(18.10 hodin)
(pokračuje Arenberger)

Očkování praktickými lékaři je téma, které rádi otvíráme, protože praktický lékař má nejblíže ke svému pacientovi. Je to s výhodou pro pacienty, kteří nechtějí dojíždět do velkých očkovacích center, nebo se jedná o imobilní pacienty, starší pacienty a podobně. 73 % samostatných ordinací praktických lékařů je zapojeno a registruje osoby k očkování. Technickou záležitostí v tomto systému je chladový řetězec pro naši největší zásilku očkovacích látek, což je Pfizer/BioNTech, protože pro praktické lékaře je to trošku nepraktická záležitost. U praktických lékařů čeká na očkování 348 000 osob, ale když se podíváte na ta čísla přesně, tak už 161 000 osob dávku dostalo. Praktičtí lékaři mají jasně definovanou roli v našem očkovacím systému.

Asi jste také zaregistrovali, že dneska měla přijít zásilka 14 400 dávek od společnosti Johnson & Johnson. Byla posunuta rozhodnutím výrobce pro Evropu, což byl následek rozhodnutí amerického úřadu FDA. Původně jsme mysleli, že to bude jenom krátké zdržení, ale zřejmě kolegové v Evropě čekají na rozhodnutí Evropské lékové agentury, protože tam byla podobná situace, jakou jsme zažili před myslím týdnem s druhou vakcínou, která má podobnou strukturu, to je AstraZeneca. A tam to rozhodnutí Evropské lékové agentury o dalším pokračování bylo vyřešeno relativně rychle ve středu telekonferencí. Tady v tom případě rozhodnutí bude asi den nebo dva pozdrženo, takže doufejme, že příští týden tento kontingent dostaneme.

Je potřeba zdůraznit z hlediska distribuce, že na skladech nám neleží žádné očkovací látky. V podstatě to, co se dodá, tak se průběžně během týdne vždycky vyočkuje. Vy nemůžete očkovat jak už z praktického důvodu, tak i technického důvodu najednou celou zásilku v tom okamžiku, jak vám dorazí, ale většinou očkovací centra mají objednávky rozplánovány na celý týden. Tady jsou potom ještě některé podklady, kdybyste chtěli zjistit třeba objednávky. Pokud to někoho bude zajímat, tak já to jenom stručně řeknu. Protože se řešilo, jestli byly objednány dostatečné počty očkovacích látek do České republiky, tak třeba u AstraZenecy jsme měli maximální možný podíl v Evropské unii asi 6,9 milionu a z toho 3 miliony dávek byly objednány. To jsou velká čísla v porovnání s populací České republiky. U Janssenu, čili Johnson & Johnson, byl maximální možný podíl 4 790 000 a byla zase objednána o něco méně než polovina, což znamená 2 miliony. Pfizer/BioNTech, tam myslím se udělal velmi důležitý a heroický kousek, protože Pfizer má tak, jak se zjistilo, asi nejoptimálnější profil, co se týče poměru užitku a rizika. Možný podíl, který jsme mohli objednat, byl 4 600 000 a objednaly se 4 miliony dávek. Moderna, maximální možný podíl 1 886 000 a objednalo se stejné množství, které bylo možné objednat. CureVac, tam máme objednán milion dávek. Pak tam byl ještě top-up, zase u Pfizer/BioNTech ještě další možnosti, takže objednaných očkovacích látek je hodně, ale vzhledem k tomu, že se nevědělo, které kdy přijdou, tak se vlastně to portfolio muselo tímhle způsobem rozložit, a myslím si, že naše republika je opravdu šťastná v tom, že nejvíce objednala toho, co opravdu relativně dobře chodí.

Možná jste zaregistrovali včera drobné zdržení dodávky látek, které jsme očekávali včera, ale pro porušení chladového řetězce mezi výrobcem a dovozcem ještě v Německu došlo ke zdržení, ale výrobce to velice rychle napravil, takže očkovací látka dorazila už dneska. Tam stejně oni jsou vázáni to dodávat vlastně s nějakým časovým rozmezím, takže se do toho rozmezí vešli, nestalo se v podstatě vůbec nic problematického. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji, pane ministře, za úvodní slovo k tomuto bodu a jsme v rozpravě, do které mám přihlášenu paní poslankyni Hanu Aulickou se stanoviskem klubu KSČM. Prosím, paní poslankyně, máte slovo, a poprosím vás, jestli byste se mohla ujmout role zpravodajky tohoto bodu jako první vystupující. Děkuji.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Ano, mám to. Děkuji, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych poděkovala panu ministrovi za jeho úvod a za jeho informace. Každopádně myslím si, že tento bod nás bude asi provázet často a že bude i ty naše otázky, které samozřejmě máme, tak vycházejí z aktuální situace, která prostě v této oblasti je.

Já bych se právě chtěla zeptat, a pan ministr už to tady trošku naznačil, na současný stav České republiky, respektive možná zástupců Ministerstva zdravotnictví a odborných skupin, právě na vakcinační látky Johnson & Johnson a AstraZeneca, protože jenom když otevřete mediální svět, tak ty první zprávy na vás okamžitě vykouknou ve stylu, že Evropská unie se vzdává těchto vakcín, že jimi nechce očkovat. Odůvodňuje to různými podklady, a dokonce na mě dnes vykoukl i jeden článek - a to samozřejmě neříkám, že to tak pan kolega Hamáček řekl, každopádně i ta prezentace potom v mediálním světě pro naše občany může být velice problematická a složitá - a to je, že myslím že Dánsko se vzdává vakcín AstraZeneca právě z obav nežádoucích účinků, a pan ministr Hamáček říká: Je to super, budeme je nakupovat pro Českou republiku. Proto jsem se chtěla zeptat pana ministra zdravotnictví v této oblasti, jak to je.

Potom bych měla otázku, kdy možná měla být na zdravotním výboru, ale já z dalších pracovních důvodů jsem se nemohla dnes zúčastnit, a to je očkování ozbrojených složek, respektive vojáků, protože se mi dostala aktuální informace, že se začali očkovat vojáci již 14 dní po prodělání nemoci COVID-19. Pokud máme správné informace, a zatím jsem žádné jiné nedostávala, tak všichni víme, že pokud se přijdete očkovat a prodělali jste covid, 90 dní by měla být pauza a pak by ještě bylo asi dobré zjišťovat stav protilátek, než na očkování nastoupíte, což zatím bohužel ze strany Ministerstva zdravotnictví se úplně neříká. Každopádně těch 14 dní, které teď začaly preferovat ozbrojené složky, mi přijde doslova jako šílenství, a ty informace, že ta látka byla opravdu podána nebo je podávána v tomto termínu, tak samozřejmě zatím mám jenom informace o tom, že i ty následky, respektive potom to, co se děje s těmi lidmi, opravdu není nic moc dobré, a to je prosím po první dávce. Takže to by byla možná moje další otázka.

A pak jsem se ještě chtěla zeptat - omlouvám se, jestli jsem třeba špatně přeslechla - jestli je možné říci, jak jsme na tom s očkováním u zaměstnanců ve školství. Myslím to obecně, protože víme, že teď od 12. dubna bylo umožněno, aby se vrátily děti do škol aspoň v prvním ročníku a v mateřských školách a určitě by nás zajímalo, jak je i tato oblast oočkována nebo jak to pokračuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP