(16.50 hodin)
(pokračuje Havlíček)

Návrh zákona prodlužuje platnost dokumentů, a to takových, které prokazují splnění kvalifikačních předpokladů pro výkon práce stanovené zvláštními právními předpisy stanovujícími zvláštní požadavky na kvalifikační předpoklady, které jsou spojené s výkonem práce v pracovněprávním vztahu po dobu trvání rozhodné doby. Návrh zákona byl iniciován a podpořen Hospodářskou komorou České republiky a přijetí tohoto zákona by mělo podle našeho názoru jednoznačně přispět k překonání následků epidemie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády, ministrovi průmyslu a ministrovi dopravy Karlu Havlíčkovi a požádám tedy o zpravodajskou zprávu paní Lucii Šafránkovou. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vláda předložila Poslanecké sněmovně tento návrh zákona 2. června letošního roku. Navrhovatel, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu, navrhl projednat tento zákon tak, aby s ním Sněmovna mohla vyslovit souhlas již v prvním čtení dle příslušného ustanovení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Předmětem úpravy návrhu zákona, jak již bylo řečeno navrhovatelem, jsou některá práva a povinnosti v oblasti prokazování kvalifikačních předpokladů stanovených pro výkon určitých prací. Jejich seznam obsahuje příloha k zákonu, přičemž účelem této úpravy je zejména snížení některých negativních dopadů vyvolaných mimořádnými opatřeními při epidemii koronaviru.

Jde o návrh zákona s časově omezenou působností, má se týkat pracovněprávních vztahů trvajících v období od 12. března 2020 do 31. prosince 2020. Zjednodušeně řečeno, jde o jakousi fikci splnění kvalifikačních předpokladů, kdy se má za to, že zaměstnanec, který splňoval kvalifikační předpoklady stanovené pro výkon určité práce k 11. březnu 2020, splňuje tyto předpoklady právě i v době trvající až do konce kalendářního roku 2020. Po tu dobu nemá být zaměstnavatel povinen provádět periodická školení zaměstnanců pro účely prokázání splnění kvalifikačních předpokladů s výjimkou těch případů, kdy tato školení provádí zaměstnavatel elektronickou formou.

Je faktem, že některá omezující opatření vyvolaná nouzovým stavem standardní plnění zákonných požadavků na kvalifikační předpoklady zaměstnanců silně ztížila, ne-li je znemožnila. A je také nepochybnou skutečností, že požadovat po zaměstnavatelích nyní, v době nastupující ekonomické krize, plnění některých regulačních podmínek zpětně či dodatečně, ale po omezenou dobu i nově, by znamenalo další negativní zásah do restartu jejich aktivit zejména po finanční stránce. Z těchto důvodů je navrhovaná úprava potřebným a pozitivním krokem, který našim zaměstnavatelům i zaměstnancům dočasně podá onu příslovečnou pomocnou ruku.

Účinnost zákona se vzhledem k poslední úpravě příslušných regulí v zákoně o Sbírce zákonů mimořádně navrhuje prvním dnem následujícím po vyhlášení tohoto zákona, a to vzhledem ke skutečnosti, že se tento zákon vztahuje pouze na pracovněprávní vztahy trvající v období od 12. března 2020 do 31. prosince 2020. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce za její zpravodajskou zprávu. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku písemnou. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, mohu tedy rozpravu ukončit. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Rozhodneme tedy podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 881 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování číslo 253 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 253. Z přítomných 162 pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat rozpravou podrobnou, která se řídí ustanovením § 90 odst. 6 jednacího řádu. A znovu opakuji, že pouze změnu účinnosti, případně můžeme navrhnout... legislativně technické nemůžeme, protože nepadl žádný pozměňovací návrh. Pokud se nikdo nehlásí, končím i podrobnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti prokazování plnění kvalifikačních předpokladů pro účely pracovněprávních vztahů podle sněmovního tisku 881."

Zahájil jsem hlasování číslo 254 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 254. Přítomno 162, pro 145, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání zákona končí.

 

Končím tak bod číslo 50. Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády, děkuji paní zpravodajce. Máme před sebou ještě čtyři minuty do sedmnácté hodiny a na rovinu řečeno, nemám odvahu zahájit bod číslo 51, protože to je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a pan ministr Prymula není, tak jako tak tedy vyhlásím přestávku do 17.00 hodin, na kdy jsme se dohodli, že zahájíme znovuprojednávání bodu 454, tisku 876.

 

(Jednání přerušeno v 16.56 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP