(12.30 hodin)
(pokračuje Maláčová)

My jsme také v posledních dvou letech velmi poctivě diskutovali se všemi zřizovateli dětských skupin a těm je to v podstatě také jedno, jak se to zařízení bude jmenovat. Není to pravda, že jsme vzali návrh a pouze jsme ho přejmenovali. My jsme snížili věk dětí, my jsme zavedli na základě zkušeností z posledních šesti, sedmi let sankční mechanismus, zavedli jsme průběžné vzdělávání, snažíme se zvyšovat kvalitu pečujících osob, i když přiznávám, že ta změna je s otazníkem. Za mě jako za ministryni sociálních věcí ale můžeme o tom diskutovat, koneckonců nikomu to v tuto chvíli nevadí, není to zmiňováno. Myslím si, že je důležité, aby, pokud zřizovatel neplní podmínky, které jsou dané zákonem, tak aby tam byla možnost okamžitě stopnout financování, protože to je jediná možnost, jak si vynutit kvalitu.

A ještě jednou: důležité je, aby jesle vznikaly v podstatě v každé obci, při každé mateřské školce, a je to jedno, jestli to zřídí přímo obec, nebo jestli to bude nezisková organizace tak jako u dětských skupin, ale aby tam bylo stabilní financování ze státního rozpočtu, a jsem ráda, že se nám na tu rekonstrukci nebo výstavbu podařilo vyjednat z Národního plánu obnovy 7 miliard korun. Skutečně si od toho slibujeme, že jesle budou vznikat jako houby po dešti, že vytáhnou dvouleťáky z mateřských školek a v mateřských školkách bude pak prostor na ty děti starší.

Poslední poznámka: pokud budeme mít základní síť, tak zde nebude prostor pro byznys. Nejsem proti soukromým zřizovatelům a privatizaci, nicméně, měli jsme to minule při třetím čtení, že už se nám to velmi neosvědčilo u seniorů, v péči o seniory, protože tím, že jsme vpustili soukromé subjekty do péče, tak se ta síť ani nerozšířila, ani nezkvalitnila, ani nezlevnila, a myslím si, že v podstatě nelze ani očekávat, že tomu tak bude u dětských skupin.

Ještě poslední poznámka, omlouvám se: pokud se nám nepodaří příspěvek na dětské skupiny nebo jesle zastropovat, budeme mít také obrovský problém s hospodářskou soutěží, protože z pohledu veřejného financování je skutečně neslučitelné, aby stát dával tak obrovské peníze do fungování nějaké sítě. A říkám, že dnes je to 9 900, zhruba, ono je to podle docházky, asi většina z vás ten systém zná. To znamená, když onemocní dítě, tak o to se ta částka snižuje. A my to měníme v této novele zákona, to je taky důležité říci. Nicméně pokud dáváte tak obrovské peníze do toho a zároveň zřizovatel může vybírat od rodičů neomezené finanční prostředky - a sami víte, že ty extrémy jsou i 15 000, i 15 000 - tak je to pak porušení hospodářské soutěže, mohlo by to mít fatální dopad na fungování zákona jeho účinnost jako takovou.

Takže prosím, pojďme to vrátit zpátky do reality. Nikdo to nechce likvidovat, nikdo je nechce likvidovat. My se snažíme vytvořit systém, který bude fungovat pro všechny. Cílem je ulevit mateřským školám, a nikoli likvidovat dětské skupiny. Velmi mě to mrzí, že se to tak politizuje. Opravdu mě to velmi mrzí, ale jsem přesvědčena, že jsme se v rámci současných možností snažili vytvořit nejlepší možný systém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vystoupení paní ministryně vyvolalo mnoho faktických poznámek. Přečtu pořadí, abyste měli přehled, vážení kolegové. Takže Mikuláš Ferjenčík, Jana Černochová, Jiří Bláha, Vlastimil Válek, Olga Richterová, Marek Benda. Takže pořadí pojedeme. Jako první vystoupí pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, máte dvě minuty, a připraví se paní poslankyně Jana Černochová, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych nejprve upozornil paní ministryni, že se může hlásit k faktickým poznámkám jako všichni ostatní, tak aby tady pak nemusela brečet, že se hodinu nedostala ke slovu. Můžete se přihlásit jako všichni ostatní. Tak to jenom na úvod.

Každopádně bych vás poprosil o nějaké racionální zdůvodnění toho vašeho socialistického nesmyslu, že pomáháte rodičům tím, že jim zastropujete částku, co můžou zaplatit za tu dětskou skupinu. Vždyť výsledkem je, že ta služba prostě nebude! Je to úplně jednoduché: ve chvíli, kdy rodič díky tomu, že dá dítě do dětské skupiny, může brát normálně třeba průměrnou mzdu v Praze, což se bude blížit 40 000 korunám měsíčně, tak bude velmi přemýšlet o tom, že 8 000 nebo 9 000 je pro něj přijatelná částka, aby do té práce mohl chodit, aby mohl normálně se živit a platit nájem. A vy tím, že to zastropujete, tak některé ty služby, které budou nákladnější, prostě nebudou existovat, a tím pádem rodiče tam ty děti nebudou moci dát nebo je budou dávat do soukromých školek ještě za víc peněz, a nikomu tím nepomůžete. Tak řešte, prosím, to, jestli, jakým způsobem se nakládá s penězi v těch skupinách, ale vzhledem k tomu, že jsou to neziskovky, tak asi nikdo z toho ve velkém rejžovat nebude. Každopádně řešme náklady těch skupin, ale ty jsou třeba ve velkých městech diametrálně odlišné od malých obcí. Prostě někde ty peníze jsou potřeba, nebo třeba chtějí rodiče mít tu skupinu o menším počtu dětí, jsou ochotni si za to připlatit a nevidím žádný důvod jim to zakazovat. A zdůrazňuji, i pro lidi s průměrným platem to je služba, která může být zajímavá. Chtějí třeba nějakou speciální péči pro svoje děti a nechme to proboha na nich. Vždyť oni jsou snad schopni se rozhodnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku paní poslankyně Jana Černochová. Jenom upozorňuji, že paní ministryně se už také přihlásila na faktickou poznámku, ovšem až po Markovi Bendovi tím pádem v pořadí. Tak prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuju, pane místopředsedo. Velice telegraficky: Paní ministryně, to muselo být mrzuté, když nevzali vaše dítě na Praze 8 a odpověděli vám, jak odpověděli. Hádejte, kdo tam byl v koalici? ČSSD s ANO. Jinak nevím, kde berete informaci, že nechceme jesle? My jesle chceme, já dokonce na Praze 2 mám dvoje jesle! Ale chci i ty dětské skupiny a mám dětské skupiny. A dokonce i paní Gajdůškové už to tady říkám asi potřetí, dokonce i na Praze 2 máme mateřskou školku, která má internátní charakter, kam dávají děti zejména pracovníci ve službách, kteří pracují v nemocnicích, pracují u policie, pracují u armády a kteří mají směnný provoz. Takže nechte to skutečně na zástupcích samospráv, kteří vědí, co v jejich obci požadují rodiče, co tam požadují i co jim chybí z hlediska nějakých demografických vývojů. A netvrďte nám, že nechceme jesle, že snad nechceme ani to slovo používat. Já jsem hrdá na to, že jesle na dvojce jsme nikdy nezrušili, že u nás byly celou dobu, a že dokonce poptávka po jeslích byla taková, že jsme museli hledat další prostory, kde bychom mohli udělat druhou pobočku těch jeslí tak, aby jedny byly v Londýnské ulici a druhé byly v Malé Štěpánské. A znovu opakuji: Pokud se chcete, paní ministryně, poradit s někým, kdo má dlouholetou praxi, jak to funguje v praxi, a ne pouze za ministerským stolem, přijďte na Prahu 2, já vám mileráda ty věci vysvětlím, mileráda vám ty věci ukážu a budu doufat, že to ve vás zanechá pozitivní následky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Jiří Bláha a připraví se Vlastimil Válek. Tak prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych rád ubezpečil paní ministryni, samozřejmě chápu její slova, úplně chápu její slova, protože máme tady možnost evropských peněz. Ale přece nic nebrání tomu, abychom ty jesle zřídili. Pojďme je zřídit jako alternativu pro ty lidi, kteří opravdu nemají peníze, a na druhou stranu ponechat dětské skupiny, ale ponechme je v té zjednodušené verzi, protože samozřejmě jesle mají dle předpisů nějaké zákonitosti, musí dodržet miliony a miliony předpisů a oprávnění a tak dále a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP