(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den naší 49. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás tady vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Náhradní kartu číslo 22 má pan poslanec Ferjenčík.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali dnes tito poslanci: Andrea Babišová z pracovních důvodů, Ivan Bartoš od 12 hodin z pracovních důvodů, Jiří Běhounek celý den z pracovních důvodů, Marian Bojko ze zdravotních důvodů na celý den, Jan Čižinský ze zdravotních důvodů na celý den, Lenka Dražilová z pracovních důvodů na celý den, Jaroslav Dvořák ze zdravotních důvodů na celý den, z pracovních důvodů na celý den Jaroslav Foldyna, ze zdravotních důvodů na celý den Stanislav Fridrich, z pracovních důvodů Pavla Golasowská na celý den, Z osobních důvodů Tomáš Hanzel na celý den. Pavel Jelínek z rodinných důvodů na celý den, Stanislav Juránek ze zdravotních důvodů na celý den. Jiří Kobza z pracovních důvodů na celý den, Jana Krutáková z pracovních důvodů také na celý den, Patrik Nacher ze zdravotních důvodů na celý den, z pracovních důvodů na celý den Ladislav Okleštěk, z osobních důvodů Roman Onderka na celý den stejně jako Zdeněk Ondráček z osobních důvodů na celý den, Jana Pastuchová ze zdravotních důvodů na celý den, Petr Pávek ze zdravotních důvodů na celý den, Ivo Pojezný z osobních důvodů na celý den, Jan Pošvář ze zdravotních důvodů na celý den, Jan Richter ze zdravotních důvodů na celý den stejně jako Karel Schwarzenberg na celý den, z pracovních důvodů také Antonín Staněk na celý den, Karla Šlechtová do 13 hodin z pracovních důvodů, Kateřina Valachová z pracovních důvodů na celý den, Radovan Vích z rodinných důvodů na celý den, Jan Volný ze zdravotních důvodů na celý den, Lubomír Volný ze zdravotních důvodů na celý den, Václav Votava z osobních důvodů na celý den, Petr Vrána ze zdravotních důvodů na celý den, Rostislav Vyzula z rodinných důvodů na celý den. Dále se od 11.30 hod. omlouvá Miloslava Vostrá z osobních důvodů.

Ze členů vlády se na dnešek omlouvají předseda vlády Andrej Babiš, místopředseda vlády Jan Hamáček, ministryně Jana Maláčová, z pracovních důvodů Lubomír Metnar, Tomáš Petříček a Robert Plaga.

To jsou všechny omluvy, které byly doručeny předsedovi Poslanecké sněmovny. A pan kolega Jaroslav Foldyna ruší svou omluvu.

Dnešní den bychom měli zahájit projednáváním bloku z třetích čtení, u nichž byly splněny zákonné lhůty, tedy body 259, 260 a 275. Jde o sněmovní tisky 673, 453 a 514. Poté bychom projednávali bod 378 a další body podle pořadu schůze.

Na závěr mi dovolte jedno technické sdělení. Body 19, 26, 151, 152, 153, 182 a 183, jedná se o sněmovní tisky 556, 734, 508, 526, 549, 680, 681 a bod 365 Informace vlády o ochraně klimatu, byly projednány včera na 51. schůzi, a proto o nich nebudeme znovu hlasovat.

Pokud jde o další omluvy, které mi byly teď doručeny, konstatuji omluvu paní poslankyně Hyťhové od 9 do 9.30 hodin ze zdravotních důvodů. Od 9 hodin do konce pracovního dne paní Markéta Pekarová Adamová a pan Petr Venhoda z důvodu nemoci na celý den. (Od zahájení jednacího dne v sále trvá silný hluk.)

Nyní se budeme zabývat případnými změnami. První se hlásí pan předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ještě omluva, paní poslankyně Majerová Zahradníková od 12 hodin z pracovních důvodů. A doufám, že ve Sněmovně bude dostatečný klid, abychom případné změny pořadu schůze zaznamenali. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji, hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Dovolte, abych jménem našeho klubu navrhl pevné zařazení bodu číslo 42, sněmovní tisk 679. Jedná se o přerušené druhé čtení zákona o obalech. A já bych ho chtěl navrhnout jako čtvrtý bod dnešního jednání, čili po těch třech třetích čteních, která tady máme. Je to za bod 275. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Ještě někdo další k pořadu schůze? Ano, pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji vyřadit z pořadu schůze vzhledem k tomu, že je poslední jednací den - to asi není podstatné, jestli se to vyřadí, nebo přesune někam dozadu - vyřadit z pořadu schůze návrh zákona o ČNB. Myslím si, že je to spíš symbolické, protože pravděpodobně by na něj stejně nedošlo. Ale i vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace na nemovitostním trhu, tak si myslím, že není úplně šťastné ten tisk projednávat nyní. Česká národní banka změnila svoje doporučení velmi nedávno a myslím si, že tento tisk potřebuje ještě nějaké další jednání. Z tohoto důvodu navrhuji vyřadit z pořadu této schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě někdo další? Pokud nikdo, návrhy projednáme.

 

Nejdříve tedy návrh, abychom jako čtvrtý bod dnešního jednání projednali tisk 679, druhé čtení zákona o obalech.

Rozhodneme v hlasování číslo 237, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 237, z přítomných 137 pro 113, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Ferjenčíka, vyřazení bodu číslo 9, který je mj. první ve druhých čteních a pravděpodobně by na něj došlo, tak jestli ho vyřadíme, nebo nevyřadíme z této schůze.

Zahájil jsem hlasování číslo 238 a ptám se, kdo je pro vyřazení zákona o ČNB z pořadu této schůze. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 238, ze 140 přítomných pro 49, proti 5. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy řídit podle tohoto upraveného programu a prvním bodem bude bod číslo

 

259.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb.,
o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury
a infrastruktury elektronických komunikací, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 673/ - třetí čtení

Než požádám pana místopředsedu vlády, ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka, tak se musím zeptat předsedy hospodářského výboru, kdo nahradí omluveného pana poslance Martina Kolovratníka. Aha, je, vidím, vidím, omlouvám se. V tom případě ho požádám, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. (V sále je velmi hlučno.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP