(18.20 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

A pak já si dovolím ještě otázku, co se týče testů. Nevím, jestli jste na to dnes připraven, protože opravdu ta oblast je k očkování, ale myslím si, že i to testování k tomu patří, a ptám se, protože tady budeme mít příští týden i bod v rámci oblasti rozvolňování, a tam se určitě budeme bavit a spojovat opatření k návratu dětí do škol. Mě by opravdu velmi zajímalo, protože mám první informace z našeho Ústeckého kraje, třeba konkrétně z města Mostu, kdy dodávky antigenních testů byly z jedné třetiny, jak to říct, byly poruchové nebo víceméně se nedají využít, byly nekompletní dodávky. A už dnes víme, že množství, které bylo dodáno, nestačí ani na těch 14 dní a zároveň máme informaci, že další objednávky antigenních testů se zatím nekonají, to znamená, že je ohroženo i další testování a pokračování třeba v rozvolňování návratu dětí do škol. Já vím, že to neradi slyšíte jako rozvolňování - nebo aspoň opatření, že se děti budou moct vrátit do škol.

A pak jsem se chtěla zeptat, jestli už opravdu nepřemýšlíte o PCR neinvazivních testech, to znamená, aby se ustoupilo od antigenních testů a tím se vlastně umožnilo, že i děti by měly daleko snazší samotné testování. A i ta doba testování - za mě úplně nehorázné, dvakrát týdně testovat děti antigenními testy - by se mohla prodloužit třeba jednou za 10 dní, a tím pádem ulehčit i celou tu situaci. Nevím, to samozřejmě záleží na odborných skupinách, jaká doba by to byla, ale i kdyby to bylo jednou za týden, tak by to byl velký úspěch, a především i tím, že by to bylo tou neinvazivní metodou. Protože ať se vám to líbí, nebo ne, tak prostě to, že malému dítěti - neříkám u těch starších, tam to asi problém není, ale u malých dětí to určité problémy sebou nese - může, pokud to bude delší dobu, určitě přinášet i nějaké negativní jevy. Děkuji moc zatím.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další je v obecné rozpravě přihlášen pan poslanec Marian Jurečka a pak pan poslanec Vyzula. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já mám několik bodů, které míří nejenom k tematice očkování, ale jak jsem již včera tady avizoval, tak mě ještě zajímají i některé otázky právě k otázce testování ve školách a podobně, protože těch otázek dostáváme, předpokládám, že nejenom vy, ale my jako poslanci velké množství za poslední dny. Dovolte, jestli si budete dělat poznámky, tak bych to zkusil udělat strukturovaně.

Úplně na začátek bych se k tématu očkování ještě vrátil, protože vy jste člověk, který v sektoru zdravotnictví působí celý život, tak na podzim loňského roku, jestli můžete říci informaci, vážený pane ministře, na základě čeho a jakým způsobem se rozhodovalo... Já počkám, až se vyfotíte, ať máte na to klid, ať si pan ministr může poznamenat ty věci, které tady říkám. (Poslankyně Matušovská fotí poslankyni Aulickou Jírovcovou a ministra Arenbergera u zpravodajského stolku.) Děkuji.

Chtěl jsem se zeptat, na základě čeho bylo učiněno rozhodnutí při podzimním podepisování smluv o objednání a nákupu vakcín pro Českou republiku, jestli jste ty smlouvy měl možnost vy osobně vidět, revidovat a vlastně říci, proč se neobjednala ta maximální množství, která se objednat mohla, za situace, kdy je mnoho států, které využily maximální kvóty, objednaly maximum, co mohly, a dneska v rámci očkování při srovnávání zemí EU jsou před námi a budou nám v příštích týdnech a možná minimálně dvou měsících utíkat. Takže co si o tomto myslíte vy? Jakým způsobem se k tomu vůbec přistoupilo?

Já se přiznám, když jsem slyšel třeba argumenty vládní zmocněnkyně pro EU paní Hrdinkové, která v mediálních výstupech říkala, že to bylo i z důvodu toho, aby se nevyplýtvaly zbytečně veřejné finanční prostředky, tak v situaci, kdy jsme tady před rokem kupovali respirátory skoro za 800 Kč, v situaci, kdy každý den tohoto stavu nás stojí mezi 1 miliardou až 1,5 miliardy, tak by mě zajímalo, kdo o tom rozhodl, v situaci, kdy vakcíny stojí jedna dávka v řádu desítek korun. Takže to je první záležitost, případně jestli ty smlouvy budou poskytnuty v plném rozsahu tak, aby nebyly začerněné, třeba nám poslancům a senátorům, protože jsme se na to opakovaně ptali. Děkuju moc.

Potom se chci zeptat na právě tu otázku testování ve školách. Já jsem se snažil i během víkendu na základě spousty dotazů od lidí v mailu, na sociálních sítích doptat třeba i na Správě státních hmotných rezerv, v jaké kvalitě ty testy byly objednány a tak dále. A dostal jsem odkaz, že zadávací dokumentaci pro ten tendr dodalo Ministerstvo zdravotnictví, tak bych byl rád, kdybyste třeba i k tomu dal nějaké vysvětlení. Chápu, že to je otázka vašeho předchůdce, ale vy jste holt teď ministr a my ty otázky dostáváme také. To znamená, proč nebyly nakoupeny kvalitnější testy, protože ve srovnáních, která můžeme sledovat za posledních 10 dnů, tyto sady, které byly koupeny pro školy, výrazným způsobem propadly oproti jiným.

A zároveň se musím přiznat, nás se to doma také dotklo, protože moje manželka je učitelka, tak o víkendu stříhala papírové stojánky na ty debilní plastové zkumavky. Prosím pěkně, fakt nerozumím tomu, když je tady dodavatel, který toto dodá, proč to není kompletní, případně jestli z toho bude vyvozena sankce, a tak dále a tak dále. Ale hlavně mě a asi i většinu rodičů by zajímala otázka, proč nejsme schopni daleko více směřovat to testování do oblasti využití neinvazivních metod, využití kapacit PCR a využití dodavatelů ze stran českých výrobců. Tak tady bych byl rád, kdyby k tomu bylo jasné stanovisko, případně jak se v této věci můžeme posunout v příštích týdnech. Já bych považoval za logické, že půjdeme touhle cestou minimálně u těch nejmenších dětí, maximum toho dělat v rámci PCR, v rámci slin a v rámci kapacity, kterou nabízejí i čeští výrobci, čeští dodavatelé. Takže to je tato záležitost.

Pak bych měl ještě velkou konkrétní prosbu. Dostáváme spoustu podnětů. Ano, otevřely se školky v rámci posledních ročníků, zároveň se tam umožnily ještě výjimky, ale ozývají se starostové z obcí, kde mají jenom dětskou skupinu, a jsou tam pedagogové, kteří prostě nemají dítě kam dát a musejí jít učit. Je to pro ně velký problém. Zkoušel jsem se dopídit, proč to tak bylo rozhodnuto. Bylo mi řečeno: Dá se mobilita půl milionu lidem a dětské skupiny a lesní školky se do toho nevešly. Já tomu nerozumím. Tohle těm lidem nejsme schopni vysvětlit. Tak prosím pěkně, jestli tohle plánujete změnit, kdy. Já chápu, že to je i spolugesce ministra školství, ale mně bylo řečeno, že ten limit vyšel ze strany Ministerstva zdravotnictví a z expertů, kteří působí u vás. Toto těm lidem neumíme vysvětlit. Prosím pěkně, co se s tím dá dělat a kdy je možné očekávat - a zároveň to prosím berte jako velký apel - otevřít dětské skupiny a lesní školky pro ty rodiče, kteří jsou na tom stejně jako jiní rodiče, kteří dneska mají možnost své dítě dát do mateřské školky, která otevřená je.

Potom se chci také pozastavit ještě u strategie očkování u pedagogů. Nerozumím tomu, proč se tady nedaly jasné priority, aby v tento okamžik, třeba k pondělku tohoto týdne, byli naočkováni všichni pedagogové plus ti, kteří slouží v mateřských školkách nebo školách, kteří zajišťují ten provoz od pondělka. Proč se tam nedala jasná prioritizace? Proč se očkovali třeba i pedagogové, kteří asi s vysokou pravděpodobností možná do konce tohoto školního roku ani do procesu nenastoupí? Takže jestli se to teď už mění nebo změnilo, abychom měli jasné to, že když budeme postupně rozvolňovat, tak budou chodit učit ti, kteří se chtěli naočkovat a měli možnost se nechat naočkovat.

Takže to jsou asi některé poznámky. Budu moc rád, když budete na to konkrétně odpovídat.

Ještě poslední věc, jestli zvažujete prioritní naočkování i u žáků speciálních škol. Pro mnoho rodičů je to opravdu obrovská zátěž, mají z toho samozřejmě i poměrně velký stres a myslím si, že by stálo za to nejenom ty lidi, kteří jsou chronicky nemocní, jsou mladší ročníky, tak ale i žákům speciálních škol toto umožnit, protože to potom dává větší jistotu těm rodičům, že to zvládnou skloubit i s prací.

Mockrát vám děkuji a přeji vám, protože to musí být vlastně, pokud se nepletu, vaše první vystoupení v Poslanecké sněmovně, tak vám přeji, ať se vám vaše mise daří. Říkám to teď, byť jako opoziční politik a představitel opoziční strany, ale myslím, že to je v zájmu nás všech občanů České republiky, aby vaše mise byla úspěšnější než vašich předchůdců. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, pane poslanče. Mám obavu z toho, že pan ministr vám dneska neodpoví, protože v 18.30 máme pevně zařazený bod. Přihlášen jako další do obecné rozpravy je pan profesor Vyzula, ale předpokládám, že asi už to nemá úplně smysl vystupovat. Takže opět si dovolím, pokud proti tomu není námitka, přerušit projednávání tohoto bodu. Pokračovat budeme v 18.30 pevně zařazeným bodem. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP