(13.00 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Já chci jenom poprosit o zvážení, zda by nebylo možné, protože počet odmítnutých žádostí o místo v mateřské školce stále stoupá. Před pár lety to bylo 29 000, loni to bylo 33 000 a letos to pravděpodobně ještě narůstá. A tím to není, paní ministryně, otázka nebo výtka na vás. Tam se ptám, proč Ministerstvo školství už dva roky nevypsalo žádný dotační titul na výstavbu mateřských škol, přestože ví, že ta nedostatečná kapacita je obrovská. Je to tedy 30 000 dětí, které nemohou nebo se nedostanou do mateřské školy. Proto spíše prosba: Nebylo by možné ještě nějakým způsobem zvážit posunutí hranice na čtyři roky, tak jak to má v pozměňovacím návrhu myslím že kolegyně Golasowská, a to na nějakou přechodnou delší dobu, tak aby bylo možné ty děti dávat do dětských skupin? Protože jinak nebudou mít rodiče kam ty děti dát. A jestliže hovoříme o tom, že chceme, aby maminky měly možnost volby jít do práce, ať už z jakýchkoliv důvodů, tak toto je okamžik, kdy zkrátka a dobře se do práce nedostanou, protože nemají místo v předškolním zařízení.

Já jsem se ještě dívala - o tom, jak jste hovořila, kolik dětí, v jakém věku je v dětských skupinách. Máte pravdu, že do tří let, do dvou let je 16 %, do tří let 48 %, čili to máme asi těch 64 (hovoří směrem k ministryni Maláčové), ale tady mám jiné údaje. Nicméně do pěti let, to znamená od tří do pěti, je to 31 % dětí v dětských skupinách. To znamená, to jsou ty, které se pravděpodobně do školky nedostanou. Čili vidíme, že dětské skupiny se osvědčily. Vy chcete sice vytvořit nějaký systém, ale bohužel ten systém vystaví některé rodiče tomu - a není jich málo - že nebudou mít možnost dát dítě do mateřské školy. Čili moje prosba zní: Prosím pěkně, zkusme ještě se zamyslet nad tím, zda posunout tu věkovou hranici, na určitou dobu aspoň, nebo prostě to zvednout tak, aby bylo dostatek míst v předškolních zařízeních pro všechny děti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dobré odpoledne všem. Budeme pokračovat v rozpravě. Nyní je přihlášen pan poslanec Ferjenčík s faktickou poznámkou. Pak bychom se dostali k řádným přihláškám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl ještě reagovat na paní ministryni. (Poslankyně Kovářová hovoří s ministryní Maláčovou.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Poprosím klid u stolku zpravodajů, ať...

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já jsem chtěl ještě reagovat na paní ministryni. Mám za to, že jsem ji neurážel. Já jsem pouze její návrh označil za socialistický nesmysl. To jsou dvě různé věci. Jedna věc je osoba a druhá věc je návrh té osoby. A skutečně, když paní ministryně předloží socialistický nesmysl, tak není nic urážlivého na tom, tento socialistický nesmysl takto pojmenovat. Problém toho návrhu je ten, že paní ministryně zakazuje lidem používat nějakou službu. Úplně třeba opomíjí, že některé dětské skupiny musí z těch peněz, které vybírají, i financovat například rekonstrukci prostor, takže ty náklady mají daleko větší než dětské skupiny, kterým prostory postavily například obce. V takovém případě samozřejmě jim nebude stačit ta průměrná částka, kterou tady operujete, a vy tyhle skupiny prostě zlikvidujete. Ještě ony si na to často braly úvěry, teď je prostě zlikvidujete a ještě se tváříte, že to děláte kvůli těm rodičům, abyste jim pomohla. A proto říkám, že to je socialistický nesmysl, a stojím si za tím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ještě se přihlásila s faktickou poznámkou z pléna paní poslankyně Kovářová a pak vidím paní ministryni. Prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Já bych chtěla reagovat tady na poznámku paní ministryně o tom, spíše otázku, proč se prodávají pozemky. To známe již z případu nedostatku kapacit základních škol. Tyto problémy vznikly bohužel, bohužel již v roce řekněme 2000. Pokud máte územní rozhodnutí, někde i stavební povolení, už se s developerem těžko zpětně dohadujeme. Ty chyby se dělaly, to je pravda, ale ta situace je kritická a v kritické situaci je potřeba přijmout takové řešení, aby se ta krize vyřešila. Pokud to neuděláme a nepomůžeme těm obcím, tak to bohužel dopadne na rodiče a děti.

Ještě ohledně toho financování. Když se podíváte na různé dětské skupiny v různých místech, v podstatě příspěvek od rodičů se tvoří trhem, respektive kupní silou v dané lokalitě. Zkrátka a dobře, v různých lokalitách jsou různě vysoké nájmy a to je ten důvod - a je to stejné jako s nedostatkem kapacit v mateřských školách, je to prostě výjimečně regionální. Čili tam je potřeba, pokud ještě bude o tomto debata, zajistit to, aby tam, kde jsou školky s nejvyšším příspěvkem od rodičů, tak tam je zřejmě i také nejvyšší poptávka po těch službách, aby bylo možné, aby zůstaly zachovány - to za prvé, a aby se nestávaly takové případy, jako v Novém Kníně, že pokud tam bude zastropováno ve věku tří let, tak ty dětské skupiny skutečně zaniknou, protože tam chodí děti od tří let. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ještě se mi s faktickou poznámkou hlásila paní ministryně. Než jí dám slovo, seznámím Sněmovnu s omluvenkou. Paní poslankyně Levová se omlouvá z dnešního jednání z osobních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Já už to nechci prodlužovat, nicméně na pana poslance Ferjenčíka. Pokud to, aby si mohli rodiče s dětmi dovolit jesle nebo dětskou skupinu, považujete za socialistický nesmysl, tak byste si měl trošku ty hodnoty srovnat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To jsme vyčerpali faktické... Nevyčerpali. Pan poslanec Ferjenčík se hlásí s faktickou poznámkou. Já poznamenám, že na 13.10 máme pevně zařazený bod. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jenom jsem proti tomu, abyste zakázala rodičům posílat do dětských skupin děti ve věku tři až pět let. Stejně tak jsem proti tomu, abyste zakázala rodičům zafinancovat svoji dětskou skupinu dobrovolně ze svých peněz, tak aby tam mohli posílat své děti. To je to, proti čemu se vymezuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji A nyní by se tedy dostalo slovo na pana poslance Bauera ve zbylém čase. Pokud jej vyčerpá, tak ho přeruším a samozřejmě bude moci navázat, až bude tento bod znovu otevřen. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, kdybych se nedral o slovo prostřednictvím faktických, tak bych se nedostal ke slovu prakticky vůbec, a já jsem si toho vědom, že za minutu nebo za dvě minuty končíme projednávání, protože máme pevně zařazený bod, tak toho využiji za prvé k tomu, že bych chtěl podal návrh na opakování ve druhém čtení. To je za prvé z mých úst, a i z úst mých kolegů z Občanské demokratické strany. Naše postoje a naše názory na projednávání této novely už zazněly a já bych si možná v tom zkráceném čase dovolil jenom zopakovat - asi to nezvládnu úplně celé, ale přesto.

Postoj Občanské demokratické strany k novele zákona o poskytování služeb v dětské skupině je od začátku zcela jednoznačný a opakovaně ho tady veřejně říkáme. To jste slyšeli v prvém čtení, ale i dnes na jednání ve druhém čtení, ale samozřejmě během projednávání na výboru pro sociální politiku. Máme za to, že tento návrh se vůbec neměl dostat do legislativního procesu. Zasloužil si být vrácen vládě k přepracování, to jsme také navrhli, a to k takovému, aby řešil čistě a výhradně financování dětských skupin poté, co nebude možné na jejich vznik a další rozvoj využívat evropské zdroje. A já už jsem to tady dnes také jednou řekl: je mi velmi líto, že jsme v tomto návrhu zůstali osamoceni a že tento návrh nenašel během hlasování v prvním čtení žádnou významnější podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP