(17.40 hodin)
(pokračuje Čižinský)

Já jsem měl za to, že nějaká část populace je chráněna ve chvíli, kdy je celá populace naočkována třeba 70 procenty. Ale jak by to v tuto chvíli fungovalo? Když máme seniory 70 procenty, tak přece ta ochrana je právě tím, že ti ostatní, kteří za nimi mohou přijít, tak mezi nimi se to nešíří a je nenakazí. Tak to bych poprosil o upřesnění.

A pak mám ještě dvě poznámky. Chtěl bych vyzvat, aby praktičtí lékaři mohli očkovat všemi vakcínami, protože to úplně v pořádku zvládnou. Zvládnou jakoukoliv z nich. A pak jsem chtěl požádat, teď je právě ten čas, aby praktici dostali aspoň vakcíny, aby mohli naočkovat imobilní pacienty. To je to časově nejnáročnější, praktici bohužel ty vakcíny teď nemají, aby mohli jít za těmi imobilními pacienty. Skutečně se domnívám, že mechanismus, který by umožnil praktikům, aby si objednali vakcíny pro imobilní pacienty, by nám ušetřil spoustu času v dalších fázích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Ono to vypadá, že tímto bodem projdeme přes faktické poznámky. Jenom bych upozornil, že v 18.30 hodin máme 92. schůzi, a proto tento bod zhruba někde kolem 18.20 přerušíme. V tuto chvíli vystoupí paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Směrem k panu poslanci Kasalovi, prostřednictvím předsedajícího. Vy vycházíte z toho, že zájem v určitém čase byl jenom určité části společnosti, ale co dělala vláda pro to, aby ten zájem byl větší? Jak dlouho jsme se tady bavili o nějaké informační kampani? O informační kampani, kterou dělají místo státu doposud stále jenom třeba města, samosprávy? Co jste udělali za tu dobu, kdy jste věděli, jak tady tahle část informací z hlediska vakcinace je pod obrovskou palbou různých trollů, hoaxů, které kolem toho běhají, jak je to velké pole dezinformátorů? Co jste pro to udělali? Připomínám, že tady v září minulého roku bylo přijímáno usnesení, které vyzývalo - Sněmovna, i vašimi hlasy tím pádem, protože my máme v opozici menšinu, takže musely tam být i hlasy vládní koalice - vládu k tomu, aby s tím seriózně pracovala. Takže vymlouvat se na takovéhle věci ve chvíli, kdy jste pro to udělali úplné minimum, a kampaň tady nezvládnete připravit ani za měsíce, měla by fungovat od příštího měsíce, jestli to stále vůbec ještě platí, tak to je prostě střílení se do vlastní nohy.

A já ještě, když tady zaznívala od pana poslance i argumentace cenou a vůbec tím hospodářstvím, připomenu jednoduchý fakt. Každý den lockdownu, který tady teď v tomhle období máme, nás stojí 2 miliardy korun, 2 miliardy korun! Takže kdybyste objednali byť více vakcín, ať už od AstraZeneca, nebo Johnson & Johnson, tak je to pořád mnohonásobně levnější než to, že tady musíme platit tyto peníze. To je jednoduchá matematika. Ale zejména ta propagace vůbec se nechat očkovat je prostě zanedbána dlouhodobě!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám, paní poslankyně. Paní poslankyně Richterová vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Hana Aulická, pan poslanec Jan Jakob a pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Jenom velice stručně, protože ta čísla, co prezentuje pan ministr, vlastně působí opravdu velmi nadějně, že když ty objednané dodávky vakcín přijdou, tak že to bude v podstatě do léta dobré. Ale co to chce, je to praktické zvládnutí. To prostě nebude legrace, to se asi shodneme. A já jsem chtěla poprosit, jestli by nebylo nejjednodušší, abychom si to tady nerozříkávali v tuto chvíli, že byste nám, pane ministře, slíbil, že nám pošlete nějaký písemný přehled, jak je právě přichystáno, aby se vlastně zvládlo těch zhruba 110 000 dávek denně. Prostě praktický přehled, jak si to představujete v rozpadu na kraje, poněvadž prostě 110 000 dávek denně není logisticky prakticky legrace.

A k tomu druhá otázka - možná se zeptá i kolega - jestli fakt nechcete využít dobrovolnou pomoc lékáren, byť by to byla jenom část. Jiné země prostě využívají všecky kapacity, co v té zemi jsou, aby tyhle počty zvládly.

A třetí otázka, vy jste mluvil o tom výhledu vlastně do konce srpna, že do konce srpna ze všech dospělých, kteří chtějí, by to mělo klapnout a měli by být naočkováni, tak ale co bude třeba na podzim, když bude další mutace? Chystáte nějakou přípravu, aby třeba ta očko-centra mohla běžet i na podzim, kdyby byla nová varianta vakcíny na novou mutaci? Německo se připravuje. Proto se takhle konkrétně ptám.

A úplně poslední otázka na komunikaci s praktickými lékaři. Vy jste jim děkoval, že jich přes 70 % očkování řeší, očkuje proti covidu. Nemáte nějaký plán na snížení administrativní zátěže při registraci pro ně? Ptám se opravdu čistě na uživatelskou vstřícnost těch systémů pro ně, protože to je jedna z hlavních stížností.

Tak to by byly takové praktické konkrétní otázky, abychom to fakt zvládli a ta optimistická čísla do konce června byla naplněna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Hana Aulická, připraví se pan poslanec Jan Jakob. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Musím říci, že vlastně ty otázky už padly na pana ministra, na které jsem se chtěla zeptat já, anebo spíše říci. Ano, opravdu, my bychom rádi očkovali, ale teď momentálně není čím. My třeba v Ústeckém kraji - dneska vyšel i článek, že budeme přerušovat v očkovacích centrech očkování z důvodu toho, že prostě nejsou dodávky vakcín. A to jsou věci, které jsme kritizovali v minulosti nebo na minulém jednání, protože jsme říkali: Super, všichni jsou připraveni, ale nemáme prostě čím očkovat. Pan ministr sliboval a vzápětí jsme jenom slyšeli, že nám budou kráceny opět dodávky o 80, o 70 %. Takže to jenom bych chtěla říci.

Ale co bych chtěla říci k tomu, co tady bylo řečeno a pan kolega Stanjura se na to ptal. Problém je opravdu v tom, a to samozřejmě nepadá na hlavu pana ministra Blatného, jak byly nebo v jakém počtu byly tehdy v tom prvotním ty vakcíny objednány. To, že teď pan premiér byl v Rakousku a řešil tu situaci, kdy ostatní nebo většinově ty státy EU se nám smějí, protože ony opravdu tehdy ty první objednávky udělaly na počty obyvatel svých zemí, a nyní jim jdou samozřejmě i ty dodávky v daleko větších mírách, v daleko větších procentech než do České republiky, i když pan Blatný potom, když nastoupil do funkce, tak doobjednával ty počty. A to je ten problém, který vlastně tady máme, že ty země, které objednaly na začátku na 100 % obyvatel, mají dneska vyšší dodávky, než máme do České republiky, a nemají takové propady, jako máme nyní u nás. A jenom bych chtěla podotknout, že i tehdy si objednávaly vakcíny, které ještě nebyly schváleny EMA.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Jakob, připraví se pan poslanec David Kasal. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážený pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste říkal, že postrádáte smysl téhle diskuze, jak jsme připraveni, kolik dávek je a bude, ale ono to opravdu hluboký smysl má. Já chodím mezi lidi. Mě se ptají: Pane starosto, kdy zařídíte pro nás tady ty vakcíny? Ti lidé jsou zoufalí. Děkujete tady praktickým lékařům. Já jim děkuji také, ale ti jsou také zoufalí, protože oni nemají čím očkovat. Netuší, kdy dostanou vakcíny, aby mohli lidi, které zaregistrovali, stovky, mnozí i tisíce lidí, kdy je budou moct očkovat. Ti lidé se jich na to ptají. Tak v tom je ten hluboký smysl.

A postrádám tady - myslím, že kolega Kasal, prostřednictvím pana předsedajícího - kdyby se objednalo víc, tak se ty vakcíny spálí potom. Já myslím, že lidi se očkovat chtějí, a kdyby byla kampaň, tak by jich bylo ještě víc. A kdyby se někdy v srpnu měly nějaké spálit, to si nemyslím, tak pořád je to mnohonásobně, mnohonásobně levnější, než jaké jsou náklady lockdownu. Prosím, to, jak probíhá vakcinace, je naprosto tragické a lidi jsou zoufalí. To je obrovská podstata téhle diskuze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli vystoupí pan poslanec Jan Bartošek, připraví se pan poslanec David Kasal.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Pane ministře, jedna věc je, jaké množství vakcín se objednalo, a to je v období, než jste byl ministrem, předpokládám, druhá věc je, a za tu vám chci poděkovat, váš odborný přístup k tomu, aby v České republice se očkovalo pouze vakcínami, které mají certifikát, aby prošly schválením EMA. Týká se to především vakcíny Sputnik, kdy jsem zaregistroval poměrně enormní tlak směrem k vám, a nejenom k vám, abychom zaexperimentovali s touto vakcínou. Jsem přesvědčený, že vakcína nemá národnost, a jestliže funguje, máme používat jakoukoliv vakcínu, ale máme respektovat odborné postupy, máme respektovat odborný přístup a kvalitu, a za tuto vaši pozici vám chci poděkovat, vážím si toho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP