(18.00 hodin)
(pokračuje Ondráček)

Vakcína Johnson & Johnson. Schválení EMA se předpokládá ještě v průběhu března. Jak jsem řekl, máme už pro ni vysoutěženého i distributora. Tato společnost má primární závazky ve Spojených státech, takže se předpokládá, do České republiky nebo do Evropské unie bude dodáváno počátkem dubna. CureVac prochází schválením EMA, očekávané dodávky jsou od 1. června. Novovax prochází schválením EMA, očekávané dodávky jsou v létě, není blíže specifikováno. K vakcínám, které nejsou zatím registrovány, jsme tady už měli dlouhou diskusi, k tomu se nebudu vracet. To je ta čínská, popř. ruská vakcína Sputnik." To je to, co řekl pan ministr při těch různých vystoupeních toho 11. 3.

Já musím ocenit, pane ministře, že vy jste neskutečný mistr slov a čísel, dnes jste to v podstatě předvedl na začátku také. Jsou to všechno čísla, která každý, kdo se o to trošku zajímá, si může dohledat na profilech Ministerstva zdravotnictví, popř. někde jinde, ale opakování matka moudrosti a připomenutí je v pohodě. Takže jste neskutečný mistr slov a čísel, ale samozřejmě z mého pohledu žonglování s nimi vždy podle toho, jak se vám to zrovna hodí. Vezměme to teda popořadě.

13. 3., to znamená dva dni po tom, co jsme zde hovořili na plénu Poslanecké sněmovny, vyšel na Novinkách.cz článek s titulkem: AstraZeneca sníží Evropě dodávky vakcín o 73 %. Unie loni s AstraZenecou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém. Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady, to znamená tou často citovanou EMA. Česko má podle očkovací strategie objednáno 3 miliony dávek. Už v únoru mělo přijít 200 tisíc dávek, v březnu pak 400 tisíc dávek. Podle otevřených dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo dodáno do očkovacích center do pátku toho 13., to znamená v té polovině března, 164 tisíc dávek vakcíny, v březnu zhruba 52 tisíc. Podle dat o očkování jí bylo dodáno do pátečního večera 121 669, to tvoří 11,5 % všech dodaných vakcín.

Takže z toho, co jsem teď řekl, a pokud jste mě dobře poslouchali, tak tady je vidět, že už tehdy šlo uzavírat smlouvy na dodávky vakcín ještě dříve, než prošly jakoukoli schvalovací procedurou EMA. U AstraZenecy to prostě šlo, u Sputniku to je ovšem zásadní a nepřekročitelný problém, že, pane ministře? O objemu objednávky jste mluvil pravdu, to jsou ty 3 miliony dávek.

Dnešní článek na Novinkách.cz - dnešní článek - nadpis: Vakcíny Johnson & Johnson v dubnu nedorazí, oznámil Babiš. A uvádí se: Vakcíny proti covidu od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka nedorazí, řekl v úterý premiér Andrej Babiš rádiu Frekvence 1. Ministr zdravotnictví Jan Blatný dříve uvedl, že dorazí desítky tisíc dávek. - Dovolím si citaci pana premiéra: Bohužel, v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude ani CureVac, dostaneme Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu, ale ta snížila počet dávek, ale to je velká nejistota, těžko se to plánuje. Toto řekl premiér Babiš dnes.

Vy teď při tom prvním nebo druhém vystoupení jste řekl, nebo tvrdíte, že Johnson & Johnson do republiky přijde. Nevím, kdo teda nemluví pravdu, jestli vy, pane ministře, nebo pan premiér Babiš. To si musíte vyříkat vy mezi sebou. Ale co si má o tom myslet občan České republiky, když premiér republiky říká, že nebude, ministr zdravotnictví říká, že bude? Komu má ten občan věřit? Já jako politik už nevěřím ani jednomu, ale komu má věřit ten občan České republiky? Ten v tom musí mít takový zmatek! A ještě mluvíme o Johnson & Johnson, který ještě není ani schválený. My už máme vysoutěženého dodavatele, ale EMA ho ještě neschválila. Ještě ho neschválila, ale už víme, že tady bude.

Ministr Blatný při svém dalším vystoupení z toho minulého jednání: O této problematice - myšleno o Sputniku - jsem opakovaně mluvil i se všemi evropskými velvyslanci v České republice, i s ministry zdravotnictví evropských zemí. Mohu říci, že kromě Maďarska, které si vakcínu nakoupilo, a Slovenska, kde se do země dostala naprosto nestandardním cestou a vedla téměř k vládní krizi, a to jistě tady nechceme, tak žádná jiná země prosím nemá oficiálně zájem nakupovat tuto vakcínu. Takže to je jenom tady citované třeba Rakousko apod. Nikdo z těchto zemí tento zájem nevyjevil. A potom jenom ještě upozorním na to, že podle platné legislativy se vakcína v rámci Evropské unie může schválit jedině Evropskou lékovou agenturou, to znamená tou EMA. To, co můžou udělat národní agentury, je, že k tomu vydají nějaké stanovisko. A je to opravdu tak, že by SÚKL musel vydat nějaké stanovisko, které ale není schválením, které je nějakým stanoviskem a na základě kterého by ministr zdravotnictví musel udělit dočasnou výjimku. A tu já neudělím - toto jste řekl 11. 3. zde na plénu Poslanecké sněmovny.

A jaká je skutečnost? Ano, nakupovat je možné, možná nechtějí, to máte pravdu, ale nejméně Itálie, Španělsko, Francie a Německo projevily zájem a dělají vše pro to, aby ji mohly vyrábět, myslím tu vakcínu Sputnik. Pro koho asi? Zřejmě pro třetí země, že, pane ministře? Možná tou třetí zemí bude právě Česká republika a vy jako ministr zdravotnictví - ale doufám, že tím už dlouho nebudete, protože i pan premiér Babiš možná jednou pochopí svoji personální politiku, a já bych řekl, že si do hnízda na Ministerstvu zdravotnictví dosadil kukačku, která mu svojí umanutou politikou dělá medvědí službu, a ono se to projeví na preferencích ANO, což můžeme samozřejmě jako opoziční strana kvitovat. Takže řekněme nějaký jiný ministr pak bude tvrdit, že Sputnik vyrobený v Německu nebo ve Francii už není ta ruská vakcína a že už se jí nemusíme tak hrozně ideologicky obávat.

A k tomu procesu schvalování EMA nebo stanovisku SÚKLu a dočasné výjimce, kterou vy nikdy neudělíte. Je to pouze váš truc, když zneužíváte svoje postavení ministra. Že by to šlo a nebyl by to problém, řekl i molekulární biolog Omar Šerý. On má za to, že ruskou vakcínu Sputnik stačí schválit SÚKLem a není třeba čekat na EMA. Doslova řekl, cituji: "SÚKL posuzovat umí a k dispozici odborníky má. Takže není třeba čekat s posouzením na EU, která je v boji proti koronaviru zcela nekoncepční už celý rok. SÚKL by posouzení zvládl včetně zamítnutí vakcíny." Konec citace.

Vy prostě nechcete, pane ministře, to je prostě celý ten problém. Kolik umře lidí, vám může být v podstatě jedno, vy máte to razítko a přes to vlak nejede. Dovolím si říct klidně výzvu: Odstupte, pane ministře! Odstupte, myslím si, že by to bylo čestné z vaší strany.

Co vám - a teď nemyslím vám osobně, to už víme nebo tušíme - co vám jako Ministerstvu zdravotnictví brání nakoupit nebo alespoň objednat ruskou nebo čínskou vakcínu, Sputnik V nebo tu čínskou, a počkat na její schválení? Tento postup doporučuje i profesorka Eva Syková, bývala ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, viz její rozhovor pro Parlamentní listy ze dne 14. 3. Proč má ministr zdravotnictví takový dvojí přístup k vakcínám? Vyvraťte mi, že to není jen prašivá ideologie, že by se třeba mohlo ukázat, že po vakcinaci ruským Sputnikem neumírají ani laboratorní potkani, kdežto po jiné bohužel naši spoluobčané. A můžete mi tedy znovu tvrdit, nebo nejlépe ještě těm pozůstalým, že se přímá souvislost mezi vakcinacemi a úmrtím nepotvrdila ani v České republice, ani nikde ve světě? Jsem zvědav, jakými dalšími čísly nás ohromíte při dalším projednávání tohoto bodu, protože za deset minut to musíme přerušit a budeme pokračovat na příštím jednání schůze, anebo popř. jaká další čísla přichystáte na pátek, kdy budete žádat o prodloužení nouzového stavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Jan Čižinský, připraví se paní poslankyně Karla Maříková a třetí v pořadí vystoupí pan ministr Blatný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Já si na rozdíl od předřečníka cením toho, že pan ministr hájí jenom schválené vakcíny, ale rád bych se přece jenom zeptal, pane ministře, na dvě otázky, které padly, vy jste na ně nereagoval.

První byla, jestli umožníte praktikům očkovat všemi vakcínami, to znamená i Pfizerem. Praktici jsou vlastně teď nejvíc postiženi těmi výpadky AstraZenecy, tak jestli je možné všemi, protože oni to zvládnou, oni zvládnou zajistit tu teplotu. Zvládnou to.***




Přihlásit/registrovat se do ISP