(Jednání pokračovalo v 15.01 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pětiminutová přestávka nám uplynula. S náhradní kartou číslo 10 hlasuje pan poslanec Skopeček.

Já přivolám kolegy z předsálí a budeme hlasovat. Nejprve tedy, jak jsem avizoval před přestávkou, bude návrh o zamítnutí. Zaslechl jsem klepání, takže jsem vás právě odhlásil a poprosím vás, abyste přihlásili svými kartami. Tak ještě chvilku počkáme, umožníme kolegům, aby přišli z předsálí. Prosím, zaujměte svá místa, přihlaste se... Vypadá to, že náš počet se stabilizoval.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu u tisku 201 - novela občanského zákoníku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, této 100. schůze, přihlášeno je 93 poslanců, pro 41, proti 35. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Má někdo jiný návrh? (Hlasy z pléna.)Tak pan poslanec Výborný. Omlouvám se, můžete mluvit.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že se jedná o novelu občanského zákoníku, tak bych považoval za logické, že by garančním výborem měl být výbor ústavně-právní. Výbor pro sociální politiku samozřejmě nechť to projedná jako další z výborů, tam bych tu nominaci ponechal, ale jako garanční ústavně-právní výbor. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak. Nejprve budeme tedy hlasovat o tomto protinávrhu. Kdo navrhuje, abychom tisk 201 svěřili jako garančnímu výboru ústavně-právnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno je 95 poslanců, pro 71, proti 8. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh právě ústavně-právnímu jako dalšímu, ale už tady avizoval pan poslanec Výborný, že navrhuje, aby teď ten výbor pro sociální... říkám to dobře? ... sociální politiku byl určen jako další výbor. Má někdo ještě nějaký další návrh na přikázání jinému výboru?

 

Budeme tedy hlasovat o výboru pro sociální politiku jako dalším výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno je 94 poslanců, pro 73, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako dalšímu výboru.

 

A nyní vypořádáme se hlasováním s návrhy na prodloužení a zkrácení lhůt. Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Výborného, který navrhl prodloužit lhůtu pro projednání ve druhém čtení o 20 dnů, tedy na 80 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno je 95, pro 51, proti 24. Návrh byl přijat. Takže návrhy na zkrácení už nebudeme hlasovat.

 

Je žádost o překontrolování? (Nikoli.) Tím jsme se vypořádali s veškerými návrhy, které padly v rámci prvního čtení. Končím tento bod.

 

Pokračujeme v bodě 2, což je

 

2.
Návrh poslanců Marka Výborného, Pavla Bělobrádka, Mariana Jurečky,
Jana Bartoška, Pavly Golasowské, Aleše Juchelky a dalších na vydání ústavního
zákona, kterým se mění usnesení č. 2/1993 Sb., předsednictva České národní
rady o vyhlášení Listiny základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku
České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 211/ - prvé čtení

Tady padl také návrh na zamítnutí, ovšem v opačném gardu. Pan poslanec Bartoš navrhl na 20. schůzi zamítnutí, pan poslanec Kopřiva jej navrhl na této schůzi.

 

Všichni víme, o čem hlasujeme. Nejprve zamítnutí tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno je 95, pro 30, proti 36. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o garančním výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu. Je tady jiný návrh? Nikoho v sále nevidím.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, aby garančním výborem byl ústavně-právní výbor? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno je 96 poslanců, pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Navrhuje někdo přikázání jinému výboru? Tak pan místopředseda Pikal. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Nikoli výboru, ale komisi pro Ústavu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak. Ještě nějaký jiný návrh? Nevidím. Takže kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání komisi pro Ústavu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 96, pro 80, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání komisi pro Ústavu.

 

Dále zazněl v obecné rozpravě jeden návrh na prodloužení lhůty o 20 dnů na 80 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno je 96, pro 78, proti 3. Návrh byl přijat. Prodloužili jsme tedy lhůtu pro druhé čtení.

 

A já končím druhé čtení tohoto bodu. Končím bod číslo 2. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP