom proto, že má jinou barvu kůže.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Tak ještě prosím úprava, aby paní poslankyně počkala... Nebo vám to nevadí, dobře. Paní poslankyně Eva Fialová půjde s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já už jsem myslela, že vystupovat nebudu, ale musím zareagovat na kolegy Piráty. A teď nebudu konkrétní. Prevence je dobrá, já s ní souhlasím, ale bohužel nám trošku selhává. Já jsem hodně liberální člověk i v přístupu k životu, ale pokud něco chci od státu, aby mi pomohl z těch největších problémů v životě, a chci od něj peníze, tak taky budu předpokládat, že budu dodržovat nějaká pravidla. A tento zákon ta pravidla nastavuje a říká - dodržujte je a nic se vám nestane. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP