(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chápu z té diskuze tady ten návrh, že tedy všichni jsou otevřeni tomu, že druhé skrutinium se upraví, nicméně my v té současné podobě asi nemůžeme podpořit návrh ústavně-právního výboru pro další projednávání. Byl bych rád, kdyby se vzal přímo vládní návrh ve variantě 1, ale asi to nechám na nějakou diskuzi nebo rozhodnutí v hlasování. To je tedy můj asi případný protinávrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Tak teď se přiznám, že mi není úplně jasné, o čem budeme hlasovat, jestli zazněl protinávrh, nebo nezazněl. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Marek Benda: Já myslím, že žádný protinávrh v tuto chvíli od pana kolegy Pikala nezazněl. Pan kolega Pikal říká - nesouhlasím s tím, aby se projednával ve znění ústavně-právního výboru. Samozřejmě, když nebude touto Sněmovnou schváleno, že se projednává ve znění ústavně-právního výboru, pak jsme v návrhu pana poslance Pikala a jenom si určíme, jestli variantu jedna nebo dvě. (Gong.) Přesto si myslím, že kromě těch, kteří neumí věci posouvat dále a jenom si trvají na svém, takže může zbytek Sněmovny hlasovat o tom, že projednává ve znění ústavně-právního výboru, což samozřejmě neznamená, že to tak musí dopadnout, ty návrhy k tomu zazněly. Myslím, že na začátku druhého čtení o tomto můžeme hlasovat, protože všechny ty návrhy jsou fakticky připravené ke znění ústavně-právního výboru.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobře, takže já dám o tom hlasovat. Mezitím jsem přivolal poslankyně a poslance, kteří nejsou v sále. Žádost o odhlášení, všechny jsem vás odhlásil. Pan místopředseda Vojtěch Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Chci jenom upozornit, že mám za to, že ne všechny návrhy, kterou předneseny, směřují k tomu návrhu ústavně-právního výboru, mám za to, že návrh pana předsedy Vondráčka na zřízení... taky? Ale to musíte úplně přepsat potom. (Otáčí se směrem k předsedovi Sněmovny.) Dobře. Rozumím. Děkuji. (Ruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím, abyste se všichni, kdo jste tak ještě neučinili, přihlásili svou hlasovací kartou.

 

Předpokládám, že jsme v tuto chvíli připraveni na hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 306. Přihlášeno 88 poslanců, pro 68, proti 3. Návrh jsme přijali.

 

Otevírám podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se s přednostním právem přihlásil pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Využil jsem přednostního práva, protože v podstatě ten pozměňovací návrh, kdy rušíme ve druhém skrutiniu volbu předsedou strany nebo rozdělení těch mandátů, v podstatě podávám z pozice předsedy Poslanecké sněmovny, neboť reaguji na nějaká jednání s i horní komorou a se svými kolegy. Já se tady chci tedy přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 7869. No a když už tu stojím, tak už nebudu čekat na další přihlášení, současně se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 7884, dvě volební země, Čechy a Morava... Čechy a Morava a Slezsko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je v podrobné rozpravě paní poslankyně Karla Šlechtová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Šlechtová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 7886 týkajícímu se korespondenční volby. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod číslem 7816, který spočívá v tom, tak jak jsem ho tady již představila, týká se druhého skrutinia, a kteří by pak získali ti kandidáti, kteří získali nejvyšší procentuální podíl přednostních hlasů z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro tuto politickou stranu, politické hnutí nebo koalici ve volebním kraji. Ještě bych chtěla pouze podotknout, že v jednotlivém volebním kraji je tímto způsobem přikázán nejvýše jeden mandát jednotlivé straně, hnutí nebo koalici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Marek Benda, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych se chtěl přihlásit ke třem pozměňovacím návrhům, které leží v systému. Dva jsou pozměňovací návrhy pana poslance Dominika Feriho předkládané spolu s panem kolegou Výborným, a to sněmovní dokumenty 7844 a 7845. Jedná se o korespondenční volby, ta varianta je tam jenom, jestli budou platit již pro tyto volby, nebo až pro volby příští, korespondenční volby ze zahraničí. Třetí dokument, ke kterému bych se chtěl přihlásit, je můj pozměňovací návrh, sněmovní dokument 7890, jedná se o ono zvýšené financování pomezi toho prahu, který jsme stanovili zvýšený pro koalice v případě, že projdou a i neprojdou oním zvýšeným kvorem.

Dále bych chtěl poprosit jenom pana místopředsedu, abychom na závěr třetího čtení hlasovali o tom, že zkracujeme lhůtu mezi druhým a třetím čtením na projednání v garančním výboru, a to na 10 dnů, a řeknu vám proč - protože 7 dnů, do příštího čtvrtka, nestihneme, tam se počítají celé dny. Je mi naprosto jasné, že v příští čtvrtek na Zelený čtvrtek jsou dvě schůze a nerad bych vytvářel sebemenší zdání toho, že by mohla být schůze na Velký pátek. To je pro mě hodně, hodně osobně za čarou, velmi nerad bych tady byl na Velký pátek.

Deset dní pak nám vychází tak, že bychom mohli zasedat ten další týden po Velikonocích, klidně už úterý nebo středu, takže nenavrhuji na 7 dnů, abychom si náhodou nezadělali na nápady zasedat na Velký pátek, ale současně abychom byli schopni co nejdříve na začátku dubna věc vyexpedovat do Senátu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Návrh jsem si poznamenal, budeme o něm hlasovat. Paní poslankyně Karla Maříková, připraví se pan místopředseda Vojtěch Pikal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu své kolegyně Moniky Jarošové, který je v systému načten jako sněmovní dokument 7902. Nedostatkem tohoto zákona o volbách do Poslanecké sněmovny je, že definici koalic vůbec neobsahuje, a proto má kolegyně toto upravila v pozměňovacím návrhu, takže bych vás poprosila o jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan místopředseda Vojtěch Pikal, po něm v podrobné rozpravě pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Já se také přihlásím postupně k jednotlivým pozměňovacím návrhům, k tomuhle se přihlásí kolega Michálek. Já bych se tedy přihlásil k tomu návrhu na změnu jednacího řádu Sněmovny tak, abychom zabránili nějakému většímu tříštění nebo aspoň abychom dosáhli srozumitelnosti. Jedná se o sněmovní dokument 7893. Já si tedy dovolím ještě načíst k němu varianty, jestli je to takto možné, a to úpravy, kdy se mění ta číslovka, že na klub po založení po volbách je potřeba 8 poslanců, tak dám k dispozici varianty na nějaké snížení, protože v diskuzi se takové věci objevují, tak abychom tak případně mohli učinit. To znamená, varianta 1 k tomuto nebo eventuální návrh - chcete-li - ve sněmovním dokumentu 7893 se v bodě 4 číslovka 8 nahrazuje číslovkou 7 a druhá varianta nebo třetí, v sněmovním dokumentu 7893 se v bodě 4 číslovka 8 nahrazuje číslem 3. To jsou ty věci k jednacímu řádu.

Pak zde mám sněmovní dokument 7894, ale ten - se obávám - je k té vládní verzi, kterou jsme se rozhodli, že již nebudeme dále brát, nicméně pan předseda Vondráček se také přihlásil k návrhu, který podle mě již není přijatelný, takže já se také přihlásím k sněmovnímu dokumentu 7894, čistě pro jistotu, nicméně mám za to, že již nebude hlasovatelný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP