(9.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Právě proto to chci nechat zařadit na to úterý, tak aby byla ta shoda.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Na toto? Nebo to příští?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Na příští úterý. Toto úterý to nemůžu zařadit, to už bylo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak jsem to nepochopil já. Jdeme dál. Pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré ráno. Navrhuji, abychom dnes začali jednací den jako první bod sněmovní tisk 944, kojenecké ústavy, bod 339 (navrženého) programu jednání, a následně sněmovní tisk 911, sociálně-právní ochrana dětí, to se týká pěstounů, bod 339 (?). Takže těmito body bychom dnes zahájili schůzi jako první a druhý bod. A neprojde-li tento návrh, navrhuji, abychom zařadili tyto dva body na pátek 9. 7. Je to třetí a druhé čtení.

Dále navrhuji dnes na středu 7. 7. odpoledne, případně po zákoně o zvláštních způsobech hlasování, zařadit dvojici zákonů, které se týkají lobbingu, čili zákon o lobbingu a doprovodný zákon, sněmovní tisk 565566, bod 16 a 17.

Dále navrhuji ve čtvrtek 8. 7. po písemných interpelacích pevně zařadit bod 539, Informace vlády o dalším postupu pandemické pohotovosti v České republice, a to vzhledem k tomu, že návrh na zrušení stavu pandemické pohotovosti nebyl předložen jako návrh skupiny 40 poslanců, aspoň tady o tom nebyla zmínka, takže nejsou splněny podmínky pro jeho projednání podle pandemického zákona. V rámci tohoto bodu Informace vlády o dalším postupu pandemické pohotovosti v České republice bych chtěl požádat, abychom se, pokud projde, domluvili tak, že za každý klub vystoupí jeden řečník, tak aby se v rámci toho časového prostoru, který je tam k dispozici, dostalo na všechny poslanecké kluby.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Asi by bylo dobré, abych zmínil, že tu skutečně zazněl návrh bodu Zrušení pandemické pohotovosti, ale pandemický zákon má speciální právní úpravu, že tento bod může být navržen pouze usnesením vlády nebo jednou pětinou poslanců. Takže tak, jak ho přednesl pan místopředseda Okamura, je v tuto chvíli nehlasovatelný. (Reakce místopředsedy Okamury.) Vy jste navrhl i usnesení, že se ruší. Není to diskusní bod. Jestliže navrhujete... Tak ať se nedohadujeme, tak pan místopředseda Okamura ho teď ještě upraví, dám mu prostor, dokud to má nějakou logickou souvislost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych to upravil, ale tak jsem to i původně myslel, takže aby to bylo jasné, tak bod se bude jmenovat Diskuse o zrušení pandemické pohotovosti. A tam můžeme obsáhnout všechny ty záležitosti.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře, Děkuji. A pan místopředseda Pikal také chtěl ještě upravit svůj návrh, ať v tom máme pořádek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Všem kolegům se omlouvám, byla mi doručena dohoda, takže svůj návrh na pevné zařazení těch senátních vratek stahuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ještě k návrhu pana předsedy Michálka: vy jste navrhl něco zařadit za bod úpravy hlasování, ale předpokládejme, že tam bude zařazen potom ten druhý bod ve zkráceném jednání, ty vakcíny. Tak by bylo asi lepší až po nich. Prosím, vy jste se hlásil taky na doplnění? (Ano.)

 

Poslanec Jakub Michálek: Jenom jsem chtěl upravit jeden návrh, a to ten první, který se týkal sněmovního tisku 944, kojenecké ústavy, a 911, sociálně-právní ochrana dětí, pěstouni, tak, že stahuji návrh, který se týkal středy, a zůstává tedy pouze pátek, aby bylo možné projednání sněmovního tisku 911 na garančním výboru, který probíhá v pátek ráno.

Jinak ty zákony o lobbingu jsem navrhl úmyslně tak, aby byly ve 14.30 po zákoně o zvláštních způsobech hlasování před druhou legislativní nouzí. A případně, pokud by tento návrh neprošel, tak po té druhé legislativní nouzi. (Předsedající Vondráček: Dobře, já si to poznačím.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Nyní vystoupí s přednostním právem předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je to velmi netradiční, bez nějaké shody na grémiu, takže jsem se také musel přihlásit. Pan předseda Michálek mě předběhl. Týká se to zákona o lobbování. Zákon o lobbování patří mezi ty už kriticky ohrožené tím, že je nestihneme, přitom je v pozici, kdy je rozjednán, bod je otevřen v rozpravě ve druhém čtení. A já jsem chtěl navrhovat, abychom ty body 16 a 17, což je tisk 565566, zákon o lobbingu a zákon související, zařadili za bod, který je v tuto chvíli v pozvánce označen jako 4, tisk 545. Je to jeden z těch zákonů vrácených Senátem. Potom jako řídící to zřejmě nechám hlasovat jeden návrh po druhém, takže ten svůj až třetí. Nepovažuji to za čistý protinávrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Nyní s přednostním právem pan předseda Válek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych si také dovolil navrhnout zařazení debaty o pandemickém zákonu, o pandemickém stavu. Je tady řada věcí, která se toho týká, protože víme, a jsem rád, že to tady jasně zaznělo, že zrušení pandemického stavu je možné tím, že se nasbírá 40 podpisů a pak se o tom bude hlasovat. Dokonce je možné toto řešit na mimořádné schůzi. Já bych byl velmi nerad, abychom příští týden museli sbírat 40 podpisů, což samozřejmě technicky není asi neřešitelný problém, nebo abychom museli svolávat mimořádnou schůzi, řekněme přespříští týden, kdy asi úplně ne všichni o to stojí, a přitom ta situace s aplikací pravidel vyplývajících z pandemického zákona je nejenom zoufalá, ale katastrofální, protože všechna pravidla, která jsou přijímána, a to i v současné době, postupně shazuje soud jedno za druhým, některá vzápětí poté, co jsou vydána, tak přestávají platit. Tak navíc ta pravidla, která vydává Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s pandemickým zákonem, jsou pro řadu lidí, a já se mezi ně počítám, naprosto nepřehledná.

1. září nám začínají stáže, o prázdninách tady mají být na stážích studenti IFMSA, což jsou studenti lékařských fakult, přitom nikde v legislativě se s nimi nepočítá, oni nejsou v těch výjimkách podobně jako studenti Erasmu, a tím pádem mají neskutečný problém na stáž přijít. Nejsou to studenti z rizikových zemí a já mám desítky dopisů i dopis od předsedkyně IFMSA, která mě prosí o pomoc, opakovaně se obracela na ministerstvo bez nějaké odezvy.

Druhá věc, kterou jsem si osobně ověřil, oficiální informace z ministerstva stran nutnosti nebo nenutnosti vyplnit zelený formulář při návratu ze zelených zemí, se liší zřejmě podle toho, kdo tu informaci podává, ale nejsou jasné, nejsou jednotné. A vzhledem k tomu, že nás čekají prázdniny, nebude jednat většinu prázdnin Poslanecká sněmovna, pokud nebudou mimořádné schůze, tak bych byl velmi rád, kdybychom mohli tato pravidla tady prodiskutovat, dostali jasné odpovědi na ty otázky, jasné zdůvodnění toho, proč je nutné nebo není nutné, aby dál trval pandemický stav, a tím pádem platil pandemický zákon, dostali odpovědi na to, že Ministerstvo zdravotnictví je schopno dneska a připraveno jak odborně, tak mentálně vydávat předpisy a pravidla, která budou v souladu se zákonem, a dostali jasnou informaci o rozboru zvyšujícího se počtu pozitivních, kolik z těch pozitivně testovaných má vážnější průběh onemocnění, kolik je hospitalizovaných, jasnou informaci o tom, jaká je struktura těchto pacientů, kolik procent má jakou mutaci. Doufám, že všichni jsou trasováni, všichni jsou sekvenováni. A tyto informace kdybychom dostali, tak ta schůze nemusí být dlouhá, nemusí to být dlouhá informace.

A proto bych prosil o její zařazení z mého pohledu optimálně v pátek jako první bod, eventuálně variantně jako první bod po pevně zařazených bodech tento týden v pátek. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP