(12.10 hodin)
(pokračuje Navrkal)

Vnímám tady všechny ty argumenty, které tady historicky třeba zazněly od paní ministryně. Vnímám to, že častým problémem je to, že ty soudy tomu nevěnují dostatečnou pozornost, což je třeba dané i tím, že tam nejsou žádné lhůty. Ty soudy nemají prostě žádnou lhůtu, ve které mají ty případy prověřit, takže se samozřejmě prioritně zabývají těmi věcmi, kde ty lhůty mají. Ale alespoň těm, kteří si na to ten čas najdou, bychom se měli snažit ten proces maximálně ulehčit.

Takže ještě jednou, pod písmenem D se nachází můj pozměňovací návrh, který usnadní soudům zastavovat protiprávní exekuce a zastavit tak i při nějakém konzervativním odhadu minimálně tisíce případů, kdy je tady pošlapáván právní stát a jsou tady protiprávně vymáhány exekuce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Pavel Blažek, potom se připraví pan poslanec Jan Farský. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Nejsme v televizním studiu, tam můžu házet numera desetitisíce protiprávních exekucí, miliardy protiprávních exekucí, a divák se samozřejmě dojme a moderátor je spokojený, jak se bojuje za nějaká práva. Jaké desetitisíce protiprávních exekucí? To si dokážu představit snad tehdy, pokud někdo zfalšuje exekuční titul a jde s ním k nějakému exekutorovi. Ale jak můžeme proboha tehdá ty neplatné právní doložky, nebo rozhodčí, dávat za vinu nějakým mafiím exekutorů, když to všechno potvrzovaly soudy?

To není tak, že ten exekutor to chytne a rovnou jede a až po letech Nejvyšší soud, poté co nižší soud řekne: To je v pořádku, tak tedy řekl: To, co jste tady dělali tak a tak určitou dobu, tak je protiprávní. Ale sami exekutoři to nezpůsobili. Bavme se o tom, jestli rozhodovaly dobře soudy, ale žádná mafie exekutorů na to neměla sebemenší vliv. Soudy to potvrzovaly, bavme se o tom, jestli byly laxní, nebo hloupé, ale žádní exekutoři. Ti prostě dělali to, co jim potvrdily soudy.

A nehrajme si na to, že když omezíme exekutory, tak budou fungovat hned líp soudy. No, opak je pravdou. A Piráti strašně rádi popisují devadesátá léta nějakým způsobem. Tak druhý popis devadesátých let je v tom, že právě výkon rozhodnutí byl závislý na státu neboli na soudech, a vedlo to k tomu, k čemu to vedlo. To znamená, že nejvíc vysmátý dlužník byl v devadesátých letech. Poté byla nějaká reakce státu, to znamená, zřídili se exekutoři, a ten tržní prvek mezi nimi tam byl zaveden právě proto, že bohužel stát nebyl schopen reagovat na obrovské množství oprávněných pohledávek a povinní se jenom smáli.

Ano, v průběhu toho došlo k tomu, že někteří, kdo dostali kouska státní moci, jako soukromé osoby zneužívali, to je pravda, ale v tomhle stavu dnes nežijeme a mluvíte o něčem, co neexistuje. Mě to vždycky rozčiluje. A znovu říkám, televizní divák bude šťastný, jak krásně mluvíte (upozornění na čas), ale o světě, který neexistuje.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dvě faktické poznámky jsou tady. Takže pan poslanec František Navrkal a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Navrkal: Prostřednictvím tady pana místopředsedy, protiprávní exekuce existují. To se klidně tady zeptejte třeba i paní ministryně. Klidně vám dám celou tabulku těch případů k prověření. Spoustu protiprávních exekucí už soudy i zastavily, takže to není nějaký vymyšlený problém. Já jsem tady žádné pojmy jako nějaká mafie exekutorů nebo něco podobného neříkal, já nikomu nic takhle nepodsouvám. Jenom říkám, že to, jak je teď ten systém nastavený, tak byť v roce 2011 Nejvyšší soud rozhodl o tom, že některé rozhodčí doložky, které soud ale nepřezkoumal, to prostě rozhodla - no přezkoumával je... no tu konkrétní ne. On Nejvyšší soud přezkoumal právě to přezkoumal jako blankytně, řekl: Za určitých podmínek rozhodčí doložky nejsou platný titul, a teď soudy se tam musí probírat jednotlivými případy a posuzovat, zda to tady do této kategorie spadá, nebo nespadá. V případě, že to do té kategorie spadá, tak je potřeba exekuci zastavit, na tom se snad shodneme.

Nerozumím tedy vaší pointě. Vy snad nesouhlasíte s tím, že jsou tady exekuce, které soud pravomocně rozhodl - Nejvyšší soud - nebo že když má být tedy dodrženo to, že tyto exekuce, které probíhají na základě netransparentních protiprávních rozhodčích doložek, takže mají pokračovat a že to nemáme zjednodušit těm soudům, to vyřizování téhle agendy? Já tomu nerozumím. Věřím, že se shodneme, že tady prostě nemá být pošlapáván právní stát. Nerozumím té vaší poznámce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Lubomír Volný a připraví se na faktickou pan poslanec Pavel Blažek. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Jistě že v této zemi existuje exekutorská mafie, stejně jako existuje justiční mafie a stejně jako existuje policejní mafie. Každou chvíli tady někdo odsuzuje nějakého soudce za braní úplatků, každou chvíli tady náš GIBS odhalí nějakého policistu, který se účastnil organizovaného zločinu A my bychom si měli říct, co to je mafie. Mafie, to je prorůstání organizovaného zločinu do státních struktur. A jestli chcete říct, že v tomto státě mafie neexistuje, tak to je podle mě extrémně naivistický přístup, protože každou chvíli nám unikne nějaký ofocený deník, ve kterém tu mafii si můžete prostě přečíst, jak to funguje.

Takže v zemi, kde vy ani nejste schopni zjistit, kteří soudci jsou podílníky firem vymáhajících exekuce, tak si můžete být naprosto jisti, že když nějaký soudce může být ve střetu zájmů, protože ten systém mu to umožňuje, tak si buďte naprosto jisti, že tady spousta soudců v České republice v tom střetu zájmů je a že rozhodují ve prospěch spřátelených exekučních firem. A to je prostě mafie.

Nalhávat si tady, že v této zemi neexistuje organizovaný zločin v exekucích, v justici nebo u policie, to je lež občanům přímo do jejich obličeje a přímo do jejich očí. Oni dokonce ti mafiáni určitě sedí i tady mezi námi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Pavel Blažek, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji panu kolegovi Navrkalovi vaším prostřednictvím. Já jsem pointu žádnou neplánoval. Jenom jsem chtěl říci, že tady může každý říct, že jsou desetitisíce, statisíce protiprávních exekucí, akorát to nikdo nezměří. Já na to můžu říct, že za posledních 30 let byly miliony oprávněných exekucí. To můžu říct a doložím to kdykoliv. Miliony za 30 let.

Pokud jde o tu rozhodčí doložku, řekl jsem pouze tolik, že ty nevznikly důsledkem toho, že jsou tržní vztahy mezi exekutory, což bylo panem kolegou řečeno, protože celou dobu to oštemplovávaly soudy, to je všechno. Takže to je prostě nesmysl, který prostě nejde k sobě. Vůbec nejsem pro to, aby existovaly protiprávní rozhodčí doložky, ale ten, kdo to toleroval a způsoboval, fakt nejsou exekutoři. Ani nebyli účastníky těchto dohod, účastníky, zdůrazňuji, toho celého.

Tím bych tu polemiku skončil, protože nemá smysl. Nechci tady snít u toho mikrofonu. Už mi je bohužel 52 let, takže žiju v realitě a nechám mladší generaci snít, ať dopadne jako ti, co snili před nimi.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec František Navrkal. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, krátká poznámka na kolegu Navrkala ohledně rozhodčích doložek a protiprávních exekucí. To je podle mě krásný příklad, že to vůbec nesouvisí s teritorialitou a s tímhletím. Protože tady jak Ministerstvo spravedlnosti, premiér, angažoval se tady v tom pan poslanec Farský - roky, to musím férově říct - tak vyzývají soudy, které mají tyto protiprávní exekuce na základě protiprávních rozhodčích doložek zastavovat automaticky. Dokonce Ministerstvo spravedlnosti, pokud si dobře vzpomínám, předběžně vydefinovalo nějakých 130 000 takovýchto exekucí, rozeslalo to na všechny ty soudy a ty soudy mají konat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP