(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Juránek byl jediný přihlášený do obecné rozpravy. Hlásí se ještě někdo z místa do rozpravy? Nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě není. Otevírám podrobnou rozpravu. Přihlášený je pan poslanec Stanislav Juránek. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Dovolím si tedy pro jistotu konkrétně načíst tady tento zákon. Mění se tím zákon číslo 170/2018 Sb., zákon o distribuci pojištění a zajištění takto: Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

"Část první. Změna zákona o distribuci pojištění a zajištění, článek I. Zákon č. 170/2018 Sb., zákon o distribuci pojištění a zajištění, se mění takto:

1. V § 9 odst. 1 se text "do konce kalendářního roku" nahrazuje textem "do konce druhého kalendářního roku".

2. V § 18 odst. 3 se text "do konce kalendářního roku" nahrazuje textem "do konce druhého kalendářního roku".

3. V § 27 odst. 2 se text "do konce kalendářního roku" nahrazuje textem "do konce druhého kalendářního roku".

4. V § 56 odst. 6 se číslovka "42" nahrazuje číslovkou "55".

5. V § 122 odst. 1 se číslovka "24" nahrazuje číslovkou "36".

Část druhá. Účinnost. Článek II. Tento zákon nabývá účinnosti 15. dnem ode dne jeho zveřejnění ve Sbírce zákonů."

Je uvedeno pod číslem 5509.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Dolejš k podrobné rozpravě, jak už avizoval. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, přesně tak. Po dohodě s navrhovatelem a obdobně jako v minulém bodě bych vás poprosil, abychom prohlasovali ve smyslu příslušného paragrafu jednacího řádu zkrácení lhůty na deset dnů. Ono by to nejspíš vyšlo, ale opevněme jaksi ten proces s tím, že chceme, aby to úspěšně proběhlo rychle a hladce i tímto usnesením. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není. Opět jsem přivolal poslankyně a poslance k hlasování. Budeme hlasovat o tom návrhu. Je zde návrh o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil. Přihlaste se prosím znovu svými hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na deset dnů. Na hlasování jsme připraveni.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 135, přihlášeno 110 poslanců, pro 66, proti 4. Návrh byl přijat. Lhůtu jsme schválili na deset dní.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodaji. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem číslo

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 567/ - druhé čtení

Paní místopředsedkyně vlády, ministryně financí Alena Schillerová tento bod uvede. Prosím máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vláda předložila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů. Dále budu používat pouze zkratku rozpočtová pravidla. První čtení návrhu proběhlo 24. ledna letošního roku.

Kromě novely rozpočtových pravidel jsou v návrhu obsaženy novely zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zákona o zemědělství, zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků, zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci, služebního zákona a zákona o registru smluv.

V zákoně je navrženo zejména:

1. Zpřesnit zmocnění vydání vyhlášky o rozpočtové skladbě.

2. Rozšířit rozpočtový systém programového financování o evidenci neinvestičních dotací a návratných finančních výpomocí poskytovaných ze státního rozpočtu. Tedy jedná se o sjednocení evidence veškerých dotací na jediném místě v rámci jednoho systému spravovaného Ministerstvem financí.

3. Stanovit povinnost vázat prostředky na platy v organizačních složkách státu za neobsazená místa. Základní myšlenkou navrženého opatření je skutečnost, že neobsazené místo nevyžaduje nutnost shodného rozpočtového zabezpečení jako místo obsazené. V rámci snahy o úspory výdajů státního rozpočtu se navrhuje vázat prostředky na platy a související výdaje v případě, že místo je volné všechny kalendářní dny v kalendářním měsíci. První měsíc, kdy je místo volné, se však prostředky vázat nebudou.

4. Zakotvení použití přebytku státního rozpočtu na snížení státního dluhu v případě, že státní rozpočet skončil v přebytku. Navrhuje se jednoznačně stanovit, že tento přebytek se použije na snížení státního dluhu, neboť státní dluh je třeba držet v rozumných mezích. Samozřejmě to platilo v době před pandemií, kdy jsme tento zákon předkládali.

5. Snižuje se penále za prodlení s odvodem za porušení rozpočtové kázně z jednoho promile denně na 0,4 promile denně. Doposud je penále stanoveno ve výši jednoho promile z částky odvodu za každý den prodlení s úhradou odvodu, které je v některých případech příliš velkou zátěží pro toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň. Nyní se proto navrhuje penále snížit na částku 0,4 promile z částky odvodu za každý den prodlení. Takto stanovené penále bude plnit svoji sankční funkci bez toho, aby vůči porušiteli bylo příliš zatěžující, případně likvidační. Navíc je v současné době velká část penále promíjena.

6. Zpřesnění úpravy odnětí dotace nebo návratné finanční výpomoci. Jedná se spíš o procesní stránku.

7. Zpřesňuje se úprava ustanovení, která se týkají řízení státního dluhu. Tam se doplňuje v textu paragraf 36, který jednoznačně vymezuje metodiku vykazování v korunové výši státního dluhu denominovaného v cizích měnách se zdůrazněním skutečnosti, že korunová hodnota státního dluhu, s nímž souvisí úhrada jmenovité hodnoty nebo jistiny finančních derivátů zajištěného prostřednictvím finančních derivátů, musí zohledňovat smluvní měnový kurz.

8. Doplňuje se úprava Národního fondu. Kromě již nyní v zákoně vyjmenovaných prostředků tvoří národní fondy prostředky Fondu solidarity Evropské unie. Fond solidarity Evropské unie je upraven nařízením Rady číslo 2012/2002 ze dne 11. listopadu 2002 o zřízení Fondu solidarity Evropské unie. Pokud jde o poskytování dotací z národního fondu, navrhuje se vztáhnout na toto poskytování i všechna ustanovení, která se týkají poskytování dotací ze státního rozpočtu. Navrhuje se také zakotvit správné označení Evropského námořního a rybářského fondu.

Pokud jde o úpravu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, navazuje tato úprava na zpřesněné zmocnění vydání vyhlášky o rozpočtové skladbě a rovněž je snižováno penále za prodlení s odvodem za porušení rozpočtové kázně stejně jako v zákoně číslo 218/2000 Sb. Dále jsou v tomto zákoně provedeny legislativně technické změny.

Novely zákona o zemědělství, zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci jsou předkládány proto, aby dotace a návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu podle nich poskytované byly vedeny v rozpočtovém systému programového financování evidenčně.

Navrhovaná novela zákona o registru smluv má pouze technický charakter. Jejím cílem je odkázat na správné ustanovení rozpočtových pravidel.

Děkuji vám za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP