(13.50 hodin)
(pokračuje Valachová)

Takže podpoříme návrh zákona jako celek, nicméně musím znovu zopakovat jako závěr poslaneckého klubu sociální demokracie, že jsme opravdu z výsledku zklamáni a zděšeni a chceme samozřejmě využít naše senátory a senátorky, aby podpořili v Senátu ty změny, které se nám nepodařilo tady prosadit a abychom se vrátili k novým pravidlům exekucí znovu po - věřím - předpokládané vratce ze Senátu. Chci říct, že na různá nová exekuční pravidla můžeme mít různé názory a tak, jak to tady padlo, my to také demokraticky respektujeme. Ale co nás hodně nepříjemně překvapilo, je fakt, že některé návrhy, které podpořili kolegové z hnutí ANO a kolegové z Občanské demokratické strany, jdou dokonce níž, než je původně vládní návrh této koalice. A z tohoto důvodu samozřejmě je jasné, že z toho nemůžeme mít radost. Tak že podpoříme návrh jako celek, ale budeme v Senátu přes naše senátory prosazovat změny, které se nám nepodařilo prosadit tady, a chceme, aby Sněmovna znovu o této věci jednala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní mám s přednostním právem přihlášeného pana poslance Koláříka, který zastoupí nepřítomného prvního místopředsedu klubu Pirátů Černohorského. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Kolářík: Děkuji za slovo. My jsme se také v tom mezičase poradili a musíme konstatovat, že to je promarněná šance. Nejsme spokojeni s tím výsledkem. Ty negativní věci z našeho pohledu, které se dostaly do finálního návrhu, jsou velice špatné. Na druhou stranu jsou tam i věci, které situaci posouvají dopředu. Jsou to takové drobné krůčky, není to opravdu velká systémová změna, po které jsme volali, a z toho důvodu, protože máme ještě Senát, kde věříme v to, že se podaří některé věci ještě vylepšit, tak tento návrh také podpoříme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní ministryně Benešová, pak ještě pan poslanec Luzar za klub KSČM. Prosím.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Dámy a pánové, od začátku, co to tady projednáváme, jsem cítila úplně stejně, že tento zákon, a označila jsem to tu, měl dramatický vývoj a také z toho nejsem nadšená. Bylo na tom neuvěřitelné práce, a musím hlavně poděkovat svému týmu, který byl i vůči vám vstřícný, ale jak vidíte, nebylo to nic platné. Tady jste nás chválili, ale výsledek dopadl, jak to dopadne vždycky.

Takže co na to říct? Já jsem svolala dvě porady na ministerstvu, než jsme vůbec rozhodli, jak se postavit k zákonu jako celku, protože úplně něco jiného jsme navrhli a něco jiného tady teď takto dopadlo. Takže výsledek pro nás je ten, že je to titěrné, nepatrné zlepšení v oblasti exekucí, ale za tu práci to bohužel nestálo. Takže já podpořím ten zákon, ale myslím si, že senátoři budou mít těžkou práci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Podle pravidel se vystoupením paní ministryně otevřela rozprava. Já mám nyní přihlášeného pana poslance Luzara. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jako klub KSČM tady žasneme nad tím, že tady Sněmovna jako suverén je před závěrečným hlasováním, má možnost k tomu zákonu přistoupit, jak sama uzná za vhodné v rámci pozměňovacích návrhů, které prošly, ale ještě aniž by hlasovala, už ví, že bude hlasovat o zmetku, který doufají všichni tady, že se bude vracet ze Senátu. Tak o čem vlastně budeme hlasovat, ptáme se? Opravdu si myslíte, že nám to senátoři, a pravicový Senát - teď mířím k těm levicovým subjektům, které se hájí tím, jak bojují za ty nejchudší a nejvíc postižené - že to pravicový Senát opraví tak, aby tam byla výhoda, která tady zazněla z mnohých úst přede mnou? Já se bojím, že to tak nedopadne, ale je to vaše svědomí, jak se s tím vyrovnáte před svými voliči. Já vám to přeji, ale spoléhat se na Senát ještě předtím, než tento zákon schválíme, že nám ho vrátí, no tak to ani nevracejme, nehlasujme o tom a nechme to do druhého čtení zpět. Můžeme to projednat znovu, když to nebude, můžeme se k tomu znovu vrátit, ale spoléhat na Senát, to je opravdu pokrytectví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Byla otevřena rozprava a já bych k tomu řekl jenom jednu větu, a to, že tady byla schválena celá řada věcí, které se teď různě neutralizují, jako je třeba to "milostivé léto", zastavování marných exekucí, humanizace, změna pořadí splácení exekucí, možnost získat exekuční spis v elektronické podobě a podobně. Pro někoho to byl možná malý krok. Já si myslím, že když ne revoluce, tak to byla znatelná evoluce a byl to postup dopředu. Prosím, kolegové, byl to rok a půl práce. Já bych to takto, tímto způsobem, neznehodnocoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a pokud se nikdo další nehlásí, tak bychom se mohli vrátit zpět k hlasování, pokud není žádný zájem o závěrečná slova nebo něco takového. Přece jenom máme tři minuty. Takže pokud nikdo nic nenamítá, tak přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. přednesu návrh usnesení. Ještě svolám kolegy do sálu.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 99... Je zde žádost o odhlášení. Odhlásil jsem vás, přihlaste se prosím identifikačními kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP