(12.50 hodin)
(pokračuje Juchelka)

My jsme to přece všichni tady toto absolvovali, tu návštěvu, všechno jsme to viděli. A přesto od roku 2006 se nám, a to mám data šest let stará, zdvojnásobil počet vyloučených lokalit v České republice. Takže ty peníze se tam investují, s těmi lidmi se pracuje, a máme i fantastické obce, které tady samozřejmě peníze i svou aktivitou skrze sociální pracovníky v těchto vyloučených lokalitách pracují. Ale v tuto chvíli oni prostě svou aktivitu zastavují proto, že nemají žádný další nástroj k tomu, jakým způsobem s těmi lidmi pracovat, a my jim ten nástroj dáváme. To není žádná represe, naopak. To je motivace jako součást toho, že to je vlastně sociální práce, která v těch obcích už desítky let ve vyloučených lokalitách funguje. Takže takhle to je.

Není to o tom, že my nějakým způsobem nepodporujeme sociální práci, naopak, podporujeme ji. Máme na to nástroje, máme na to finance a nyní potřebujeme i těm starostům, kterým vyloučené lokality bují před očima, dát nějaký nástroj k tomu, aby mohli s těmito lidmi nadále pracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pořadí faktických poznámek je toto: paní poslankyně Olga Richterová je nyní na řadě, poté pan předseda Tomio Okamura, pan poslanec Jan Bauer a paní ministryně Jana Maláčová. To je pořadí faktických poznámek. Nyní paní poslankyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Jenom bych se ráda doptala pana předkladatele na upřesnění. Pan předkladatel říkal, že ten návrh je takzvaně drobnou změnou. Chci se zeptat, jak ta takzvaná drobná změna může změnit a zlepšit ten komplexní problém, kterým jsou sociálně vyloučené lokality nebo chování třeba po sportovních akcích. A ptám se proto, že z toho, co tady zaznívá, jde přece o řešení sociální práce do budoucna.

A tam je moje druhá otázka na pana předkladatele, jestli považuje dostatečné, jak je to dneska řečeno, kdy sociální práce jde dotacemi, a není dostatečně zohledněno, když je v některé obci více lidí, kteří potřebují pomoc, nebo více lidí právě v hmotné nouzi, aby ta obec měla také více sociálních pracovníků.

A to už bych se obracela i k té předchozí poznámce pana poslance Juchelky, jestli tedy byste byli pro, aby do budoucna obce měly ty peníze jistější, aby mohly dlouhodobě plánovat sociální práci a každý rok se netřásly o to, v jaké výši bude ta dotace. Mohu dát příklady z minulých let, kdy obce, které měly dobře rozjetou sociální práci, nakonec kvůli obavám ze snížení dotace, která pak přišla až za půlkou roku, sociální pracovníky propustily. Tolik k aktuální praxi.

A pak mám ještě konkrétní otázky, ale to položím později. Ale k sociální práci a k podpoře obcí, to mi přijde jako konkrétní konstruktivní řešení a velmi by mě to k tomu komplexnímu problému, kterým to celé je, zajímalo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Tomio Okamura. Faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, projednáváme tady zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, a když to stručně shrnu, tak extremističtí Piráti se tady odhalují v plné nahotě. Piráti podporují, aby nepřizpůsobiví páchali přestupky a aby jim nebyly pokuty strhávány z dávek.

Dále jsme se dneska opět dočetli v mainstreamu, jak kandidát na ministra pro místní rozvoj za Piráty pan Zábranský, radní na pražském magistrátu, zvažuje zdaňování bytů občanům šílenými částkami. V neposlední řadě připomenu výrok předsedy pirátů Ivana Bartoše, který řekl, že by mu nevadilo, kdyby za 15 až 20 let byla Evropa muslimská, a ještě stvrdil tento svůj výrok, kdy se relativně nedávno účastnil v Praze demonstrace: "Uprchlíci, vítejte v České republice!"

Skutečně, ten pirátský extremismus, to už je úplně do nebe volající, a za SPD říkám, že my uděláme všechno pro to, aby se pirátští extremisté nikdy nedostali do vlády v České republice, protože to je absolutně pohroma pro jakéhokoli slušného, pracujícího člověka. Vzpomínám si, jak tady náš návrh zákona na ukončení dávek nepřizpůsobivým blokovala pirátská poslankyně Richterová, aby nebyl projednán, protože hájíte nepřizpůsobivé lidi. Přitom náš návrh zákona SPD by přinesl úsporu do veřejného rozpočtu cca půl miliardy korun, které bychom právě teď v krizi mohli přesunout ke slušným a pracujícím lidem.

My říkáme na adresu Pirátů: Stop pirátskému extremismu! Stop pirátským neomarxistickým nápadům!

A já opravdu znovu říkám, udělejme všechno pro to, aby se Piráti nikdy nedostali do vlády, protože zničí tuto republiku. (Potlesk z lavic SPD a z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Jan Bauer s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Já jsem chtěl jenom na margo mých předřečníků, prostřednictvím vaší osoby. Vážená paní kolegyně Olgo Richterová, přečtěte si třeba mimo jiné zprávu NKÚ, jak účelně nebo v uvozovkách neúčelně se nakládá s více než 200 miliony korun v rámci Agentury pro sociální začleňování, jak se s těmi penězi nakládá a jak to vidí NKÚ. Já s vámi souhlasím, že prostě... a znám to na rozdíl od vás z konkrétní praxe někde na městě nebo na obci, že je třeba především s těmi lidmi pracovat, ale ono to má prostě nějaké své meze.

A tím se dostávám právě k poznámce pana kolegy Jana Čižinského. Kdybyste, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, nebyl starosta významné městské části a neměl podle mého názoru stejné zkušenosti jako já, protože jste nadřízený městské policie a musíte znát, jak to v praxi funguje, tak bych se domníval, že ani nevíte, jak to mimo tenhleten barák v praxi funguje. Vždyť přece všichni dobře víme, že dneska jsou dvě kategorie občanů. Ode všech se přece vybírají pokuty nebo peníze za přestupky, akorát ti, co jsou v hmotné nouzi, mají velmi často, a zeptejte se vašich městských strážníků, když o tom mluvíte, mají prostě pocit beztrestnosti, protože vědí, že z dávek v hmotné nouzi mu nikdo žádné peníze nestrhne, protože to není možné. A právě mimo jiné řešíme to, že občas tu pokutu - může se to stát třikrát za sebou - ti lidé to vždycky mohou zaplatit, se z nich stanou právě trestní lidé, že se dostanou na stejnou úroveň jako ostatní občané, kteří když páchají nějaký vážný přestupek, dostanou pokutu, tak ji musí zaplatit, a když ji nezaplatí, tak prostě to jde na přestupky a pak se dokonce může exekvovat.

To, co předkládáme, je, že ti, kteří jsou v hmotné nouzi, a je jich strašně málo, kteří se chovají prostě nehorázným způsobem, se nebudou cítit v této zemi beztrestní. O tom to je. Sejděte se s vaším šéfem městské policie a zeptejte se, jak to v praxi funguje, jak se ti lidé chovají. (Tleská poslankyně Aulická a několik poslanců z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní ministryně je nyní na řadě s faktickou poznámkou. Paní ministryně Jana Maláčová, prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Souhlasím s předřečníky s tím, že v některých vyloučených lokalitách skutečně ta situace je kritická, když vám neustále, opakovaně někdo porušuje zákony a ještě se vám směje do obličeje. Nikdo z nás by nechtěl být v kůži místních politiků, protože ta situace je neřešitelná.

S čím ale nesouhlasím, je to, že řešením je nějaký jednoduchý úkon, který jakoby mávnutím kouzelného proutku všechny problémy sprovodí ze světa. Tady padlo, že počet vyloučených lokalit se zvyšuje. Ano, to je pravda, ale skutečná příčina je někde jinde. Ta je v tom, že byznys s chudobou je skutečně výnosný, že ten systém, tak jak je to nastaveno, vede k tomu, že lidé investují do bydlení, sestěhovávají z celé republiky ty takzvaně problematické spoluobčany, a nikdo nemá zájem to změnit. Proto jsem říkala, že by bylo žádoucí, aby se začalo zveřejňovat, kdo ve velkém stylu profituje na dávkách na bydlení, to by byl první skutečný krok. Vím, že to je asi politicky neprůchozí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP