(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké poledne. S náhradní kartou číslo 23 hlasuje pan poslanec Antonín Staněk. A nyní dvě faktické poznámky. Za prvé pan poslanec Jan Skopeček a připraví se pan poslanec Vojtěch Munzar. Tak vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Pokusím se to stihnout, chci samozřejmě zareagovat na pana guvernéra, kterému rovněž děkuju zcela upřímně, že se zapojil do diskuze, vážím si toho, s celou řadou jeho argumentů i dokonce souhlasím.

Souhlasím i s tím, že se to tu projednává celou řadu let, a je proto potřeba připomenout, že tvůrcem toho zákona není pan guvernér, ale že se ten zákon táhne ještě z doby, kdy centrální banku vedla jiná bankovní rada, a na tom chci dokumentovat, že nejde o můj souboj s panem guvernérem nebo se stávající bankovní radou, že jsem stejně kriticky k tomuto zákonu vystupoval i ve chvíli, kdy jsem se tu hádal s panem viceguvernérem Tomšíkem, se kterým jsem jinak, můžu říct, snad dobrý známý a tykáme si. Takže prosím, pane guvernére, neberte to osobně, pro mě je to opravdu téma dlouhodobé a není spojeno s vámi osobně ani se stávající radou.

To se týče těch věcí, které jste říkal. Souhlasím s vámi, že inflační cíl není konkrétní bod, že to je nějaký bod, který běží a Česká národní banka se k němu snaží přibližovat. Souhlasím i s tím, že se České národní bance to v zásadě dlouhém horizontu daří, já jsem tady také chválil Českou národní banku, až na ty devizové intervence a sešlápnutí ekonomiky v devadesátých letech. Ale zkrátka v současné době reálná inflace je vyšší než váš cíl a tímto zákonem se chce dostat do rukou nástroje, které spíše vedou ještě k vyššímu riziku inflace, než by bylo dneska zkrátka potřeba. Nezávislá instituce - já s tím naprosto souhlasím, pro Českou národní banku je to klíčová charakteristika, ale já jsem přesvědčen, že ta nezávislost se právě ve světě snižuje tím, jak moc se propojují vlády a centrální banky a jak moc centrální banky vycházejí vstříc vládám v jejich monetarizaci státního dluhu. V tom já vidím to riziko snížení nezávislosti banky (upozornění na čas) a to se tímto zákonem bude dít.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Vojtěch Munzar - zatím poslední faktická poznámka, takže se připraví se stanoviskem klubu Pirátů pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Já se připojuji k tomu poděkování panu guvernérovi, že vystoupil a řekl nám svůj pohled tady ve třetím čtení. Nicméně já si dovolím polemizovat s jednou věcí, ač také souhlasím se spoustou věcí, například on tady zmínil očekávání. Ano, očekávání v ekonomice je velmi důležité. Ten problém ovšem je, že pan guvernér tady mluvil, jako kdyby byla jednoznačná shoda v ekonomické obci na to, že centrální banka musí získat, nikoliv omezeně, ale na dlouhou dobu, tyto pravomoce a ta míra diskuzí v ekonomické obci se liší pouze v míře intenzitě využívání těch pravomocí. Ale ona to není pravda.

I v ekonomické obci jsou jednoznačné - já jsem tady citoval předsedkyni Národní rozpočtové rady - tak jsou výhrady k té pravomoci jako takové, nikoliv k intenzitě jejího využívání. Když jsem tady vystupoval, tak jsem samozřejmě říkal, že pokud se využívání těch pravomocí přežene, ač třeba můžeme důvěřovat dnešní bankovní radě, nevíme, co udělá příští, další. Vlastně pan guvernér tady řekl: Dejte nám ty pravomoce, nechte na nás, jak s nimi naložíme. Já jsem také nějak nezpochybňoval nezávislost centrální banky, je to dobře. Ale právě provázanost státních dluhů a kvantitativního uvolňování, pravomoce pro kvantitativní uvolňování ze strany centrální banky, může být skutečně veliký problém, mnoho ekonomů na to upozorňuje.

A proto tady, pane guvernére, se ty diskuze vedou, protože stejně jako na to není jednoznačná shoda, na ty pravomoce v ekonomické obci, tak na tom není shoda i tady v Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka - ještě pan poslanec Jan Skopeček a stále je připraven pan poslanec Jan Lipavský. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já jsem ještě chtěl doříct k té nezávislosti, pane guvernére: nezávislost centrální banky přece neznamená, že si nezávisle může říkat o další a další pravomoci, od toho přece máme nějakou ústavní dělbu moci, a to chce-li, byť nezávislá, instituce další poměrně výrazné pravomoci, tak je logické, že o to žádá Poslaneckou sněmovnu a že se tady vede politická bitva. Nezávislost jakékoliv instituce nemůže ani znamenat, nesmí znamenat to, že si ta instituce bude psát a uzurpovat další pravomoce a bude argumentovat svojí nezávislostí ve chvíli, kdy je bude chtít navýšit.

Já s vámi i souhlasím v tom, jak jste říkal, že se tento zákon poměrně dlouze tady projednává. S tím souhlasím. Celá řada seminářů, celá řada jednání rozpočtového výboru - jediný problém to má v tom, že přestože na těchto jednáních zazněla spousta připomínek, spousta nápadů na to, jak ten zákon upravit, jak z něj udělat realistický kompromis, tak žádnou tuto připomínku, ať už od poslanců, nebo akademiků, ekonomů, vláda při tom dalším předložení nereflektovala. Tak to je trošku diskuze, která vede do zdi a která poztrácí smysl, když z ní není žádný výsledek.

A jinak - to už snad jenom na závěr - použil jste termín žižkovská Sorbonna. Pane guvernére, já si myslím, že máme stejnou fakultu vystudovanou a myslím, že když jsme skládali akademický slib, tak jsme slibovali, že budeme i v budoucnu mluvit o své fakultě jenom dobré, a že dál budeme šířit dobré jméno, tak já doufám, že jste to řekl v nadsázce, protože já jsem na tu školu hrdý dodneška. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí se stanoviskem klubu Pirátů pan poslanec Jan Lipavský a připraví se pan poslanec Jan Jakob. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych si vás dovolil opravit v tom, že nevystupuji se stanoviskem klubu, nevím, jak tato informace vznikla, každopádně stanovisko klubu buď přednesl nebo bude přednášet ještě někdo jiný, takže určitě to nejsem já. Mám normálně standardní přihlášku, takže to bych chtěl vyjasnit na samotný začátek svého příspěvku, který ale nebude nijak extrémně dlouhý.

Přece jenom problematice České národní banky a dluhopisů... není to moje specializace, nicméně v rámci své činnosti jsem narazil na aspekt čínských dluhopisů. Poslal jsem dopis panu guvernérovi České národní banky, kde jsem se jej dotázal na to, jaké je složení, měnové složení portfolia České národní banky. Dostal jsem odpověď 19. listopadu, který mě odkázal na výroční zprávu za rok 2019, kde čínská měna žádným způsobem uvedena není. Nicméně z nějaké další komunikace, méně formální, vyplynulo, že Česká národní banka drží určité množství čínských státních dluhopisů, a i když ta míra - uznávám - není příliš vysoká. A v této souvislosti mám potřebu tedy poukázat na některé záležitosti, protože tento zákon samozřejmě se bezprostředně věnuje možnosti nakupování dluhopisů. A je potřeba si uvědomit, co to znamená koupit dluhopis a od koho si ten dluhopis kupuji. Protože v situaci, kdy si český stát, respektive Česká národní banka, ale v mezinárodním prostředí musíme to vnímat jako celek, pořizuje dluhopis Čínské lidové republiky, tak to fakticky znamená, že dotujeme, poskytujeme financování Číně. Samozřejmě to má naprosto zásadní dopad do mezinárodních vztahů, protože čínský rozpočet už nerozlišuje, jestli ty peníze plynou čínské lidové armádě, jestli to směřuje do bezpečnostního systému, který se dnes podílí, dle mé interpretace, na genocidě ujgurské populace v Sin-ťiangu, nebo jestli to například přispívá k militarizaci Jihočínského moře. Je to druhá strana planety, ale naši spojenci v NATO, Spojené státy to vnímají poměrně intenzivně, je potřeba si to uvědomit.

Takže toto jsou otázky, které bychom si měli klást, a já považuji za naprosto důležité to zde zmínit, protože je to potom ve výsledku, Česká republika a český systém, který se podílí vlastně nákupem dluhu nepřímo, i na těchto záležitostech. Takže je důležité to zvažovat, i tyto faktory. Já jsem to chtěl zmínit a děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jako další vystoupí pan poslanec Jan Jakob a připraví se pan poslanec Jan Řehounek. Tak pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP