(9.40 hodin)
(pokračuje Jurečka)

A tady budu citovat jednoho z úředníků, který poskytl vyjádření pro média: "Podklady pro vládu se připravovaly podle politického zadání. Pokyn ministryně zněl: podporu dostanou jen ti, kteří neměli pojistky nebo jim nepokryje škody, a také ti, kteří nevyužili peněz z darů," řekl serveru atd. Já si rozhodně nemyslím, že je tady možné svalovat nějakou vinu na úředníky. Za materiály, které se dávají na jednání vlády, nese zodpovědnost ministr, člen vlády, a pro mě je překvapením, že nikdo z ostatních členů vlády si tak důležitou část toho materiálu nepřečetl.

Já bych byl rád, aby jasně zaznělo, že pomoc zasaženým domácnostem v České republice po tornádu bude pomoc, od které se nebudou odečítat ani dary, ale ani pojistné plnění, protože za ty 2 miliony korun, které se vláda rozhodla dát, se toho zas tolik nedá vyřešit. Ale já bych byl osobně rád a apeloval jsem na vládu minulý týden a dělám to i teď z tohoto místa, kdyby pomoc vlády České republiky, pomoc ze státního rozpočtu, z rozpočtu všech občanů, byla navýšena ze 2 milionů korun na 3 miliony korun. Protože když s těmi lidmi mluvíte a znáte ty příběhy, tak ne pro každého člověka vyššího věku je řešitelná jeho situace, kdy přišel o střechu nad hlavou, tím, že dostane 2 miliony korun a bude si brát nějakou půjčku nízkoúročenou na 30 let, když ten člověk má vyšší věk, a šance, že bude schopen takovouto půjčku splácet, není úplně reálná. Takže byl bych rád, aby vláda přehodnotila parametry pomoci. A když tady v plénu zaznívá, že je to vyřešené, já bych byl rád, aby tady byl odcitován přesně ten text, který dneska vláda schválila - jestli se tedy vyřešily jenom dary ze sbírky, kterou dokázali darovat občané, anebo se vyřešila i záležitost pojistného plnění. Byl bych moc rád, aby to tady jasně zaznělo a aby také byla informace vlády, jaká pomoc půjde zasaženým podnikatelům, živnostníkům, firmám v dané oblasti, protože problém není jenom pro domácnosti, ale je i pro malé živnostníky, kteří tam měli své obchody, hospody, pro zemědělce, pro vinaře. Aby i vůči těmto skupinám lidí zaznělo, jakou formu pomoci vláda připravuje.

Takže budu rád, když tento bod zařadíme na program jako první bod dnešního jednání. Pokud tady vystoupí člen vlády, myslím si, že ten bod může proběhnout velmi rychle. Myslím, že je důležité, aby tady bylo jasné uklidnění občanů, starostů, těch lidí, kteří v tom postiženém regionu jsou, jakou pomoc od vlády mohou očekávat, nikoliv to, co se potom dočítají v různých článcích, v různých tweetech a retweetech o tom, jak to kdo myslel a jak to kdo napsal. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další přednostní právo, pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já si myslím, že tady musí v souvislosti s tím, co tady říkal předřečník, především zaznít veliké poděkování všem, kteří s tak obrovskou mírou solidarity reagovali na neštěstí, které naše spoluobčany ve jmenovaných obcích na jižní Moravě postihlo. Kolegyně Krutáková, klobouk dolů před ní, s jakým nasazením zdolávala spolu se svými spoluobčany ono neštěstí. Není jediná, jsou to stovky a tisíce lidí, kteří potřebovali nutně okamžitou pomoc, a té okamžité pomoci se jim od spoluobčanů, obcí a firem z celé republiky dostalo. Za to především tady musí zaznít poděkování, ať už bude, nebude schválen mimořádný bod, kde se bude vláda zpovídat, co ona udělala nebo neudělala.

Současně tady ale máme jako na předposlední schůzi Poslanecké sněmovny také určité povinnosti vůči normálnímu běhu světa nebo dějin nebo republiky, obcí, firem a tak podobně, a tak si myslím, že vedle řady zákonů, o které tady již byla řeč v návrzích předřečníků na takzvané přednostní zařazení, by také nemělo zapadnout to, co v normálním běhu našeho programu by mělo přijít dnes, a to je třetí čtení zákoníku práce, oněch pět týdnů dovolené, které nám tady visí už drahně týdnů, ne-li měsíců, a kde bychom měli skutečně dokončit ten legislativní proces.

Rád bych také, aniž bych se chtěl nějak úplně dohadovat, protože to venkoncem není úplně to nejdůležitější, ale poznamenal k poznámkám pana kolegy Okamury, že zákon o obecném referendu tady navrhujeme minimálně deset let, to ještě SPD ani neexistovala, a je otázkou, kdo od koho vlastně opisoval například v tomto tématu, a že pokud jde o pandemický zákon, tak jestli pan kolega Okamura tvrdí, že byli jediní, kteří ho nepodpořili, tak pokud se dobře pamatuji, my jsme byli také jediní, kteří ho nepodpořili.

Takže abychom se přes tyto dohady neztratili v tématech a v problémech, které musíme vyřešit, pojďme se skutečně zamyslet nad tím nejdůležitějším, a to jsou třeba ony valorizace důchodů, to jsou třeba ty okolnosti energetiky, které je třeba řešit a které skutečně závisí na tom, abychom je vyřešili my teď, v tomto volebním období, a neodkládali je do příště. Tolik ode mě, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a přečtu několik dodatečných omluv. Omlouvá se paní poslankyně Markéta Pekarová Adamová dnes od devíti do konce jednacího dne z osobních důvodů, omlouvá se Barbora Kořanová dnes mezi sedmnáctou a dvacátou z pracovních důvodů, ruší se omluva pana ministra vnitra Jana Hamáčka z dnešního jednání, paní poslankyně Jana Krutáková se omlouvá na celý jednací týden z osobních důvodů, omlouvá se pan poslanec Jiří Kohoutek z dnešního jednání z důvodu nemoci z celého jednacího dne, omlouvá se paní poslankyně Jana Černochová po celý jednací týden z osobních důvodů.

Další byl přihlášen pan místopředseda Pikal, poté pan předseda Michálek, všechno přednostní práva k pořadu schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budu mít dva drobné návrhy.

První se mi vzhledem k těm návrhům, které tady již padly od kolegy Faltýnka, možná bude jevit jako zbytečný, nicméně... Na pozvánce je jasně řečeno, že zákony z bloku senátních vratek budeme projednávat v úterý 13. července. Vzniklo zde jisté zmatení, že by na ně mohlo dojít dnes, takže já bych chtěl tímto navrhnout, abychom tedy, pokud to tak automaticky není, zařadili blok senátních vratek a senátních odmítnutých zákonů na úterý 13. července, kde už ostatně ty dva body, které budeme dozařazovat jako senátní vratky, musí skončit, tak abychom to měli v jednom bloku.

Druhým návrhem chci částečně zareagovat na to, co tady padlo, protože my Piráti máme otázku přímé demokracie včetně referenda ve svém programu od svého založení v roce 2009 a je zde připraven návrh zákona, který by mohl být projednán. Jedná se o sněmovní tisk 111 a já bych chtěl navrhnout, abychom jeho druhé čtení zařadili v rámci těch návrhů, v rámci bloku druhých čtení, za bod číslo 8, což je sněmovní tisk 961. Ten byl navržen dnes v rámci bloku druhých čtení odpoledne, takže potom, kdybychom to stihli, bychom zařadili ten sněmovní tisk 111. Je to připravené, je to druhé čtení, věřím, že to může být velice rychlé. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám za to, že o vašem návrhu můžeme hlasovat, ale není to nutné, protože ty takzvané senátní vratky jsou číslovány 2, 3, 4, 5, a ačkoliv tedy nemáme pevné zařazení, tak budeme postupovat podle tohoto číslování, a proto přijdou na řadu již dnes. Je to poněkud netypické, protože jsme neměli jednací úterý. Tak prosím, jestli chcete ještě doplnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP