(Jednání pokračovalo v 13.47 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vážená paní ministryně, dobré odpoledne. Budeme pokračovat v našem jednání, které jsme přerušili před závěrečným hlasováním. Upozorním, že v tuto chvíli již mohou vystupovat pouze osoby nadané přednostními právy z pozice předsedů stran, předsedů klubů nebo jimi pověřených zástupců, případně členové vlády. Takže zde mám poznamenanou přihlášku pana předsedy Radima Fialy, poté pan místopředseda Výborný za klub KDU. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi pár slov ke stanovisku hnutí SPD. Za hnutí SPD musím říct, že jsme velmi zklamáni tím, jak to hlasování dopadlo, nicméně ctíme demokratický proces. Ale měli jsme představu, že tento zákon zlepší život dlužníkům, že zlepší život lidem, kteří se dostali do exekučních, insolvenčních a jiných pastí, a bohužel se to tak nestalo. Pokud se to stalo, tak v některých velmi ojedinělých a tak drobných případech, že to ani snad nestojí za řeč. To znamená, musím to nazvat pravým jménem, jak to je. Ten zákon je vykostěný, není tam nic nového, nepřináší to žádnou pomoc v těžkých situacích, ve kterých se mnozí lidé nacházejí.

My jsme v hnutí SPD vůbec váhali, jestli ten zákon teď podpořit, nebo ne, jestli vůbec něco, co nemá žádný zlepšující vliv ani význam pro životy lidí, kteří se trápí a kvůli kterým jsme to dělali, tak jestli to má vůbec smysl. Ale potom jsme si řekli, že uvidíme a že budeme spoléhat na to, že některé věci tam senátoři vrátí do tohoto zákona, pošlou nám ho zpátky a že snad bude příležitost zlepšit životy lidem v tom, že budeme hlasovat pro senátní verzi, která bude některé věci obsahovat.

Takže já se teď jaksi s důvěrou obracím na Senát a budu doufat, že některé věci tam Senát vrátí, že se nám to vrátí zpátky do Sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Těší mě, že máte důvěru v naši druhou komoru. Ještě si dovolím upozornit, že ve 14 hodin končí čas vyhrazený pro třetí čtení. Nyní tedy v pořadí je nejdříve pan poslanec Výborný jako místopředseda klubu KDU-ČSL, poté paní poslankyně Valachová, poté další přihlášený. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL. Udělali jsme krok, ale bohužel jsme zůstali v polovině. To, co dnes prošlo prostřednictvím třetího čtení - já plně respektuji svobodnou vůli této Sněmovny - tak bohužel v některých aspektech není dobrou zprávou. Nicméně prošla i řada pozitivních věcí. To je potřeba také říci. Děkuji za podporu poloviny "milostivého léta".

Za poslanecký klub KDU-ČSL říkám, že budeme velmi intenzivně komunikovat se senátory i s naším senátorským klubem a věříme, že horní komora tady onu svoji roli pozitivně sehraje a ten sněmovní tisk ještě dokážeme upravit tak, aby skutečně byl maximálním možným přínosem. Toto bohužel je pouze krok, který nebyl dokročen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní zde mám přihlášenou paní poslankyni Valachovou jako místopředsedkyni klubu ČSSD. (O slovo se hlásí ministryně Benešová.) Ano, registruji paní ministryni, nicméně musím vyhovět pořadí. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vážená paní ministryně, ministři. My jsme se poradili v klubu sociálních demokratů a oceňujeme, že jsme alespoň mírně posunuli lidštější mobiliární exekuce, pokud se to tak říct, zkrátka férovější pravidla. Stejně tak, že jsme podpořili zastavování takzvaných bezvýsledných exekucí, ač tedy v menší míře, ale zároveň za omezení úplat pro exekutory. A shodli jsme se na tom, že tyto dva posuny jsou pro nás cenné také vzhledem ke stávající situaci, kdy opravdu hrozí, že řada lidí se v důsledku covidové ekonomické krize dostane do potíží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP