(17.00 hodin)
(pokračuje Válek)

Nejsem si úplně jistý, jestli každá politická strana a hnutí musí mít ve volební komisi svého zástupce, protože se domnívám, že v České republice je těch politických stran a hnutí několik desítek, ne-li víc než sto. Tak pokud by všichni zástupci seděli v té komisi, tak aby vůbec někdo k těm volbám mohl přijít. To by byli všichni nakonec v komisi a nikdo by nevolil. Ale tady padají různé návrhy, které mají různý potenciál smysluplnosti, takže každý, kdo to slyší, si může udělat svůj názor. Za klub pouze říkám, že podporujeme korespondenční volbu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nikoho dalšího nemám přihlášeného, s definitivní platností končím obecnou rozpravu. Zeptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova? Pan ministr vnitra má zájem, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, jenom velmi stručně. K těm dvěma pozměňovacím návrhům bych chtěl říct, že za vnitro máme nesouhlasné stanovisko.

Jinak bych chtěl okomentovat tu debatu. Chci všechny občany České republiky ujistit o tom, že není možné, aby volby, které budou probíhat podle tohoto zákona, byly jakýmkoli způsobem manipulovány. Poplašné zprávy, které tady šíří kolegové Volný s Bojkem a možná někteří další, jsou prostě strašením lidí. My jsme takto zvládli krajské volby, zvládli jsme je naprosto bez problémů, žádné stížnosti nebyly zaznamenány, všichni ten výsledek respektovali. To, co navrhujeme pro parlamentní volby, je víceméně pouze použití stejných opatření ve volbách parlamentních, takže nechápu, proč teď najednou je tady hysterie z toho, že někdo bude něco někde manipulovat.

Poslední poznámka je k těm certifikátům či bezinfekčnosti volebních komisí. Tady lítají vzduchem lidská práva, ale já si myslím, že právo na život je taky jedním ze základních lidských práv, a já nevidím důvod, proč by měl někdo umírat udušením na jednotce intenzivní péče jenom kvůli tomu, že nějaký pitomec se odmítl nechat testovat nebo očkovat. Takže to je také lidské právo a já nevidím důvod, proč brát lidem právo na život jenom kvůli tomu, že tam někdo šíří takovéhle nesmysly. Takže pokud někdo má sedět v komisi, tak by primárně neměl ohrožovat voliče a neměl by ohrožovat své kolegy v té komisi tím, že je vystaví riziku smrti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a já poprosím zpravodaje pana poslance Jakuba Michálka, aby nás seznámil s procedurou hlasování. (Chce závěrečné slovo.) Takže závěrečné slovo předtím, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Moje závěrečné slovo bude velmi stručné. Já jsem jenom v návaznosti na tu diskusi považoval za nutné uvést, že hlavní poučení z americké demokracie, z amerických voleb podle mého názoru nespočívá v korespondenční volbě, která už tam je opravdu mnoho a mnoho let, ale spočívá v tom, že fyzické násilí v jakékoli podobě je naprosto nepřijatelné. Je nepřijatelné, ať už se děje tady v komoře Poslanecké sněmovny, nebo proti policistům na Malostranském náměstí před budovou komory.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji a pane poslanče, hned vás poprosím, abyste se ujal slova a jako zpravodaj nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, máme předloženy dva pozměňovací návrhy. Jedná se o pozměňovací návrh (Gong.) poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka, který je v podkladech označen pod písmenem B, a pozměňovací návrh poslance Vojtěcha Pikala, který jsem si osvojil a který je označen písmenem A. Takže navrhuji proceduru, abychom hlasovali A a B a pak o návrhu zákona jako celku. U těch jednotlivých návrhů stručně sdělím, čeho se týkají a jaké je stanovisko garančního výboru.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobrá. Procedura je jednoduchá, ale přesto si ji nechám schválit. Já vás odhlásím všechny na žádost, přihlaste se, prosím, svými registračními kartami.

 

Budeme hlasovat o proceduře tak, jak ji přednesl pan předseda Jakub Michálek.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro takhle navrženou proceduru? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 68, přihlášeno je 165 poslanců, pro 162, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím, můžeme zahájit proceduru.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, pane předsedající. Nejprve tedy podle schválené procedury budeme hlasovat o návrhu A, což je pozměňovací návrh Vojtěcha Pikala, který zavádí možnost korespondenčního hlasování ze zahraničí. Garanční výbor: nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 69, přihlášeno 166 poslanců, pro 36, proti 69. Návrh byl zamítnut. Další návrh, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: A nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B, který se týká vyžadování dokumentů o zdravotním stavu a on-line monitorování. Garanční výbor: nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 70, přihlášeno 166 poslanců, pro 19, proti 77. Návrh byl zamítnut.

 

Teď budeme hlasovat o zákonu jako celku, předpokládám.

 

Poslanec Jakub Michálek: Byly vypořádány všechny pozměňovací návrhy, takže můžeme hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Ano, děkuji. Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 1242, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 71, přihlášeno je 167 poslanců, pro 158, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Před projednáním vládního návrhu zákona, kterým... Pan poslanec Juránek, prosím.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Já jenom k hlasování. Hlasoval jsem pro, ale na sjetině mám, že jsem se zdržel. Nežádám, aby se opakovalo hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Před projednáním vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 569/2020 Sb., o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1255 - zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání.

Otevírám rozpravu k tomuto. Hlásí se někdo do rozpravy? Pan předseda Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Tak já se domnívám, že je to norma, která sice je vhodná k diskusi, ale ta diskuse by měla být podrobná a měl by být na ni dostatek času, protože my nejsme v žádné akutní situaci, kdy bychom měli hasit nějaký požár. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP