(11.50 hodin)
(pokračuje Výborný)

A druhá věc - ohledně toho původního plánu, já myslím, že to všichni nějak tušíme. Prostě paní ministryně musela řešit financování dětských skupin, které fungují. Jsou tady skutečně klíčovou součástí péče o dítě v předškolním věku a vznikla tady nějaká, podle mého názoru poněkud iluzorní představa, že Evropská unie zbaští ten fígl s tím, že dětské skupiny přemalujeme na jesle, a pak to všechno bude fungovat. Bohužel si myslím, že takto to opravdu fungovat nebude, že Evropská unie tento fígl nezblajzne, bohužel.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Vlastimil Válek a připraví se Stanislav Juránek, Jan Skopeček, Jan Bauer, Hana Aulická, v tomto pořadí. Takže, pane poslanče Juránku, pojďte. (Jmenovaný se diví, že už.) Ano. Ne, ne. Pardon, Vlastimil Válek. Pardon. (Poslanec Juránek reaguje: Čistě náhodou pan Válek není v sále, máte nakonec pravdu, jsem na řadě.) Čistě náhodou. Takže pozvánka propadá. A vystoupí tedy Stanislav Juránek. Tak jsem vás oslovil správně. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Děkuju panu předsedajícímu, že vlastně odhadl momentální situaci takhle dopředu.

Jenom pro pořádek bych chtěl říct vůči svým předřečníkům, pro naprostý, jasný pořádek: my jsme zavedli povinnou školní docházku o rok dřív, než je první třída, a proto když budeme mluvit o nějakém přezkušování, budeme mluvit teprve od okamžiku, kdy je povinná školní docházka. Do té doby ta příprava je a měla by být v rukách rodičů a rodiče jako takoví - samozřejmě bychom jim měli poskytnout ty možnosti, máme skvěle vybavené mateřské školy a je to určitá nabídka, protože vzdělání v mateřských školách - a tady prosím odlište i ten termín mateřská školka, protože ze zákona, jestliže dáváme vzdělávání, tak vzdělávání jako takové se dává v mateřské škole - ale nikde není napsáno, že by museli rodiče tady toto vzdělání, protože toto vzdělání není povinné, že by je museli používat.

A z toho důvodu říkám, že se tady objevilo v době nouze, kdy byly problémy s tím, aby vůbec děti dostali do nějakých prostor, neměli jsme dostatek míst v mateřských školách, tak se tady objevila nádherná možnost, jak se ukázalo za tu dobu, a to dětské skupiny. Ukázalo se, že to perfektně umožňuje různé způsoby výchovy a vyhovuje to velkému množství rodičů. Já to beru v té škále, že je to veliká nabídka a že bychom neměli vůbec na dětské skupiny sahat.

Považuji za strašně důležité, abychom si to uvědomili, že tady je ta možnost. V okamžiku, kdy finančně tady tuto možnost zrušíme a budeme násilím rodiče nutit do nějakého neustálého systému, tak vlastně z hlediska svobody, z hlediska možností rozvoje dítě děláme špatný krok. Proto prosím, abychom když tak to řádně přepracovali. Ale myslím, že ani pozměňovací návrhy, které tam jsou, nestačí na to, aby tady tuto záležitost dobře vyřešily.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Jan Skopeček. Připraví se Jan Bauer. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já bych také chtěl vystoupit, jako kolegové, na podporu dětských skupin. A je potřeba říci, že tady se za evropské peníze pro jednou podařilo vybudovat něco smysluplného, co vláda chce bořit. Dětské skupiny vznikají tam, kde je po nich poptávka, jsou flexibilní a nahrazují vlastně neschopnost státu zajistit dostatek kapacit ve školkách, a my je tím, že paní ministryně tady přichází s takovou změnou, absolutně házíme přes palubu, protože pokud tento koncept paní ministryně projde, tak dětské skupiny, které dobře fungují, zlikvidujeme. My je prostě bereme jako alternativu ke školkám, které jsou v řadě měst přeplněné a kde prostě rodiče nemají jinou šanci než umístit děti v dětských skupinách.

Jsem přesvědčen, že je strašlivá škoda, pokud chce paní ministryně řešit financování tím, že z nich udělá jesle tím, že zastropuje věk dětí. Tím celá řada dětí z těchto skupin bude muset odejít. Často budeme rozdělovat různě staré sourozence, kteří dneska chodí do jedné dětské skupiny. Pro ty rodiče je to jednoduché a vůbec nechápu, proč paní ministryně s tímto přichází a likviduje věc, která vlastně vznikla proto, že stát není schopen zajistit dostatečný počet kapacit v mateřských školkách.

Rodičům nepomůže ani to zastropování (nesrozumitelné), protože zejména ve velkých městech to povede k zániku mnoha dětských skupin. Spousta dětských skupin prostě není schopna naplnit ty nové požadavky na vzdělání personálu nebo na další technické požadavky. To je prostě něco, kdy házíme klacky pod nohy skupinám, které dobře fungují. Rodiče vědí, že to funguje, posílají tam své děti, a my chceme být papežštější než papež. (Předsedající: Čas.) Paní ministryně tady funguje jako klasický socialista. (Předsedající: Pane poslanče, prosím, čas.) Co funguje, zreguluje a zadupe je do země. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Chtěl bych vás poprosit, víte, že jsem benevolentní, jednu dvě věty navíc ano, ale pak už... (Rozruch v pravé části sálu.)

 

Poslanec Jan Skopeček: Pane předsedající, my jsme zase benevolentní v tom, že tu není žádný ministr.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No ale to se mě nějak netýká. Když mě k tomu vyzvete, tak samozřejmě zjednám pořádek. Mám to brát tedy jako... to? Ale prosím vás, já bych chtěl obhájit tady paní ministryni Maláčovou, protože mě upozornila, že si potřebuje jít na hygienickou pauzu krátce. Takže benevolentní je do té míry, a já jsem jí to povolil. Můžeme vyhlásit... Dobře. Poprosila mě o hygienickou pauzu. Paní poslankyně, prosím. Takže v tomto jsem benevolentní. (Ministryně Maláčová se vrátila do sálu.)

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane místopředsedo, to je chvályhodné, určitě všichni pro to máme pochopení. Na druhou stranu, víme všichni, kolik má vláda České republiky ministrů, a to, že tady v pátek ve 12 hodin ministři vlády České republiky nechtějí pracovat a nechali tady jednu ministryni, to není náš boj.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To máte úplnou pravdu. Jenom jsem chtěl tedy říci k panu poslanci Skopečkovi, že paní ministryně Maláčová mě požádala, že si potřebuje odskočit na technickou pauzu. A opravdu, nesměšujme to s dvouminutovým limitem. Víte, že nic proti vám nemám. Prosím, dodržujme ty dvě minuty. Dělám jenom svoji práci, prosím. Tak vám dám malý prostor.

 

Poslanec Jan Skopeček: Vůbec nevyčítám nikdy žádnému z ministrů, který tady sedí hodiny, že si odskočí. To považuji za naprosto normální a nezpochybňuji to. Já mluvím o té prázdné lavici tady za mnou.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jasně, tak pojďme. Znovu vás jenom prosím, dělám svoji práci. Jsou to dvě minuty, ať se nám to nezvrtne. Pojďme to dodržovat. A když bude mít kdokoli z vás námitky proti nepřítomnosti ministra, hned vyhlásím pauzu po dohodě s vámi. Žádný problém to není. Takže pojďme, pan poslanec Jan Bauer, připraví se paní poslankyně Hana Aulická. Prosím, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, jenom poznámka k mému předřečníkovi, kolegovi Jakobovi, prostřednictvím předsedajícího. Se vším s vámi, pane kolego, souhlasím, protože i ten váš pohled komunálního politika do téhle věci je velmi vhodný.

Jenom jsem chtěl upozornit na jednu drobnou, ale možná podstatnou věc. Žádný z těch 28 pozměňovacích návrhů, přičemž i já tam mám jeden, nevylepší ten špatný zákon, který ve své podstatě bude likvidovat dětské skupiny. To si myslím, že je ten největší problém, na který jsme tady od počátku upozorňovali.

A chtěl bych říci, že jsme připraveni podpořit prakticky všechny pozměňovací návrhy, které povedou k vylepšení toho paskvilu. Na druhou stranu, nebudeme v žádném případě zákon jako takový podporovat, a prosím všechny, kteří si myslíte, že nějakým pozměňovacím návrhem vylepšíte tento návrh zákona nebo tuto novelu zákona - mýlíte se, není to pravda. Tento zákon nesměřuje k ničemu jinému, ať už s nebo bez pozměňovacích návrhů, že se budou likvidovat dětské skupiny v České republice.

Jediná možnost, co se s tím dá dělat, je, aby si paní ministryně Jana Maláčová ve spolupráci s paní ministryní Alenou Schillerovou sedly v rámci prázdninových debat nad rozpočtem České republiky roku 2022 a vyčlenily v nějaké kapitole státního rozpočtu nutné peníze na to, aby dětské skupiny v současné podobě mohly dále fungovat, v nezměněné podobě, a aby prostřednictvím národních zdrojů nahradily chybějící peníze, které do budoucna nebudou zdrojem financování dětských skupiny z Evropského sociálního fondu. To je jediná legitimní možnost, jak tento problém vyřešit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní paní poslankyně Hana Aulická a připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Zatím je to poslední faktická poznámka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP