(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Na interpelaci bude odpovězeno písemně. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Vojtěch Munzar s interpelací na paní ministryni Janu Maláčovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, 40 % firem musí vracet plně nebo částečně podporu z programu Antivirus. To je velmi vysoké množství a bohužel se tak potvrzují informace již z minulého roku o vysoké administrativní chybovosti, a tedy zároveň vysoké (nesrozumitelné) Ministerstva práce a sociálních věcí. Vracet pomoc kvůli administrativním pochybením popírá základní smysl programu a tím je pomoc firmám, které mají nebo měly omezenou nebo zakázanou činnost opatřeními vlády. Spousta firem řešila a řeší existenční problémy a zároveň neměly zkušenosti s administrací vládních programů. Chyba se pak lehko stane, proto by měla být na místě určitá tolerance a nějaký opravný prostředek.

Už 6. října minulého roku vás vyzval podvýbor pro podnikatelské prostředí, abyste hledala způsoby, jak kompenzační podporu nekrátit, takže se chci zeptat, co jste pro to konkrétně udělala? Pokud jste pro opravný prostředek například potřebovala zákonné zmocnění a třeba podobnou možnost, jako má ministryně financí u penále, tak jaké legislativní kroky jste pro to učinila? Na jedné straně se na tiskovkách chlubíte množstvím pomoci, ale ve skutečnosti dvěma pětinám firem podporu zpětně berete.

Chci se vás zeptat, z čeho mají brát peníze na vrácení peněz, protože pro některé to může být definitivní tečkou za jejich podnikáním. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, na interpelaci bude odpovězeno písemně. Další v pořadí vystoupí paní poslankyně Dana Balcarová, která není přítomna a její interpelace propadá. Paní poslankyně Tereza Hyťhová také není přítomna, její interpelace rovněž propadá. Pan poslanec Petr Bendl, není přítomen. Paní poslankyně Hyťhová se už sice blíží, ale to už je pozdě. Dobře, budu tolerantní. Pan poslanec Petr Bendl tady není, ještě jsem ho nevyvolal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, vážený pane nepřítomný ministře Havlíčku. Moje otázka je velice jednoduchá. Já bych se vás chtěla zeptat, a myslím, že nejsem sama, většina nebo celá Česká republika čeká na jednu jedinou odpověď: Jaký máte plán s otevřením ekonomiky? To znamená, kdy se otevřou restaurace? Kdy se otevřou služby a obchody? Lidi na to čekají. Vždycky si jenom přečtou nějakou větu, nějaký útržek z vašeho rozhovoru: Možná ke konci dubna otevřeme služby, ale bude to podmíněno povinnými testy.

V mé předešlé interpelaci jsem se ptala na vás, jak ty testy budou vypadat, kde se budou testovat? Budou je mít obchodníci k dispozici, budou je mít obchodníci k dispozici, budou povoleny samotesty? Nebo to budou jen ty certifikované firmy a testy? Nikde se tohle nedá dočíst.

Chtěla bych vědět, zda má vláda i ministr zdravotnictví, ministr obchodu a průmyslu nějaký plán rozvolňování. Dříve tady byl systém PES, podle čehož sice se už dávno nejede, dávno to nefunguje, ale alespoň byla vytvořena jakási tabulka a věděli jsme, že třetí, čtvrtý, pátý stupeň znamená to a to. Dneska žádný plán není, nebo je, nebo se připravuje? Moje otázka je tedy jasná: Kdy se otevře ekonomika? Podle mě nemůžeme déle čekat, protože lidi jsou naprosto zoufalí, obchodníci jsou zoufalí. Dneska jsem zrovna četla, že mnozí obchodníci mají v plánu již otevřít i přes zákaz na konci dubna. Takže se vás chci zeptat, kdy to bude otevřené? Jaký má vláda plán? Protože bez plánu si myslím, že asi nelze postupovat. Děkuji vám mockrát za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, na interpelaci bude odpovězeno rovněž písemně. Další v pořadí je pan poslanec Petr Bendl. Není přítomen, jeho interpelace propadá a interpelaci přednese pan poslanec Radek Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Ještě jednou děkuji, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný ministře, já bych se vás chtěl zeptat ve věci pohybu dětí v základních školách - tedy děti některé už chodí do školy, ale bohužel, co se týká pohybových aktivit, tak jsme na tom velice špatně. Ty děti, které byly rok doma, tak bohužel přírůstek váhy je tam poměrně znatelný. Znají jenom tablet, mobil, televizi, hry. Distanční výuka tomu také nepřidává a je potřeba skutečně i ve škole školní aktivity přizpůsobit tomu, aby se děti opět začaly pohybovat tak, jak to má být.

Další věcí, která by mě zajímala, proč například nyní nejsou žádné zájmové aktivity, kroužky, které ve školách byly provozovány, a nyní, i když rodiče je mají předplaceny, tak to stále nefunguje.

Chtěl jsem se vás zeptat ještě na jednu věc. Kdy se tedy vrátí zbytek dětí do škol? Protože tady probíhá rozsáhlé testování malých dětí, které musí mít dvakrát týdně test, testují se i rodiče v zaměstnání. Já mám někdy takový pocit, že bychom se tady mohli utestovat. Vidím v tom pouze to, že se tady dělá obrovský obchod s různými testy s tím, že české testy se nekupují. Pan ministr zdravotnictví mi říkal, že není problém se přihlásit do výběrového řízení, ale potom mně tedy není jasné, proč to nevyhrává cenově nejvýhodnější nabídka, a také proč to tedy nevyhraje nejlepší a nejjednodušší nejspolehlivější test. Takže děkuji vám za odpovědi a jsem zvědav, kdy se zbytek dětí dostaví do školy.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Na interpelaci bude rovněž odpovězeno v souladu s jednacím řádem písemně. Poslední čtyři interpelace přednese přítomná paní poslankyně Věra Kovářová. První a druhá interpelace bude na pana ministra školství Roberta Plagu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, dnes jsem položila paní ministryni financí otázku, zda oněch 6,8 miliardy korun na základní školy do roku 2028 platí, nebo ne, zda nebude snížena tato částka na 4 miliardy korun. Také bych se vás ráda zeptala, zda plánujete ještě letos otevřít dotační titul, který bude na rozšíření základních škol s minimální investicí nad 50 milionů korun. Na tuto informaci obce také čekají a myslím, že by nebylo dobré vzhledem k situaci, jaká panuje v problémových regionech, toto otevření neodkládat, protože jakmile budeme odkládat dále tento problém, tak nakonec ty kapacity nebudou, protože přece jenom trvá dlouho, než se postaví nová škola.

Mým druhým dotazem je, proč nebude nadále Ministerstvo školství otevírat programy pro mateřské školy, a to i v souvislosti, jak jsem vás již jednou interpelovala, s ohledem na to, že dětské skupiny budou jenom do tří let, a ty děti, které chodily právě od věku tři a šest let do dětských skupin, někam budou muset chodit. Argument, že toto bude financováno z Ministerstva pro místní rozvoj, není úplně dobrý, protože v dalším programovém období se to jistě možná podaří, ale než nastane období, kdy budou vypisovány programy, tak už zase bude pozdě.

Proto vás žádám a ptám se, je-li možné znovu zvážit možnost otevřít i takovýto dotační titul na Ministerstvu školství, a předem vám za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a další interpelace na pana ministra Roberta Plagu. Prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, obracíme se na vás v souvislosti s testováním žáků ve školách. Myslíme, že valná většina rodičů dětí školou povinných s nadšením přivítala postupný návrat žáků do škol, avšak co už většinu z nich tolik netěší, je povinné testování těchto dětí, které neprobíhá jednou, ale dvakrát týdně. Obracejí se na mě rodiče, kteří se ptají, proč se zaměstnanci firem mohou testovat pouze jednou týdně, zatímco školáci musejí povinným testováním projít za stejnou dobu hned dvakrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP