(9.40 hodin)
(pokračuje Petříček)

Na závěr mi jenom dovolte konstatovat, že naše pozice při přípravě na konzultaci je, že ochota jednat s Ruskem je, chceme komunikovat standardními kanály, nevznikají zde nějaká paralelní konzultační centra. Celý proces je garantován Ministerstvem zahraničních věcí a pan velvyslanec Jindrák velmi úzce spolupracuje s ministerstvem a v rámci pracovních skupin máme zapojeny odborníky z české diplomacie, kteří jednotlivá témata, která vnímáme, že jsou stále sporná v česko-ruských vztazích, řeší na té pracovní úrovni. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Luzar, poté pan poslanec Dolejš v rozpravě.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Nechci zneužívat faktickou, ale musím odpovědět na kolegu Lipavského, který se zde zmínil o nějaké výzdobě. Chtěl bych tady zopakovat jednu věc, možná pro Piráty překvapivou. Pirátská strana má nulovou historii v České republice. Jak dlouho tady jste? Kolik vašich členů, kteří se hlásí k Pirátům, zahynulo za své ideály? Kolik vašich členů se obětovalo za republiku? Komunisté to dělali. Komunisté šli do války, komunisté umírali za své ideály a bojovali za tuto Českou republiku. Proto ctí symboly, které jsou. Možná je nazýváte výzdobou, pro nás jsou to symboly. Proto prosím držte se trošku tématu a nezesměšňujte tyto oběti, které komunisté za války udělali. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou se přihlásil, ještě než pan poslanec Luzar začal mluvil, pan poslanec Lipavský. Prosím, faktická.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Nabízí se řečnická otázka, pane poslanče, kolik lidí jste taky za ty ideály zabili v padesátých letech. Ale o tom jsem nechtěl vystupovat.

Chtěl bych říct fakticky, že ty konzultace s Ruskou federací ještě nebyly zahájeny, to je důležitý fakt, který zde jednoznačně nezazněl. My jsme se tím zabývali na zahraničním výboru. Ten přijal usnesení, že má být informován o tom, až budou konzultace zahájeny ze strany vládního zmocněnce Rudolfa Jindráka. Jednání tedy bylo zavřené, nicméně jsme byli poměrně detailně informováni o těch představách a konturách. Nicméně z toho jednání zahraničního výboru jednoznačně vyplynulo, že vlastně Ruská federace nespolupracuje ani na přípravách nějak aktivně, že oni vlastně o to moc nestojí. A když si to zasadíme do toho celého rámce - deset, dvanáct, jedenáct, let se neviděli premiéři, ministři zahraničí a tak dále, tak můj závěr z toho je takový, že oni vlastně ty vztahy nějakým způsobem nechtějí narovnávat a že ty vztahy nechtějí, aby byly rovnocenné.

Ta rovnocennost je velice zásadní záležitost v mezinárodní politice, protože jsme suverénní stát, Česká republika. A samozřejmě mi přijde úplně absurdní, abychom se státem, který takto nespolupracuje, klade pasivní rezistenci a občas se chová i agresivně - viz kauzy Novičok a jiné dezinformační kampaně a hackerské útoky, například na naše úřady - abychom pak s nimi dělali velký byznys jako jádro.

Včera jsme se tady o tom bavili, já jsem o tom moc nemluvil, ale předpokládám, že se k tomu ještě na plénu Poslanecké sněmovny budeme mít možnost vrátit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji. Já jsem vůbec nechtěl vystupovat k tomuto tématu, které trochu připomíná žabomyší válku, nicméně když už tady pan Luzar otevřel otázku ideálů komunistické strany, tak nemůžu připomenout, že ty vaše ideály odvezly mého pradědečka do uranového dolu a mou prababičku vysídlily stovky kilometrů od domova. Takže si myslím, že je nedůstojné, že to tady tímto způsobem probíráme.

Taky si myslím, že je úplně nedůstojné, aby ta socha někde rezavěla v nějakém depozitáři. Myslím si, že ta socha by měla být roztavená a že z toho materiálu by se mělo udělat něco, co je pro český národ symbolické, ať už jsou to lidé, kteří se zasadili o demokracii v našem státě - Tomáš Garrigue Masaryk nebo Václav Havel. Samozřejmě po otevřené soutěži na umělecké zpracování toho díla.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já jenom doplňuji omluvu pana ministra Havlíčka. On se omlouvá od 9 do 15 hodin a poté od 17.30 do konce jednací doby. Pro stenozáznam.

Tak pan poslanec Dolejš se dočkal.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Upřímně řečeno, ani jsem nečekal, že ta debata sklouzne do takovéto polohy, protože jsem měl pocit, že takové ty různé vášně na dávnou minulost, popřípadě strach z ruského medvěda a podobně se vybily při jiných tématech. A já jsem se ptal poměrně věcně a civilně na to, do jaké míry ten slib Muzea paměti, že s tou sochou něco rozumného udělá, je po nás dostatečně uklidňující. To bylo meritum, dotazy na sochu, a teď se jaksi dozvídám věci, které si myslím, že nám nedělají čest, pokud jde o schopnost vést určitou aktivní diplomacii v tak důležité otázce - a já si troufnu říct, že česko-ruské vztahy jsou důležité - abychom se chovali trošku přiměřeněji.

Já samozřejmě nemohu jaksi Pirátům vyčítat, že se narodili někteří možná až na prahu 21. století. Já sám, když se ta socha instalovala v roce 1980, tak jsem - já bydlím u paty té sochy, já jsem z Bubenče - tak jsem se připravoval na maturitu a měl jsem úplně jiné starosti a ani jsem si nevšiml, že tam ta socha je.

Problém je v úplně něčem jiném. Pokud tady opakovaně explicitně zaznívá, že se ten příslušný paragraf té česko-ruské smlouvy na tu sochu vztahuje - a to nikoliv jako na vojenský hrob, nebo něco podobného, ale zkrátka, že je vnímána jako určitý symbol, který je do té smlouvy zahrnut, a je úplně mimo tuto diskuzi, jestli by někdo měl radši jiný symbol, třeba neznámého vojína a ne přímo maršála Koněva, prostě to symbol je a měl by mít důstojný osud, a ne ho odvézt do šrotu. Takže z tohoto důvodu jsem se na to ptal a myslím si, že ta debata, která vlastně spíš eskaluje ten problém, sem upřímně řečeno nepatří. Kvituji, že pan ministr sice odpověděl v poklidném tónu, ale říkám, bohužel ti, kteří se na to ptají, tak těm asi z této odpovědi uspokojivou reakci nedám.

Jenom ještě na adresu Pirátů připomenu. Samozřejmě, my jsme parlament, neřešme usnesení, legitimní usnesení, Zastupitelstva městské části Prahy 6. Ale faktem je, že - v roce 2018 byly komunální volby - tak si nevybavuji, že by některý z kandidujících subjektů měl ve volebním programu demontáž sochy. Takže ten mandát k té deinstalaci byl velmi zprostředkovaný a musím říct, že se občanů Prahy 6 a Bubenče nikdo zrovna moc neptal.

Nálady tam pochopitelně mohou býti různé. Piráti na Praze 6, jejich zastupitelka, připomenu, že byli velmi kritičtí k tomu, jak rada městské části nakonec rozhodla, protože v podstatě spolu se mnou si mysleli, že udělat na toto téma referendum by bylo daleko lepší, protože bychom alespoň znali názory občanů. Protože věřte, nebo nevěřte - samozřejmě vím, že je tam skupinka, která tuto sochu nenáviděla, ale daleko více občanů tam bylo těch, kterým to v podstatě bylo jedno, stejně jako mně. Já jsem vedle té sochy opravdu léta letoucí chodil a vůbec mě nenapadlo, že po třiceti letech po roce 1989 a tolik let po druhé světové válce to bude dělat takovou paseku. Protože upřímně řečeno, soch ve veřejném prostoru je hodně, ale když se budeme neustále, neustále snažit je kácet, tento militantní ikonoklasmus nikam nepovede. A je to úplně jedno, jestli je to socha Winstona Churchilla, maršála Koněva nebo někoho jiného. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, pan místopředseda Filip. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP