(20.20 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Pak si musíme položit otázku, kdo tento výpadek bude sanovat. V příštím roce, vy si s tím moc hlavu nelámete, to budou sanovat emise státních dluhopisů. Ty někdo v čase bude splácet, budeme to my, naše děti. Ale kdo to bude řešit v roce 2022, 2023? Celý ten daňový balíček je výpadek za 120 miliard. Státní rozpočet, který jsme projednali v prvním čtení, s tím nepočítá, ale to už jsme tady dneska probírali.

Takže to jsou některá fakta, která v té diskusi férově nezaznívají, a já cítím potřebu to tady říci. Ano, když sem tyto návrhy přišly, tak i my jako KDU-ČSL jsme reagovali a dali jsme pozměňující návrhy, které si myslím, že vedou k tomu cíli, o kterém vy tady mluvíte a se kterým jsem ochoten se ztotožnit. Dobře, udělejme opatření, které může podpořit naše domácnosti, vede ke snížení daní, a to je zvýšení slevy na poplatníka a zvýšení slevy na děti. To zvlášť zdůrazňuji, protože to tady nepadlo. Nejsložitější ekonomická situace v České republice není ani u seniorů, ale u rodin, které mají dvě a více dětí. A sleva, která zvýší slevu na poplatníka a na děti, je motivační, protože tuto slevu mohou čerpat ti, kteří legálně poctivě pracují. A my jsme dali návrh, který bude znamenat - já to řeknu konkrétně, já jsem si to propočítal, já vám řeknu, paní ministryně, příklad. Dva rodiče, tři děti. Náš návrh bude znamenat 19 503 korun ročně, které tato rodina získá, i když bude nízkopříjmová. Rodina, která má dvě děti, tak to bude částka 13 452 korun. Zvyšujeme tu slevu na děti o 25 %, u poplatníka o 2 400 korun. A dopad do státního rozpočtu je výrazně nižší než 88 miliard korun. Takže je potřeba umět argumentovat a měřit pokud možno všem stejně.

Stejně jako když jste tady uváděla dnes tady tento tisk a říkala jste: Návrh poslance Andreje Babiše je v zásadě v pořádku, s tím se umím ztotožnit, ale všechny ostatní jiné návrhy vás poslankyň a poslanců v pořádku nejsou, protože to znamená výpadky do státního rozpočtu, které si dovolit nemůžeme. - No to není férová argumentace. Takže neměřme dvojím metrem. A já si pamatuji debatu zhruba před třemi týdny, tady jsme takto seděli a projednávali jsme kompenzační bonus pro živnostníky. A já jsem navrhoval poslanecký návrh za klub KDU-ČSL, který jsem říkal: chceme umožnit živnostníkům čerpat, aby mohli získat jak kompenzační bonus těch 15 tisíc korun měsíčně, tak i podporu nájemného, případně Antivirus na své zaměstnance. A vy jste tady použila argument a řekla jste: na to ten státní rozpočet nemá, to on nemůže unést. No opět to uvádím jako absurdní příklad demagogie, kdy v jeden okamžik se ten argument hodí, tak ho tady použiju, ale v druhý okamžik se mně nehodí, tak ho použiju zase jinak. Takže opravdu, prosím pěkně, říkejme ty věci tak, jak mají být, jak jsou, a netočme s tím účelově, jak se to zrovna v ten okamžik hodí.

Za nás za KDU-ČSL musím říci, my budeme podporovat ty návrhy, které směřují k podpoře měst, obcí, které směřují k podpoře rodin, rodin s dětmi. Nám to dává logiku. A chci tady poprosit o jednu věc, byť chápu, že se v těch pohledech neshodneme, ale mám tam ještě za KDU-ČSL jeden pozměňující návrh. Prosím, zkuste dávat teď chviličku i větší pozor. Ten nemá zásadních dopadů na příjmy státního rozpočtu, ale mohl by opravdu mnoha rodinám pomoci. A to je návrh, který říká: pojďme odstropovat to, když rodiče čerpají daňový bonus, tak pojďme odstropovat tu hranici těch 64 tisíc korun, která tam dneska je, která znamená to, že i když máte poctivě pracující rodiče, tak oni si vlastně vyčerpají ten bonus u třiapůltého dítěte v dnešní situaci, pokud mají hypotéku, ještě dřív. A mně nepřijde úplně fér vůči těm, kteří jdou příkladem dětem, chodí do práce a vychovávají čtyři, pět, šest, sedm, a znám rodiny i s devíti dětmi, abychom jim toto odepírali a dostávali je do zbytečně složité životní situace. Ten návrh, si myslím, že dává logiku.

Já jsem tady prezentoval ve své řeči tři pozměňující návrhy - zvýšení slevy na poplatníka, zvýšení slevy na děti a představuji tento třetí pozměňující návrh, který jenom v případě slev na děti a daňového bonusu a v případě hypotéky bude umožňovat čerpat nad ten limit dnešních 64 tisíc korun, v jiných případech ne. A myslím si, že toto by měla Poslanecká sněmovna v této situaci také podpořit. Pokud má programové prohlášení koalice ANO a ČSSD v jedné části napsáno, že chce podporovat rodiny s dětmi právě institutem slevy na děti, tak prosím pěkně zkuste to stihnout naplnit do konce funkčního období. Protože od té doby, co jste to do toho programového prohlášení napsali, jste v té věci neudělali vůbec nic. Teď ta šance tady je.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marianu Jurečkovi. Vyvolal dvě faktické poznámky. První je paní ministryně financí a poté pan kolega Michálek. Máte slovo, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Pane předsedo Jurečko, použiju slova klasika, slova sochaře Máry z mého oblíbeného filmu Pupendo. Říká své ženě: Ališi, nevytahuj pravěk. - Tak já vám říkám, nevytahujte pravěk. A když už ho vytáhnete, tak přesně. Já si to pamatuji. Byla jsem skutečně náměstkyně, chodila jsem na ty koaliční rady a pamatuji si zadání tehdejšího premiéra Sobotky: zrušte superhrubou mzdu bez fiskálních dopadů. No proč bychom to dělali? A to byla reakce premiéra, přece nebude tady rušit a zatěžovat firmy změnou IT systémů a těchto dopadů, aniž by na tom ti zaměstnanci vydělali. Takže prosím přesně a korektně. Takhle to bylo.

A právě proto, že jsem vystudovaná právnička, jak jste mi správně připomněl, mám svoji milovanou alma mater brněnskou Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, sedm let jsem působila v Legislativní radě vlády, v komisi pro finanční právo, nechci se tím chlubit, vy jste to připomněl, tak vám říkám, že u toho přechodného ustanovení platí, že by se muselo jednoznačně říct, jaká bude sazba od roku 2023. A do přechodka by se to pak napsalo, jaká bude. A vy, jestliže jste tak osvícený, že to víte, to já vás nechci v žádném případě shazovat, mohl jste pozměňovací návrh tohoto typu dát. Je to v důvodové zprávě. Je to jakýsi politický závazek právě s ohledem na rozpočtové dopady a takhle jsem to vysvětlovala i osobně panu prezidentovi.

No jinak k těm počtům a k těm slevám na děti. My jsme si to nedávno řekli v nějakém společném televizním debatním pořadu, ale já chci připomenout, sleva na děti nemá na výhodnost nižší sazby žádný vliv. Tito poplatníci projdou jenom do vyššího daňového bonusu. Vzpomeňte si, seděl jste tam v těch Událostech, komentářích vedle mě -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně, ale skončil čas pro faktickou poznámku, tak já vám musím vzít slovo. (Ministryně se ptá mimo mikrofon, zda se může znovu přihlásit.) Můžete se přihlásit, ale budete třetí, protože nyní je pan kolega Michálek, poté pan poslanec Marian Jurečka a poté tedy znovu paní ministryně financí. Ale kolega Michálek tu není, jeho přihláška k faktické poznámce tedy propadá na konec. Kolega Jurečka s faktickou poznámkou a potom paní ministryně. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Paní ministryně, nemusíte ani tak mně tady se snažit argumentovat, řekněte to těm lidem venku a uveďte konkrétní příklad. Prosím pěkně, fakt vezměte ty rodiny, vezměte dva rodiče, dejte si nějakou částku do výše průměrné mzdy, šupněte tam nějakou výši průměrné hypotéky, odpočty úroků a doložte mi to na těch číslech tady. Já nepotřebuji vaše sdělení obecných frází. Já jsem tady řekl konkrétní výpočty, udělejte to úplně stejně, pojďme to porovnat. To je souboj faktů. To podle mě má smysl.

A prosím pěkně, já to ještě dohledám, ty citace. Pan premiér tenkrát odmítal zrušení superhrubé mzdy i s argumentem dopadů do státního rozpočtu. To byl jeho argument, který tam tehdy zazníval.

A třetí věc. Když někdo řekne, že dělá něco na dva roky, tak asi myslím, že současný stav změním a po dvou letech ho vrátím do současného stavu, a to do legislativy napsat lze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní tedy paní ministryně financí s novou faktickou poznámkou. Máte slovo, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Ale vůbec ne, kde to máte napsané, pane předsedo? I do jiného legislativního stavu to přece může dát. To, co jste teď řekl, prosím, opravdu, promiňte, při vší úctě je nesmysl, naprostý legislativní a právní nesmysl.

No a k těm slevám na děti. Víte, že se zvedaly za minulé vlády, dokonce u vícečetných rodin, případy jste tady uváděl, mají můj obdiv takové rodiny. Tak tam je progresivní ten růst. Ano, je pravda, že bonus je zastropován. Bonus je zastropován na částce 60 tisíc korun dávno, to nevymyslela tady naše vláda, to je tam roky, protože se vlastně do dneška neví, co to je, jestli je to sociální dávka... Procesuje to Finanční správa a je to jediný prvek protizneužívací. Ale debata na odstropování, resp. zvýšení toho stropu, nevzpomínám si, že by se nějakým způsobem vedla.

A ještě ta demagogie k těm rozvolněným fiskálním pravidlům. Já jsem to tady vysvětlovala. To není demagogie. Prostě ten rozpočet by to bez toho neunesl. To není žádná demagogie. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP