(10.00 hodin)
(pokračuje Kott)

Co mě nejvíce mrzí, je dvoukolejnost vykládání zákona ohledně ochrany krajiny přírody na jedné straně, a na druhé straně vodního zákona, protože vodní zákon mluví o tom, že poruchy a havárie, které se týkají vodovodů a kanalizací, mají být odstraněny neprodleně. Má být zabezpečena neprodleně dodávka pitné vody pro domácnosti a pro firmy a na druhé straně ve chvíli, kdy neprodleně neodstraníme poruchu kanalizace, dochází ke kontaminaci půdy a posléze větší části životního prostředí.

Nechápu tu hysterii, která zde vznikla, ty tisíce, desetitisíce e-mailů, které se dostaly do našich e-mailových schránek, protože jsem přesvědčen o tom - a hovoří o tom i čísla - že více jak 70 % vodovodů a kanalizací jsou dneska ve městech a v obcích již položeny v rámci místních komunikací. Nemůže být ani pravda, že na místech, kde vedou vodovody a kanalizace, rostou stoleté, dvěstěleté stromy, protože vodovody a kanalizace se budovaly v šedesátých a v sedmdesátých letech minulého století.

A třetí věc, která také není pravdivá, že dojde k masivní likvidaci vzrostlých stromů. Přece na obcích, na městech sedí gramotní lidé. Sedí tam starostové, místostarostové, radní, kteří určitě mají zájem o to, aby ve svých městech a obcích měli maximální množství zeleně. Určitě nebudou plundrovat a likvidovat stromy jenom proto, že tam pod tím vede vodovod nebo kanalizace. Myslím si, že rozumné zastupitelstvo, rozumný starosta, rozumný místostarosta bude využívat tohoto nástroje jenom ve chvíli, kdy dojde k havárii, a kdy bude zapotřebí zabezpečit jak dodávku pitné vody, tak kanalizaci.

Proto si dovolím požádat o podporu, i když vím, že to asi nebude úplně jednoduché, protože těch e-mailů - a znova se za to omlouvám - jsme dostali velké množství, ale rozhodně to není o tom, že já nebo ten, kdo tento zákon podpoří, by byl v přímém rozporu s tím, že chce ničit životní prostředí. Tak to skutečně není. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Budeme pokračovat v rozpravě ve třetím čtení. Ještě než dám slovo panu poslanci Volnému, konstatuji, že došla omluva předsedovi Poslanecké sněmovny od Lukáše Bartoně mezi 11.45 a 14 hodin.

Nyní tedy pan poslanec Lubomír Volný a připraví se paní kolegyně Balcarová. Aha, pardon, faktické poznámky. Nejdřív kolega Čižinský, poté paní poslankyně Balcarová. Tak kolega Čižinský, podle pořadí, tak jak je v elektronickém záznamu. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Čižinský: Já bych rád zareagoval na předřečníka, pana poslance Kotta. Já jsem naopak velmi vděčný veřejnosti, že se zastala stromů, protože bohužel - a na výboru pro životní prostředí to jednoznačně zaznělo, i pan ministr to potvrdí - bohužel na jaře jsme byli svědky skutečně bohužel velkého plundrování, ať už ze strany energetických společností, tak bohužel ze strany Českých drah, a tak bohužel i ze strany samospráv. Skutečně docházelo k masivnímu, zbytečnému kácení zeleně. Mnozí lidé tím byli velmi šokováni a teď jsou ještě více šokováni, že by se něco takového mohlo rozšířit i do měst.

Pokud je nějaká havárie vody, tak prosím, skutečně ta havárie se opraví okamžitě. Pokud tomu vadí nějaký strom, ten strom se pokácí, a je to úplně v pořádku, takže prosím. Bohužel právě tento návrh umožní, když někde bude sedět někdo nerozumný, kácení úplně bezhlavé, ohrožuje to - pokud se podívám na Prahu - tak v centru Prahy to ohrožuje 80 % stromů. A prosím, uvědomme si, že do těch stromů města a obce investovaly miliardy korun a nejde o stoleté stromy, jde o dvacetileté stromy, třicetileté stromy, ty mají pro to město obří hodnotu.

Takže já velmi apeluji, prosím, aby dnešní návrhy pana poslance Kotta neprošly, protože ohrožují život ve městech a ohrožují stromy skutečně plošně po naší zemi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Dany Balcarové a další faktická poznámka bude od kolegy Bendla. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuji, pane místopředsedo. Děkuji panu kolegovi Čižinskému, že tady řekl skoro přesně to, co bych ráda řekla já, a ráda bych jeho slova podpořila. A jak tady říkal pan kolega Kott, že jsou rozumní starostové a že jsou rozumní zastupitelé, tak tady jste slyšeli teď slovo starosty jedné velké městské části, který vám říká, že to riziko vnímá jako ohromné a že je velmi nebezpečné pro stromy ve městě a pro kvalitu života našich občanů, protože pakliže ulice, doprovodná zeleň bude odstraněna, tak ty ulice budou k nežití.

Chtěla jsem tady ještě říct, že zrovna předevčírem jsme tady schvalovali ve třetím čtení stavební zákon. Z té jeho podoby jsem hodně nešťastná, ale jedna věc si myslím, že tam je dobře, a to, že tam byl ukotven pojem modrozelené infrastruktury, to znamená, že se dostává v určitém smyslu na stejnou rovinu jako jsou ostatní sítě, to znamená kanalizace, elektrické rozvody, internet. Takže i tím, že v tom zákonu je to teď ukotveno, tak je jasné, že ty sítě jsou velmi důležité a měly by mít velký stupeň ochrany. Takže opravdu ten pozměňovací návrh, který by umožnil kácet kolem vodovodů a kanalizací bez nějakého stanoviska orgánů ochrany životního prostředí je velmi nebezpečný. To je jedna věc.

A potom bych ještě upozornila ráda na druhý pozměňovací návrh, také pana kolegy Kotta. Je to pozměňovací návrh, který bude hlasovaný jako B1, a ten se týká zrušení ochrany silně ohrožených druhů rostlin a živočichů. To je pozměňovací návrh, který vnímám také jako velmi nebezpečný, a žádám vás, abyste zvážili, jestli takový pozměňovací návrh chcete podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Petra Bendla a připraven je kolega Lubomír Volný. Ne? Dobře, kolega Bendl už nepožaduje faktickou poznámku. Tedy pan poslanec Volný, řádně přihlášený do rozpravy ve třetím čtení. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže dobrý den, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedající. Já bych se tady rád vyjádřil k některým konkrétním pozměňovacím návrhům. Začal bych návrhem poslance Petra Pávka na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů EU v oblasti invazivních druhů, sněmovní tisk číslo 731: § 14 - oprávnění myslivecké stráže, v závorce za prvé. Myslivecká stráž je oprávněna: a) požadovat od osob, které jsou v honitbě se střelnou zbraní nebo s jinou loveckou výzbrojí, předložení zbrojního průkazu, průkazu zbraně, dokladů o složení zkoušky z lovu lukem. Pokud jsou osoby v honitbě s lukem loveckého lístku, povolenky k lovu a potvrzení o povinném pojištění, popřípadě jiného průkazu.

(Z lavic se ozývají hlasy, že poslanec Volný nehovoří k tématu.) Musíte prokázat jméno, příjmení... že bych se spletl? Tak já si to zkontroluji tedy... Mám tady napsáno sněmovní tisk 731... Petr Pávek, 731... tak je to tady napsáno. (Listuje v materiálech.) Je to tady napsáno, tak já si to přečtu, abych věděl, proč se to stáhlo vlastně tedy... Takže to je fajn, ale o tom se teprve bude hlasovat, tak abychom věděli, o čem budeme hlasovat, že? (Opět nesouhlasné hlasy z pléna.) Pokud jsou... to potřebujete vědět, o čem budete hlasovat, teprve se o tom hlasovat bude. Pan předseda říkal, že se o tom hlasovat bude, bývalý předsedající. Že o stažení se musí hlasovat, nebo nemusí? Já se poradím s legislativou, mně to nevadí. Jak je to, pane předsedající, prosím vás? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP