(13.30 hodin)

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Hlasování o návrhu pod písmenem F3.1 kolegy Tomáše Kohoutka je nehlasovatelné, protože byl přijat návrh kolegyně Ožanové C15.X2. Proto se posuneme k dalšímu hlasování kolegy Tomáše Kohoutka F4.1, F4.3 - opět je nehlasovatelné, protože jsme už řešili nahrávání hovorů a schválili podle návrhu kolegy Nachera a Výborného. Stejně tak je nehlasovatelný pozměňovací návrh F4.2 - omezení mobiliárních exekucí kolegy Kohoutka, protože jsme schválili verzi kolegy Nachera a Výborného. Můžeme tedy hlasovat... schválili jsme, pardon, schválili i účinnost v rámci legislativně technických úprav, jak byla načtena ve třetím čtení, návrh pod písmenem B6 se tak stává nehlasovatelný.

A můžeme se dostat k předposlednímu hlasování tohoto tisku, pozměňovací návrh pod písmenem A. Jedná se o komplexní pozměňovací návrh, který vzešel z jednání ústavně-právního výboru 23. září 2020 pod sněmovním tiskem 545/4. Všechny ostatní návrhy jsme dneska hlasovali ve znění tohoto pozměňovacího návrhu. Stanovisko ústavně-právního výboru je logicky doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 148, přihlášeno 104 poslanců, pro 83, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

(Hlásí se poslanec Černohorský.) Tak, pane poslanče, vy k hlasování? Ne? Pan poslanec Černohorský. (Poslanec Černohorský si přeje za klub Pirátů pauzu. Hovoří mimo mikrofon.) Během hlasování? Před závěrečným hlasováním, ano. Takto ano. Momentíček.

Takže o všech návrzích bylo hlasováno a nyní bychom měli přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. A teď tedy jménem poslaneckého klubu Pirátů...

Moment, takže k hlasování nejdřív. Paní poslankyně Kateřina Valachová.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Pane předsedající, já jenom, kolegové, kolegyně, omlouvám se. 139. hlasování, pouze pro stenozáznam, nebudu zpochybňovat. Hlasovala jsem pro, na sjetině mám zdržela se. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě k hlasování, pane poslanče? Pan poslanec Polanský, tak prosím. (K mikrofonu přichází předseda Radek Vondráček.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak já jdu k hlasování. Hlasování číslo 116, hlasoval jsem pro, nevím proč, na sjetině mám zdržel se. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak prosím, pan poslanec Polanský.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji za slovo. U hlasování číslo 112 jsem hlasoval pro, na sjetině mám zdržel se. Hlasování nezpochybňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže k hlasování je to vše? K hlasování tedy? Tak prosím, paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Tak já to musím ještě jednou zkontrolovat, ale právě u toho předmětného hlasování, jak jsem zjistila, to J1 a J2, jsem hlasovala pro, a mám tam proti, tedy mám tam zdržela se hlasování. Já ještě jednou poprosím... Takže zpochybňuji to hlasování. Já ještě jednou poprosím o kontrolu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže moment, počkáme na kontrolu hlasování. Takže teď chviličku pauza. (Probíhá kontrola hlasování.) Ne, ne, tak to není ta pauza, kterou jste si chtěl asi vzít vy, ale... (se smíchem), ale já říkám pauza jenom na kontrolu hlasování.

 

Poslanec Marek Výborný: My vám rozumíme, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak k hlasování, jo, pane poslanče? No tak teď řešíme... prosím? (Chce vystoupit poslanec Luzar.) Ano, ale teď stejně vyřešíme nejdřív to hlasování, jo? Takže okamžíček. Já vám dám přednostní právo, ale ať teď neuděláme maglajz. Takže prosím, paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Takže já to nebudu zpochybňovat, ale jen na mikrofon: u J1 a J2 jsem hlasovala pro tento návrh, takže nebudu zpochybňovat. Pane předsedo, je to v pořádku takhle po formální stránce?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No, tak je to v pořádku.

 

Poslankyně Helena Válková: Dobře a omlouvám se vám, ale tam, pokud člověk nezná číslo toho hlasování, tak není možné, aby se opakovalo, takže takto: nezpochybňuji, protože to stejně... Já jsem hlasovala prostě pro tyto návrhy.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, a teď tady mám dvě přednostní práva, takže jako první s přednostním právem poslanec Lukáš Černohorský. (Poslanec Černohorský sděluje mimo mikrofon, že nechtějí přestávku za klub Pirátů.) Takže stihli jste. A teď s přednostním právem za klub KSČM Leo Luzar.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, my jsme se v mezičase poradili, a musím tady sdělit stanovisko klubu, které pro mě osobně vůči tomuto zákonu občanskému a soudnímu řádu a vůči všem občanům postiženým exekucí není příjemné. My jsme přesvědčeni o tom, že ten návrh, který teď tady máme před sebou po tom hlasování, které prošlo, je absolutně vykostěný.

Chybí tam to, proč jsme tady byli a proč jsme doufali, že ten zákon projde, to znamená ta teritorialita, že se uleví a postaví se do rovna ti, kteří dluží, vůči těm, kterým dluží, že tady budou vyrovnané šance, občané budou moci přistoupit k vyrovnání svých dluhů a dostanou se z té šedé zóny, tak jak bylo tady deklarováno. Mrzí nás, že tady vlastně už dva dny debatíme obsáhlými debatami, co je výhodnější pro dlužníky, jak postupovat, jak jim ulevit, a nakonec v závěrečných hlasováních se ukáže, že vše byla mystifikace, vše byla mnohdy jenom zástěrka tomu, aby zůstal zákon, tak jak je doposud. To považujeme za špatné, a proto pro tento zákon hlasovat nebudeme.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě s přednostním právem pan předseda klubu STAN Jan Farský.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Já navážu, abych osvětlil to, proč náš klub bude hlasovat pro - protože nechceme, aby spadl po dvou letech tento zákon pod stůl, byť v mnohém souhlasím s panem Luzarem. Ten posun je úplně minimální, ale máme tady Senát a já doufám, že ze Senátu nám vrátí zákon v takové podobě, o které bude smysluplné hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním za klub ČSSD Kateřina Valachová.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Za poslanecký klub sociální demokracie také musím konstatovat, že ten výsledek je opravdu minimalistický a očekávali jsme víc. Bylo toho hodně málo, dokonce si troufám říct, ještě méně, než bylo předloženo ve vládním návrhu, za kterým jsme stáli. Bereme si 10 minut pauzu na poradu poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já vyhlašuji pauzu 10 minut do 13.47 a potom je s přednostním právem přihlášen předseda klubu SPD Radim Fiala.

 

(Jednání přerušeno v 13.37 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP