(17.50 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Druhá věc se chci zeptat. V současné době, co se týká situace kolem vakcín, očkování lidí a podobně, se aktivovala dezinformační scéna. Vidíme, že v rámci dezinformační scény v rámci sociálních sítí - a týká se to především proruských webů a vidíme zde enormní nárůst počtu příspěvků, které manipulují s veřejným míněním, staví lidi proti očkování a vnáší do veřejného prostoru spoustu nepravd - a já jsem přesvědčen, že v tomto ohledu vláda selhává a že by měla být mnohem aktivnější v důsledku, co se týká vysvětlování, měla by zapojit také Centrum proti hybridním hrozbám na Ministerstvu vnitra. Měla by mnohem aktivněji vysvětlovat, zdůvodňovat, proč je důležité se vakcinovat, že to je pozitivní dopad, protože v okamžiku, kdy stát mlčí, tak bohužel vyhrávají tyto dezinformační weby, které manipulují s veřejným míněním.

Takže já se ptám, zda jako vláda k tomu přistoupíte aktivně a zda začnete tímto způsobem koordinovat svoje kroky, protože jinak bohužel prohrajeme tuto dezinformační válku s lidmi, kteří nám nefandí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec David Kasal vystoupí s faktickou poznámkou, zatím poslední přihlášený s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Musím ještě reagovat na své předřečníky ohledně těch dávek. Kolegové, musíte se také trošku přenést v čase a přenést v čase do dubna, kdy byla úplně jiná situace, a v té chvíli se nějakým způsobem rozhodovalo. Doporučovali to odborníci. Teď, po pěti měsících, říkat, jak to mohlo být... ano, máte pravdu, a zaznělo tady, že je objednáno miliony dávek. Já jsem zvědav za dalších šest měsíců, jestli ze stran opozice bude: Vy jste toho objednali hodně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Pekarová, faktická poznámka. Pak pan ministr Blatný.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Mohu vám prostřednictvím předsedajícího, pane kolego, garantovat, že za tohle od nás, konkrétně tedy ode mě, nikdy kritiku neuslyšíte, protože skutečně vnímáme očkování jako tu jedinou cestu z celé téhle šlamastyky, a říkáme to konzistentně už mnoho měsíců. A říkali jsme to i tehdy, kdy jsme po vás poprvé, v červenci roku 2020, chtěli strategii, jak se u nás bude očkovat, kdy jsme ji pak opakovaně urgovali a kdy jsme vás žádali o to, abyste právě dělali propagaci k očkování, a tak dále.

Chtěla bych připomenout ty dotazy, které tady říkal už před nějakou dobou i pan předseda Stanjura. Kdo konkrétně nese tu zodpovědnost za to rozhodnutí tehdy? To tady ještě nezaznělo. A připomenu slova pana premiéra z jedné legendární tiskovky. Jméno? Prostě chceme vědět konkrétní osoby, kdo jsou za to odpovědní, to přece není nic, co by nemohlo být transparentně zveřejněno.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan ministr Blatný s faktickou poznámkou.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Já se jenom budu snažit velmi krátce, pane předsedající, reagovat. Návrh paní poslankyně Richterové, vaším prostřednictvím, rád vyhovím. Pošleme, sepíšeme, ty kapacity jsou definované, takže víme, kde bude jak očkováno, kolem i těch 100 000,110 000 dávek. K těm lékárnám, tam je v ČR potíž legislativa. Různé země mají různou legislativu. U nás je to prostě dáno vzděláním lékárníků, museli bychom změnit zákon, to určitě udělat nechceme, ani by to nebylo správné, si myslím.

Praktici a očkovací místa. Tam já jenom připomenu, a myslím si, že to víme všichni, jsou velké rozdíly mezi kraji. V některých krajích - a to řeknu bez jakékoliv hořkosti k jakékoliv ze zapojených stran - prostě v některých krajích se praktičtí lékaři s kraji domluví dobře, v některých krajích to zatím pokulhává. Snažíme se to nějakým způsobem katalyzovat, ne vždy se to daří, ale vážím si obou dvou těchto stran. Je potřeba říct, že i očkovací místa, i praktičtí lékaři očkují ty stejné lidi. Nemá cenu se o ně přetahovat.

Takže budeme tomu nadále pomáhat, ale opravdu všichni asi víte, že jsou rozdíly v jednotlivých krajích, a snažíme se dělat všechno pro to, aby se to spravilo. Znovu se vrátím jenom krátce k tomu, co tady bylo řečeno. Nemám potřebu se nikoho zastávat, v minulosti já jsem u toho opravdu nebyl. Jenom si opravdu uvědomme, že se rozhodovalo v době, kdy řada těch vakcín se nakupovala třeba i v průběhu léta, nebo se o tom uvažovalo předtím. A řada z nás - a já také jsem věřil, že třeba žádný takový podzim, jaký nakonec byl, ani nebude.

Dezinformace. Spolupracujeme nově, (nesrozumitelné) spolupracuje se dvěma agenturami, s jednou Úřad vlády, s jednou my, a včetně Centra hybridních hrozeb, to je třetí zdroj informací. Bereme to vážně, máme v tom rezervy, úplně s vámi souhlasím.

A potom jenom obecně: máte pravdu, ano. Já se mohu jenom vyjádřit k tomu, co jsme objednali. Nemohu se přesně vyjádřit k tomu, co dojde. A všichni víme, že to ne vždycky je to stejné. Nesmírně mě to mrzí, ale úplně stejný problém mají všechny země. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji, pane ministře, a teď s přednostním vystoupí pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Očkování a všechno s tím spojené se vyvíjí, a tak mi dovolte, abych v této reagoval i na to, co už proběhlo, ať v této diskuzi, nebo v diskuzích předešlých, před 14, necelými 14 dny, kdy jsme o této věci jednali, to znamená 11. března.

Samozřejmě souhlasím - a mohu říct asi za celý klub KSČM, souhlasíme s tím požadavkem, který přednesl pan předseda klubu občanských demokratů pan Stanjura, abychom měli informace, o kterých zde hovoříme. Vůbec se mi nelíbí to, že říkáme, že něco je neveřejné a něco je tajné. Já myslím, že zákony u nás takové nemáme. Buď je ta informace utajovaná a podléhá zákonu 412 o ochraně utajovaných informacích, anebo by měla být veřejná a podle zákona 106 by potom si ji mohl vyžádat v podstatě každý, ale já si myslím, že jsme poslanci, a takovou informaci bychom dostat měli.

Pokud ji chce někdo utajit - a mně to je jedno, kdo je zdrojem té informace - chce ji utajit, tak ať postupuje podle platné legislativy u nás v České republice, to znamená, ať ji utají ve smyslu zákona o ochraně utajovaných informací. Ale neznám pojem, že tato informace nebo ta listina je neveřejná.

A teď mně dovolte tedy k těm jednotlivým vyjádřením, respektive vrátit se trošku do 11. 3. a k tomu, co zde říkal pan ministr Blatný, a konfrontovat to, s tím, co potom vyšlo najevo, a popřípadě jaká byla skutečnost. Takže pan ministr Blatný 11. 3. uvedl, že "do konce června bude do ČR dodáno tolik dávek, že budeme moci naočkovat oběma dávkami 6 milionů lidí. To znamená, když dospělá populace je někde kolem 8 milionů, tak těch 6 milionů lidí je více než požadovaných 60 až 70 %. Respektive to odpovídá a od toho se odvíjí ty odhady, o kterých jsem mluvil. Aby byl usnesen konkrétní dotaz na distribuci další vakcíny, kterou bude Johnson & Johnson. Tento distributor je vypsán, čeká se jenom na zřeknutí se, odvolání těch ostatních, takže je vypsán a na tom se pracuje, stejně tak jako na těch dalších, které postupně budou získávat EMA. V té chvíli, kdy je třeba získá ruská vakcína, budeme postupovat stejně. Děkuji."

To bylo vyjádření pana ministra 11. 3. a v dalším svém vystoupení v podstatě pokračoval: "Koneckonců byly tady i dotazy, jaké budou dodávky v následujících měsících. Tak v březnu přijde více jak 1 100 000 dávek, je to zhruba o 200 000 více, než přišlo za první měsíce asi od začátku roku do začátku března. Duben přes 2 miliony, potom více než 2,5 milionu v květnu, přes 3 miliony dávek v červnu." Z celkové objednávky bylo toto tedy zmíněno. V podstatě to jsou informace a čísla, které pan ministr i dnes zopakoval. Pokračoval: "Pfizer původně 4 miliony, poté přiobjednáno dalších 8 milionů. Nyní jsme přiobjednali dalších 2,5 milionu dávek, to znamená do konce roku do ČR jenom od společnosti Pfizer přijde 14,5 milionu dávek. Moderna v celkovém počtu 3,9 milionu, AstraZeneca 3 miliony, CureVac 1 milion, což bylo maximální objednané množství. Novavax je předobjednáno 2,3 milionu, rovněž maximální množství. Řadu těch vakcín tak, jak tady kolegové zmínili, a děkuji jim za to, jsem objednával, nebo doobjednával já se svými kolegy. Další vakcíny a jejich schválení: Vakcína Johnson & Johnson, schválení EMA se předpokládá ještě v průběhu března. Jak jsem řekl, máme už pro ni vysoutěženého i distributora. Tato společnost má primární závazky ve Spojených státech, takže se předpokládá do České republiky nebo do Evropské unie bude dodáváno počátkem dubna. CureVac prochází schválením EMA, očekávané dodávky jsou od 1. června. Novavax prochází schválením EMA, očekávané dodávky jsou v létě, není blíže specifikováno. K vakcínám, které nejsou zatím registrovány, jsme tady už měli dlouhou diskuzi, k tomu se nebudu vracet. To je ta čínská, popřípadě ruská vakcína Sputnik." To je to, co řekl pan ministr při různých vystoupeních 11. 3. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP