(10.20 hodin)
(pokračuje Faltýnek)

Je škoda, že tady nesedí paní předsedkyně Pekarová Adamová, protože já mám na ni prosbu. Víte, kdo je vlastníkem společnosti Medihope? Tomáš Chalánek. Víte, kdo je Tomáš Chalánek? Je to manžel senátorky Jitky Chalánkové. Tak ať se zeptají Jitky Chalánkové nebo Tomáše, jestli Faltýnek někdy plánoval nákup x procent jejich společnosti. Mě by to strašně zajímalo, co na to Tomáš Chalánek nebo Jitka - znám je třicet let, jsme oba z jednoho města, Tomáš byl zastupitelem za KDU-ČSL, známe se velmi dlouho. Takže další nesmyslná konstrukce pana Kroupy.

Další věc: "Poznamenal jste si, že váš syn vás okradl, měl vám sebrat milion korun z trezoru. Co to bylo za peníze?" Já jsem odpověděl, že to je samozřejmě nesmysl, nicméně část pravdy na tom bohužel je. Měli jste, kolegyně, kolegové, někdy někdo dítě, které bralo drogy? Měli jste někdy někdo dítě, kolegyně, kolegové, které bralo drogy? Neměli. Je to deset let stará historie. Můj syn bohužel v tom jel, můj mladší syn, a víte, když se shání prostředky na drogy, tak je to jedno, kde se to vezme. Byl ve vazbě tři měsíce a já jsem šťastný, že se mi podařilo ho z toho prostě dostat. Deset let je v pohodě, 35 roků, mám dva vnuky, funguje to a já jsem hrdý a šťastný, že se mi podařilo ho z toho dostat. Takže ano, tady pan Kroupa má částečně pravdu. Já jsem samozřejmě nikdy žádný trezor neměl v Prostějově, ale je mi z toho trošku smutno.

Já bych tady mohl rozebírat dotazy a odpovědi. To nemá smysl. Já samozřejmě komunikuji, nikde se neskrývám, snažím se na ty věci odpovídat, ale chtěl bych moc poprosit, jestli by opravdu orgány činné v trestním řízení ty věci mohly prošetřit. Já nebudu podávat žádná trestní oznámení, to opravdu nemá smysl a už jsem to tady řekl na začátku, ale orgány činné v trestním řízení přece mají možnosti, jak prošetřit trestné činy, které se potenciálně mohly stát jak z mé strany, tak samozřejmě ze strany pana Kroupy a společnosti Seznam.

Tolik velmi stručně do úvodu z mé strany. Já se omlouvám, že jsem vás okradl o dvacet minut debaty nad třetím čtením volebního zákona, ale protože jste mě včera vyzývali v médiích, abych se vyjádřil k některým věcem, nebo vůbec, jak celá tato záležitost vznikla, co to je a co za tím je, tak proto jsem zvolil tuto formu. A určitě udělám nějaké tiskové prohlášení, budu komunikovat s novináři, budu jim dávat rozhovory a budu se snažit ty věci nějakým způsobem prostě vysvětlit. Nicméně rozumím tomu, že jsme v předvolební kampani. Tečka. Rozumím tomu, jsme v předvolební kampani. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem se hlásil pan místopředseda Černohorský za klub Pirátů.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedy k panu předsedovi. Chápu to tak, že se asi sněmovní tisk 565, zákon o lobbingu, stane prioritou pro hnutí ANO. V tomto případě nás za chvilku bude čekat, pravděpodobně od května, je v tuto chvíli přerušen pouze do konce dubna, a myslím si, že ten by v tomto případě vyřešil spoustu těchto problémů, v rámci kterého jasně zákon definuje, co je případný lobbing a co jsou jakoby vaše schůzky.

Jinak tady možná doporučím, už jsme to tady měli při diskusi s Kapschem: Piráti mají veřejný registr kontaktů, v rámci kterého si můžete dohledat zhruba, s kým a kdy jsme jakým způsobem jednali. Je to výborné i jako poznámkový blok. Občas si to taky zpětně dohledávám, o čem jsem s kým kdy jednal, a určitě se to hodí do budoucna. Případně ještě máme i otevřené kalendáře, takže tam nemusí pan Kroupa nikde vlastně shánět pokoutně, ale může si to vytáhnout z našich veřejných kalendářů. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ten zákon o lobbingu je trochu o něčem jiném. Pan předseda Faltýnek chce reagovat.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Ano, máte pravdu, pane kolego. Vy víte, že já sedím pravidelně jednou za týden, za čtrnáct dní s Jakubem Michálkem, dneska se máme potkat i s panem kolegou Stanjurou nad prioritami jednotlivých klubů. Já je tady mám pro vás všechny připraveny, tak jak jste ty věci požadovali. A je pravda, že pokud se týká priorit Pirátské strany, tak je tady 545, to chtějí všichni, klouzavý mandát, autorský zákon, střet zájmů, lobbing - těch věcí je tady spousta a je tam průsečík. Je tam průsečík mezi prioritami všech stran ve Sněmovně, abychom do konce volebního období ještě něco málo udělali, protože jinak budeme pořád svolávat mimořádné schůze a nikam to nepovede. Takže souhlasím s vámi.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nikdo s přednostním právem není přihlášen. Otevírám jediný bod této schůze, bod číslo 1.

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1170/ - třetí čtení

Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan vicepremiér, který se mi před chvilkou omlouval, že na chvilku musí vyběhnout, a už je zpátky, a zpravodaj garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, a je to pan poslanec Marek Benda. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1170/2, který byl doručen 26. března 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 1170/3.

Ptám se, zda pan ministr jako navrhovatel chce vystoupit před otevřením rozpravy. Je tomu tak. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte, abych pro účely třetího čtení stručně uvedl vládní návrh zákona o volbách do Parlamentu. Byl zpracován jako reakce na nález Ústavního soudu, kde byla zrušena úprava přepočtu voličských hlasů na mandáty. Návrh jsme předložili ve dvou variantách. Ústavně-právní výbor přijal komplexní pozměňovací návrh. Ve druhém čtení padla celá řada dalších pozměňovacích návrhů, ty byly projednány garančním výborem a byla schválena i procedura. Za sebe mohu říci, že jsem připraven samozřejmě se při hlasování ke každému návrhu vyjádřit a sdělit stanovisko Ministerstva vnitra. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu. Pan zpravodaj se hlásí s přednostním právem do rozpravy? Ne. Tak pan místopředseda Pikal s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Jsem trochu překvapen, že se do rozpravy nikdo nehlásí. Nechtěl jsem se hlásit s přednostním právem, ale vypadá to, že se nikdo nehlásí. Já jsem chtěl vystoupit několikrát k těm různým tématům a různým pozměňovacím návrhům, které jsou tady předneseny. Pokud se nikdo nebude hlásit, tak to budu muset vzít v jednom sledu, což asi nebude úplně nejlépe srozumitelné.

Nicméně nejdřív všeobecně. Já bych chtěl hrozně poděkovat všem, kteří se podíleli na práci a diskusi nad tímto zákonem, protože bylo důležité, abychom ho zvládli projednat včas. Ostatně proto se zde také scházíme dnes na mimořádné schůzi. Je to zákon, který nejenom že ovlivňuje naše všechna budoucí fungování v této Poslanecké sněmovně, a tím i fungování v rámci vlády této země, v rámci životů všech, ale je také důležité, aby byl přijat se souhlasem obou komor, protože je to zákon podle ústavního článku 40, takže na něm musí být shoda obou komor, na přesném znění. Proto mu bylo potřeba věnovat dostatečnou péči a to vyjednávání muselo probíhat napříč komorami.***




Přihlásit/registrovat se do ISP