(9.50 hodin)
(pokračuje Balcarová)

Takže já si myslím, že je důležité, aby se ten národní seznam k naší novele připojil. Vyzývá k tomu dokonce i Evropská komise, která v té směrnici píše o tom, že národní státy si mohou přijmout vlastní národní seznamy. Poměrně značná část evropských států to udělala a Česká republika bohužel k tomu nepřikročila. A proč si myslím, že je důležité mít tyto druhy nějakým způsobem na seznamu, je proto, že potom je jasné, jak se proti nim postupuje, jakým způsobem se regulují, jaké mechanismy se k tomu využívají, protože neznamená, že když je nějaká rostlina nebo zvíře invazní druh, že se musí absolutně vybít, ale ta regulace může být taková, že se třeba udržuje pouze v nějaké lokalitě nebo v nějakém množství. Takže je důležité ty regulační mechanismy mít u těchto druhů nastaveny a nejsou to jenom rostliny, ale je to třeba také norek americký, který je v naší krajině - (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, opravdu vás prosím o klid. Máte-li co k řešení, běžte do předsálí.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuji, pane předsedo. Norek americký je opravdu šelma, je to docela drsný predátor, který decimuje populace raků, hadů, obojživelníků. Jsou regiony, kde opravdu už jeho množství přesáhlo nějaké kritické hodnoty a tam způsobuje ohromné škody. I chovatelé ryb mají velký problém s tímto predátorem. Takže já bych byla ráda a chtěla bych vás požádat o to, abyste podpořili pozměňovací návrh, který je tiskem 7596.

Druhým pozměňovacím návrhem, pro který bych tady chtěla získat podporu, je navrácení do zákona o ochraně přírody a krajiny povinnosti ukládat náhradní výsadbu za pokácené stromy, které splňují parametry, které určují to, že ten strom je velký, významný. Je to dané jeho průměrem ve výšce 120 cm, že ten průměr je větší než 80 cm. To znamená, že to jsou opravdu velké, vzrostlé stromy, a pakliže už se vede správní řízení o tom, že se mají pokácet, tak je jasné, že to jsou významné stromy a že v tom městě mají důležitou hodnotu.

V případě, pakliže jsou pokáceny, tak by náhradní výsadba měla být uložena a měla by to být povinnost. Protože pakliže je v zákoně řečeno pouze, že úřad může uložit tu náhradní výsadbu, tak jsou takové úřady, že tuto možnost neukládají, a je to velká škoda, protože ve městech nám dneska mizí stromy. Často mizí úplně zbytečně, protože je to třeba jenom pohodlné odstranit strom kvůli nějaké stavbě, i když ten strom vyloženě kolizní s tou stavbou není, ale třeba se tam pak jednodušeji dostanou autem, že můžou jezdit kratší cestou. Ale to by neměl být důvod, proč se kácí stromy, jejichž hodnota se vyčísluje podle metodiky Ministerstva životního prostředí ve výši stovek tisíc korun. Takovou mají hodnotu. Takovou hodnotu mají pro nás, pro lidi, kteří žijí v těch městech. Takže to, že bude vždycky za takovýto pokácený strom uložena náhradní výsadba, vlastně bude i prevence proti zbytečnému kácení. Takže já bych vás ráda požádala o to, abyste podpořili i ten můj druhý pozměňovací návrh, který je pod číslem 7599.

Pak bych ještě chtěla říct, že pokud pan kolega Staněk - chtěla bych ho tímto vyzvat, jménem pana předsedajícího, jestli by nám tedy řekl, jak je to s tím pozměňovacím návrhem, který v sobě zahrnuje novelu o myslivosti. Protože pakliže to neudělá, tak já se potom ještě přihlásím a budu muset tady obhájit ještě pozměňovací návrhy, které se týkají jeho pozměňovacího návrhu. Děkuji moc.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím pana poslance Antonína Staňka, připraví se pak poslanec Josef Kott. Máte slovo.

 

Poslanec Antonín Staněk: Děkuji, pane předsedo, za udělení slova. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pakliže se někdo dívá na tabuli přihlášených do rozpravy, tak již od jejího začátku může vidět, že jsem do rozpravy přihlášen. Samozřejmě chápu apely kolegů z Poslanecké sněmovny, ať už to byla teď poslední předřečnice, nebo pan kolega Bendl i pan kolega Čižinský. Já si myslím, že vždy platí, že dané slovo je slovo, které by se mělo dodržet.

Já jsem za předkladatele tohoto pozměňovacího návrhu, kterým byl vedle mé osoby také pan poslanec Kott a pan kolega Kováčik, slíbil, že pokud se dostane přes druhé čtení zákon o myslivosti, tak nemáme problém, abychom naše pozměňovací návrhy stáhli. To znamená, myslivecký zákon se přes druhé čtení dostal, myslivecký zákon zamířil do třetího čtení a já zde na mikrofon vyslovuji přesvědčení a víru i důvěru v Poslaneckou sněmovnu, že myslivecký zákon projde třetím čtením a bude ještě v tomto volebním období schválen. Jinak bych to samozřejmě musel vnímat jako určitý podraz, ale já věřím, že se nic podobného nestane.

Chtěl bych se pouze ohradit vůči vystoupení pana poslance Bendla, vaším prostřednictvím, pane předsedající, o bezprecedentním pozměňovacím návrhu, se kterým by se musela vypořádat legislativa. Myslím si, že odůvodnění, které jsme uvedli při předložení tohoto pozměňovacího návrhu, je dostatečně srozumitelné a vysvětluje jeho zařazení právě do tohoto zákona. Nicméně neupírám právo panu poslanci na jeho názor, stejně jako já mám svůj pohled na daný problém.

Takže vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl požádat jménem předkladatelů o stažení a nehlasování o pozměňovacích návrzích, které byly načteny pod číslem 7629, 7631 a 7632. Současně mi dovolte, abych vás pak požádal o podporu pozměňovacího návrhu, který jsme podali s kolegou Dolínkem a je veden pod číslem 8157. Já se případně ještě k tomuto návrhu vyjádřím, ale to není teď aktuální. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím pana zpravodaje, předpokládám, že si to poznačil. Je to ve třetím čtení, takže budeme hlasovat o zpětvzetí návrhu. Pan poslanec Josef Kott, připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane předsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, paní ministryně, děkuji za to, co tady učinil kolega Staněk. Je to tak. Protože jsme se k tomu zavázali, jsem rád, že to můžeme splnit, že jsme myslivecký zákon poslali do třetího čtení. Skutečně i my vnímáme to, že tam to patří, tam to projednáme a tam se tomu budeme věnovat a rozhodneme o tom v rámci mysliveckého zákona, co chceme a co nechceme upravovat.

A teď, protože jsem zde byl zmíněn jak panem ministrem, panem Čižinským i kolegyní Balcarovou, tak bych se chtěl vyjádřit ke svému pozměňovacímu návrhu, sněmovní dokument 7485, který řeší vodovody a kanalizace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP