(17.30 hodin)
(pokračuje Blatný)

Také mě překvapil nějaký odhad, že budeme x-tí nejhorší. Prosím, v současné době jsme z evropské sedmadvacítky 11. nejlepší, tak já nevím, kde se bere, že jsme x-tí nejhorší v proočkování první dávkou vakcíny. A vůbec nevidím v tom problém - znovu říkám, že ke konci srpna budeme mít proočkováno 80 % celé populace! Těch zemí, které na tom budou podobně, bude asi většina, ale rozhodně nejsme špatní nebo nejhorší.

Pokud se týká potom těch ostatních věcí, jako je příprava, tabulky a tak, tak ta samozřejmě probíhá. Není pravda, že - já si vážím toho, že ji připravuje i opozice, to je v pořádku. Já ji zatím nezveřejňuji, protože nejsme v situaci, kdy bychom měli vyvolávat nějaké plané naděje, protože zatím potřebujeme udržet situaci do Velikonoc, abychom se nedostali do toho největšího průseru, ve kterém jsme se zatím mohli dostat, takže proto zatím tohle jsem ještě nedával ven. Ale toto sem nepatří.

Ještě se vrátím ke smlouvám, protože tady bylo napsáno, že ty smlouvy jsou tajné. Ony nejsou tajné, ony jenom nejsou veřejné, protože jsou to smlouvy, které uzavírala Evropská komise, takže já je nemohu zveřejnit. To není můj kapric, to je prostě věc, která je takto nastavena v rámci Evropské unie. Já jsem si to teď ještě ověřoval na právním odboru, takže vám neříkám nic, co by bylo nějakým způsobem modifikované. (Předsedající: Váš čas, pane ministře.) Ano. A pokud se týká té křivky (Předsedající: Čas.), tak tu jsem už vysvětlil v tom růstu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane ministře, to je smutná debata: já o koze, vy o voze. Já jsem říkal: do konce června dvě vakcíny, a vy řeknete: do konce srpna jedna vakcína. To jsou samozřejmě jiné tabulky a jiná čísla. Ohrožení životů vidím v tom, že čím víc je proočkované populace, zejména rizikových skupin, tím je menší riziko, že budou mít závažný průběh, skončí v nemocnicích, případně zemřou. Jestli vy to tam nevidíte, já vůbec nerozumím vašemu vyjádření, že nevidíte souvislost mezi počtem podaných vakcín, když je nižší počet, že to ohrožuje ty, kteří ty vakcíny nedodali, protože je rozdíl, jestli dostanu v březnu, dubnu nebo v červnu.

K těm číslům: já jsem řekl 15 % rozdíl ne k premiantům, ale k těm na třetím, čtvrtém místě v dospělé populaci. Takže můžeme počítat spolu: 10,6 minus 1,8 je 8,8 milionu populace, 15 % z toho je skoro 1 300 000 dospělých obyvatel České republiky. To je rozdíl mezi zeměmi, jako je Holandsko, Švédsko, Německo, Finsko, Španělsko, Irsko, Francie, Belgie, Řecko, a zeměmi, jako je Česko, Lotyšsko, Slovensko, Chorvatsko, Bulharsko, ale taky Rakousko. A všimněte si, že země, které nevyužily to, co mohly objednat, my, Rakousko, teď volají po spravedlivějším rozdělení vakcín. Ale v okamžiku, kdy ty vlády mohly pro své státy, pro své občany zajistit, tak prostě to neudělaly.

Pan ministr říká, že má objednáno pro 16 milionů lidí. To je 32 milionů dávek, že, jestli je to pravda. Ale to není pravda. My jsme mohli, bavme se ne o dávkách, ale počtech proočkovaných občanů dvěma dávkami. Vy říkáte, že jste objednali pro 8 milionů, ale to jste udělal až vy, pane ministře, a nebylo to v tom balíku celkové objednávky Evropské komise. Ale opravdu, nezlobte se na mě, komické: Smlouva není tajná, ale je neveřejná. To je vlastně to samé, nemůžeme si ji přečíst. (Upozornění na čas.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Vojtěch Filip s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, paní a pánové, málokdy se mi stává, že souhlasím se Zbyňkem Stanjurou, ale musím říct, že tady má pravdu, protože to objednání skutečně proběhlo způsobem, který neodpovídá potřebám České republiky, a já jsem se na to tady ptal v prosinci a docela si myslím, že jsem o tom mluvil velmi důrazně. Myslím si, že je potřeba si na rovinu říct, že to spolehnutí se, které tady je řečeno, k ničemu dobrému nevedlo. Já jsem se ptal při prvním jednání o očkování na to, jestli platí, nebo neplatí usnesení vlády, že očkování má být dokončeno do června - evidentně neplatí. A ptám se tedy, jestli aspoň pan ministr Blatný, a ptám se ho tady rovnou: Pane ministře, navrhl jste aspoň vládě změnu toho usnesení, abychom se dostali k tomu, že tady bude něco platit? To je přece potřeba těm lidem říct!

Já chápu, že nemůžete odhadnout, a vždycky odmítám útoky na vás a na vládu, když říká: A co bude zítra? A co bude pozítří? Ono to je těžko říct, i když mutace toho viru jsou samozřejmě neznámé po celém světě. Ale tohle je, ten plán, ke kterému máme dojít, přece musíte znát. A jestliže Poslanecké sněmovně byl předložen červen 2021 a my dneska víme, že to není, tak aspoň to by vláda měla říct a začít jednat o tom, kdy budeme mít nějaký nový termín, který tady budeme moci brát. A budeme ho vysvětlovat lidem. I za vládu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Máme tady faktické poznámky. První vystoupí pan poslanec David Kasal, po něm vystoupí pan ministr Blatný, pak se připraví pan poslanec Jan Čižinský a paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za ta čísla, která jste uvedl. Já se k tomu vyjádřím tak, že tam je ale otázka, z čeho vycházíme. Protože znovu říkám: ta odborná skupina navrhovala podle toho, jaké procento, ta populace bude chtít být očkována, a jestli se nemýlím, tak si Ministerstvo zdravotnictví nechalo dělat i odhad nebo studii nebo průzkum a v prvních fázích na tom ministerstvu byli všichni velmi..., protože to bylo 40 %, 40 % z těch 8,8, a postupně to narůstalo. A z hlediska - vy mluvíte o tom, že to je 100 % z 8,8, a to je těch 15 % rozdílu, o kterých jsme se bavili. V žádném případě u žádného očkování není nikdy proočkováno 100 % populace. Není, protože jsme svobodná země a tady se ti lidé opravdu můžou rozhodnout, jestli budou chtít být očkováni, nebo ne. Takže jako v řadě případů, a říkám, rozhodovali o tom lidi, navrhovali, kteří rozumějí vakcinaci. A bylo to o tom, že v řadě případů se dělaly odhady, a teď budu mluvit o očkování na chřipku - a když se neproočkovala v tom daném okamžiku, tak se musela spálit, a pálily se desetitisíce vakcín, které stojí peníze, které se nakupovaly za peníze státu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr s faktickou poznámkou vystoupí. Připraví se pan poslanec Jan Čižinský. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, pane předsedající. Jenom krátce. Já nevím, jaký je zdroj těch dat, která tady pan poslanec citoval. Já vycházím z dat ECDC, tak já jenom odpovím na to, že si nemyslím, že je potřeba měnit nějaký cíl, protože ten cíl je pořád stejný a bude splněn. My jsme řekli, že do června bude proočkováno 60 až 70 % dospělé populace, a to bude. To bude asi 5,5 milionu lidí, a do konce srpna bude proočkováno 100 % dospělé populace, protože do té doby tady je dostatek vakcín pro podání obou dávek u 8,5 milionu lidí. Tak jestli je celkem této populace 8,8 a my tady máme do konce srpna pro 8,5, tak se můžeme bavit o nějakém malém procentu. Ale stejně se všichni lidé nebudou nechat chtít naočkovat. Takže máme tady do konce srpna 8,5 milionu lidí naočkovaných, když o to budou stát! Co proboha chceme víc?

A jenom ještě bych řekl nakonec, že paradoxně Němci, kteří si opravdu koupili více vakcín než my, tak v současné době jsou za námi, mají naočkováno méně lidí první dávkou. Tak já postrádám ten smysl, postrádám tu kritiku, postrádám pro ni jakýkoli background. Prostě to není pravda!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Čižinský, připraví se paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Tak tady pan ministr řekl: Co chceme víc? No chceme, aby ty vakcíny tady byly, aby bylo očkováno. Vy jste, pane ministře, řekl: Chci všechny uklidnit, nebo chci veřejnost uklidnit, je dost dávek. To není pravda. Možná je dost objednáno, ale rozhodně teď praktici by vám mohli vyprávět, kolik mají dávek, že se rozváží tři lahvičky nebo pět lahviček. To znamená, není pravda, že je teď dost dávek. Možná je objednáno a je dobře, že přijdou.

A pak bych se chtěl ještě zeptat: Vy jste, pane ministře, uvedl, že senioři jsou již proočkováni ve vysokém procentu. A tak se chci skutečně ujistit, protože vy jste řekl, že tuto populaci máme chráněnu, jestli to je opravdu pravda a jak to funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP