(17.10 hodin)
(pokračuje Válek)

Tady žádné vakcíny, které by nám někdo nabízel, a o tom se bavíme, nejsou. Pokud bychom se bavili o tom medializovaném balíku izraelských vakcín, které expirují za tři týdny, tak do té doby ten zákon rozhodně nebude schválen a podepsán prezidentem, tím pádem se jich těžko může týkat. A že by v současné době, kdy naopak všechny země zvyšují tempo očkování, tady byl nějaký balík vakcín, který by nám někdo nabízel, to znamená, to taky takhle nevidím.

Musíme si uvědomit, že první dary vakcín k nám přišly už někdy v květnu a je potřeba poděkovat všem, kdo nám je darovali a co to vyjednali. Na druhé straně ty vakcíny, které sem od května přicházely v rámci různých darů, se běžně používaly k očkování. Nevím, jestli byli občané, kteří ty vakcíny dostali, informováni při očkování, že se jich netýká z tohoto zákona plynoucí případné odškodnění, což považuji za daleko závažnější než to, že ta vakcína není hrazená pojištěním. Notabene pokud ty vakcíny byly darovány zdarma, tak by mi připadalo naprosto amorální, aby za ně pojišťovna platila.

Navíc výkon vlastního očkování, a ti všichni, co jste si prostudovali ten výkon, včetně našich kolegů lékařů, tak snad víte, že ten výkon nijakým způsobem nesouvisí s vakcínou. Pro každý typ vakcíny byl podle předpisu 57 Všeobecné zdravotní pojišťovny z roku 2020 jasně definován kód, který je hrazen bez ohledu na to - bez ohledu na to, bez ohledu na to, a takhle je to tam přesně uvedeno, já jsem si to znovu četl - bez ohledu na to, jakým způsobem tu vakcínu získá český stát, tedy jestli ji nakoupí řádným způsobem, jestli ji koupí od jiného státu nebo jestli ji dostane darem, to s tím vůbec nesouvisí. To znamená - to, že by se nedal vykázat kód očkování, když vakcína není nakoupená státem, není pravda. Je to lež a je to v tom metodickém pokynu Ministerstva zdravotnictví.

Z toho důvodu se domnívám, že není nejmenší důvod schvalovat tento zákon v nouzovém stavu, a navrhuji, abychom ho projednávali ve standardním řízení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nikoho dalšího nevidím do rozpravy, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování.

 

"Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 569/2020 Sb., o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1255, ve zkráceném jednání." 

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 72, přihlášeno je 163 poslanců, pro 79, proti 47. Návrh byl zamítnut.

 

Jelikož Sněmovna neschválila projednávání tohoto zákona, první čtení nelze projednat na této schůzi, protože nebyla dodržena lhůta 10 dnů od doručení návrhu zákona. Tisk byl doručen 29. 6. 2021.

Předseda Kubíček? (Žádá o kontrolu hlasování.) Probíhá kontrola hlasování ještě k tomuto bodu. Ano, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Prosím vás, já bych chtěl zpochybnit hlasování. Já jsem chtěl hlasovat pro a tady na sjetině mám zdržení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Je tady návrh na zpochybnění hlasování. (Gong.) Nechám o něm bezprostředně hlasovat. Zavolal jsem všechny z předsálí do jednacího sálu. Všechny vás odhlásím, přihlaste se prosím svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat procedurální návrh - zpochybnění předešlého hlasování.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 73, přihlášeno 157 poslanců, pro 132, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Budeme tudíž hlasovat znovu o usnesení, které už nebudu celé znovu číst, ale je to o tom, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednávání vládního návrhu zákona ve zkráceném jednání.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 74, přihlášeno 159 poslanců, pro 83, proti 63. Návrh byl přijat.

 

Začneme projednávat

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/2020 Sb.,
o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování
proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám
těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném
zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném
zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1255/ - zkrácené jednání

Předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kterého prosím, aby se ujal slova, a všechny bych vás chtěl upozornit, že v 17.30 tento bod přerušíme a budeme projednávat pevně zařazený bod. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych uvedl návrh zákona, kterým se upravuje úhrada očkování proti onemocnění COVID-19 z veřejného zdravotního pojištění. Jde o návrh, který reaguje na nové způsoby získávání vakcín, než je postupem podle příslušného rozhodnutí komise, který je dosud podmínkou pro to, aby bylo možné očkování hradit.

Předložený návrh zákona je nezbytné přijmout co nejdříve, a to zejména proto, že Česká republika má možnost získat vedle vakcín pořízených společným nákupem členských států Evropské unie další vakcíny, a to i bezplatně, jako dar nebo zápůjčkou od jiného státu. Jedná se buď o vakcíny, které podle příslušného nařízení Evropského parlamentu a Rady schválila Evropská komise na základě příznivého stanoviska Evropské agentury pro léčivé přípravky, nebo léčivé přípravky obsahující očkovací látky odpovídající vakcínám registrovaným v Evropské unii, například očkovací látka od Pfizer/BioNTech, která byla vyrobena pro Izrael. Zvýšení dodávek vakcín urychlí proces očkování lidí v České republice, pomůže tak ochránit jejich životy a zdraví a sekundárně pomůže předcházet hospodářským škodám, které by mohly být dopadem případných nezbytných protiepidemických opatření omezujících hospodářské provozy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP