(13.20 hodin)
(pokračuje Balcarová)

A další, o kterém bych se chtěla zmínit a který mi přijde velmi závažný, hlavně v dnešní době, kdy města jsou v létě velmi ohrožena teplem a suchem a ve městě vznikají tepelné ostrovy, aby byl do územního plánu zahrnut pojem zelené infrastruktury, aby zelená infrastruktura byla vlastně stejně zakotveným pojmem, jako je infrastruktura technická - sítí. A je to velmi důležité proto, že když se plánuje výstavba třeba nové čtvrti, když se rozhoduje o tom, kudy povedou sítě, aby zelená infrastruktura, to znamená třeba parky nebo zelené stromořadí, aby měly stejná práva a stejně už v tuto chvíli o tom prostoru rozhodovaly nebo měly stejné postavení jako ostatní sítě, to znamená třeba vedení vodovodních trubek nebo elektrosítí. Myslím, že to je velmi důležité.

V tomto pozměňovacím návrhu zmiňuji ještě jednu velmi důležitou věc, která souvisí s ochranou klimatu, a to je ukotvení pojmu Pařížské dohody do této smlouvy, protože ta v tuto chvíli není ve stavebním zákoně určena, a obce někdy argumentují tím, proč nedělají opatření na ochranu klimatu, protože Pařížskou dohodu podepsal stát, a ony říkají, že je to věc státu a že ony jako obce nemají žádné povinnosti dbát na to, aby projekty, které připravují, byly v souladu s ochranou klimatu, aby v sobě měly prvky, které podporují nízkoemisní postupy, technologie, řešení ve městě. Takže proto já tam pojem Pařížské dohody vkládám a mělo by se to vlastně zohlednit hlavně při plánování, to znamená při vytváření plánovací dokumentace by měl brát ohled na to, že nejen Česká republika, alespoň ale i obce jsou zavázány přispívat k tomu, aby byla plněny naše cíle v oblasti ochrany klimatu, které vyplývají z Pařížské dohody. To je za mě zatím všechno. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jako další je přihlášen v rozpravě pan poslanec Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, milé kolegyně, milí kolegové, nejprve si dovolím přece jenom jistou poznámku směrem k projednávání tohoto tisku. Jsme před třetím čtením. Předpokládal bych, že pan zpravodaj bude pečlivě poslouchat na místě tomu vyhrazeném kolegyni Balcarovou a další, protože samozřejmě ty příspěvky, a můj speciálně, se mohou také týkat některých legislativních kroků v rámci hlasování ve třetím čtení. Přijde mně to minimálně velmi neuctivé vůči kolegyni Balcarové, o sobě teď nemluvím. Ale hlavně to může způsobit podstatný problém v hlasování ve třetím čtení v okamžiku, kdy jsou tady načítány v rozpravě ve třetím čtení některé návrhy na legislativně technické úpravy. Vidím pana místopředsedu poslaneckého klubu hnutí ANO, že zaregistroval to, o čem hovořím. Možná by bylo dobré, kdyby pan zpravodaj skutečně se věnoval své pozici zpravodaje. (Poslanec Kolovratník usedá ke stolku zpravodajů.) Děkuji. Myslím, že by to mělo být standardem pro každého z nás tady v této Sněmovně.

Teď mi dovolte kratičký komentář k brilantnímu vystoupení pana ministra kultury. Pane ministře, musím říct, že jsem velmi pečlivě - pan ministr sice také neposlouchá, ale tak beru to, že je pátek a už se opravdu blížíme ke konci - nicméně děkuji za vystoupení pana ministra kultury, protože pokud jste dobře poslouchali, tak on skutečně upozorňoval na věci, které nemůžeme přejít jen tak mávnutím ruky. On ve svém vystoupení poukazoval na návrhy, které nejsou jenom detailní, ale které se mohou zásadním způsobem promítnout do dopadů a důsledků na ochranu kulturního dědictví. Myslím si, že kulturní dědictví by nám všem mělo být svaté a my bychom skutečně neměli přijímat takovou změnu stavebního řízení a stavebního zákona a všech souvisejících předpisů, která by fakticky vedla k ohrožení péče o kulturní památky, péče o kulturní dědictví naší země. A my jsme na to i jako poslanci napříč demokratickou opozicí - protože víte, že zde máme i v seznamu pozměňovacích návrhů pozměňovací návrh komplexní, na kterém jsme pracovali spolu s kolegy z ODS, z TOP 09, z hnutí STAN i od Pirátů, kde jsme se snažili reagovat i přesně na ty výtky a výhrady, které zazněly z Ministerstva kultury a které tady zmiňoval pan ministr Zaorálek.

Je sice pozoruhodné, že vládní předlohu stavebního zákona zde tímto způsobem velmi kriticky hodnotí, případně pozměňovací návrhy z pera velmi často vládních poslanců, hodnotí ministr kultury, součást té vlády, nicméně, pane ministře, já si vaši řeč rád dneska vytisknu a o víkendu si ji znovu přečtu, protože tam jsou skutečně věci, které v zásadě kopírují naše připomínky, naše stanoviska, která jsme zde přednášeli jak v rámci prvního čtení, tak v rámci druhého čtení, kdy jsme předkládali pozměňovací návrhy, a musím říct, že s naprostou většinou těch výhrad, které zněly z Ministerstva kultury, se také ztotožňujeme.

Tak jenom doufám, když jsem si ve středu, protože jsem pracovně tady nebyl na podstatnou část projednávání stavebního zákona, přečetl stenozáznam, že už tady nikdo nebude označovat vystoupení kteréhokoliv poslance za obstrukční, protože myslím, že pan ministr Zaorálek tady jasně ukázal, co je povinností zákonodárce a v jeho případě i ministra: prostě tady vystoupit, hájit resort, který zastupuji, a v tomto případě hájit kulturní dědictví České republiky. Děkuji tedy ještě jednou panu ministrovi.

A protože toho času nám bohužel nezbývá mnoho a já mám připravené poměrně delší vystoupení i se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL, a jestli jsem správně zaregistroval, tak vláda prostřednictvím paní ministryně práce a sociálních věcí si nechala na 13.45 pevně zařadit projednání jiného tisku a pro mě je v tuto chvíli trochu prekérní začínat řeč, kterou evidentně dnes nemohu stihnout, tak základní stanovisko klubu KDU-ČSL s dovolením ponechám na další projednávání sněmovních tisků 1008 a 1009 a využiji tento čas k přednesení jedné legislativně technické úpravy, která se týká pozměňovacího návrhu, který jsem načetl ve druhém čtení.

Tady bych poprosil pečlivě pana zpravodaje, kdyby tu věc poznamenal, aby byla poté v rámci hlasování ve třetím čtení v rámci legislativně technických úprav hlasována. Omlouvám se, je to chyba, která samozřejmě může být po právu vyčtena mně jako předkladateli, nicméně když jsem si pročítal stenozáznam ze středečního jednání, vím, že pan zpravodaj také zde vystupoval s některými body, kde byly objeveny chyby, případně vypadlá slova a podobně. Tak bych poprosil ve stejném režimu, kdyby bylo možné odhlasovat v rámci legislativně technických úprav změnu pozměňovacího návrhu, který je v systému pod číslem SD 8014, sněmovní dokument. Je to, aby to bylo jednodušší, je to pozměňovací návrh G4.5 Marka Výborného, který jsem načetl. Jinak je to pozměňovací návrh Martina Kupky, Ivana Bartoše, Marka Výborného, Věry Kovářové a Dominika Feriho a týká se vyvlastňování. Tam skutečně došlo k chybě, která mohla způsobit možná i to negativní stanovisko ministerstva nebo možná gesčního hospodářského výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP