(14.50 hodin)

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedo. Já jen, že v Evropské unii je i Polsko, Maďarsko, Slovensko, to jen na doplnění. A Evropská unie je taková, jaké jsou národní státy. Takže podle toho, jaké jsou názory v národních státech, takový je potom i názor Evropské unie.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak děkuji. Ptám se tedy ještě jednou, jestli má někdo zájem o vystoupení. Nikoho nevidím, sloučenou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova navrhovatelů? Už jsem skončil rozpravu, pane poslanče. Tak prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Vážený pane předsedo, nemáme tady sice nikoho z vlády, nevím, jestli tedy můžeme pokračovat v projednávání, nicméně než to nějakým způsobem budete, pane předsedo, řešit, tak si dovolím za předkladatele sněmovního tisku 211 - pan ministr je zde - poděkovat za tu rozpravu, která až na výjimky byla vedena myslím velmi věcným a kultivovaným způsobem. Bohužel ta rozprava měla i edukativní část pro nás všechny, jak by neměla podle mého názoru taková rozprava s různými invektivami, urážkami, které nejsou hodny nejenom této Sněmovny, ale vůbec veřejné diskuse, vypadat. Bohužel to je plastický obraz této Sněmovny. Já jsem přesvědčen o tom, že tady sice občas ta debata odbíhala k tématům a k argumentům, které s tím nesouvisí. My jsme vlastně neměli a nevedli jsme tady debatu o lásce, která sama o sobě je úžasnou hodnotou, a já k ní chovám velký respekt, je to jedna ze základních hodnot naší civilizace, kultury a společnosti, ale ani jeden z těch návrhů, ani novela občanského zákoníku, ani novela Listiny základních práv a svobod, není meritem obsahu o lásce jako takové.

Bavili jsme se o manželství a myslím, že to velmi pravdivě vystihl pan ministr Zaorálek, když dospěl v rámci té rozpravy k závěru, že tady skutečně vedeme debatu o tom, zda tady jsou či nejsou naplněna určitá práva registrovaných párů. A já jsem řekl, a znovu to zopakuji, víme, že skutečně některá práva v rámci občanského zákoníku, v rámci civilního práva skutečně naplněna nejsou. Ale pak je férové říci: pojďme toto napravit. Já jsem znovu zopakoval a znovu to řeknu, za KDU-ČSL jsme připraveni tuto debatu vést a tyto úpravy - spravedlivé úpravy - podpořit skutečně, ale neulehčujme si to tou jednoduchou cestou, která se nakonec v průběhu těch tří a půl let ukázala jako ta, která je požadována, to znamená, že dojde k rekodifikaci toho, co z našeho pohledu je tou hodnotou, která si zaslouží ochranu. Proto jsme přišli s tiskem 211, to znamená s rekodifikací manželství. Podle našeho názoru tyto hodnoty je třeba chránit před tou relativizací. Proto jsme tento tisk nakonec předložili a jsme rádi, že se ta debata vede, a věřím, že ji povedeme i následně na výborech při těch jednáních v tom duchu, jak jsem říkal a jak jsem také navrhl prodloužení lhůty i k tomu, abychom si mohli vyžádat stanoviska odborníků. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se ještě zpravodajů - u jednoho tisku je to pan poslanec Novák. Má zájem o vystoupení? Má. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Velmi rychle jenom shrnu, že tady vystoupilo mnoho poslanců, vyslechli jsme jistě věcnou debatu. Slyšeli jsme příběhy různých lidí, za což děkuji. Aspoň vidíme, co se v tom našem světě děje. Ale co hlavně musím říct, tak v rámci tisku 201 byl podán návrh na zamítnutí zákona v prvním čtení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Procházková také má zájem o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo. Dobrý den všem. Já k tisku 211 bych chtěla tady zdůraznit, že byl podán návrh na zamítnutí a zároveň také návrh na prodloužení lhůty o 20 dní, tedy celkem na 80. To je všechno.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Skončili jsme obecnou sloučenou rozpravu a budeme pokračovat po jednotlivých bodech. Nejprve tedy začneme bodem číslo 1 a to je

 

1.
Návrh poslanců Radky Maxové, Františka Kopřivy, Petra Dolínka,
Víta Rakušana, Jiřího Dolejše, Dominika Feriho a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 201/ - prvé čtení

S přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Martin Baxa: Pane předsedo, dámy a pánové, já se omlouvám, teď tady vystupuji s přednostním právem za klub ODS. Já bych poprosil o přestávku v délce pět minut před závěrečným hlasováním.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: My teď budeme hlasovat zamítnutí. Takže před tím zamítnutím? (Poslanec Baxa: Ano, pardon, před tím zamítnutím.) Dobře, tak já otevřu bod, jenom to uvedu. Takže se jedná o sněmovní tisk 201, prvé čtení, a v tuto chvíli navrhovatele reprezentuje pan poslanec Kopřiva, zpravodajem je pan poslanec Marek Novák a já tady mám: Návrh na zamítnutí přednesli celkem tři poslanci - paní poslankyně Majerová Zahradníková, pan poslanec Bauer a ještě pan poslanec Rozvoral v té dřívější části. Takže máme tu třikrát návrh na zamítnutí a normálně už bych rovnou šel k hlasování. Zkrácení lhůty, pane kolego, až potom, napřed zamítnutí. Takže mám tu žádost o přestávku na pět minut, takže je 14.56, tak v 15.01 bychom se tu sešli k hlasování o zamítnutí tohoto návrhu.

 

(Jednání přerušeno ve 14.56 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP