(15.50 hodin)
(pokračuje Richterová)

A stejně tak tady vládní koalice zamítla odpustit platby za zdravotní pojištění osobám bez zdanitelných příjmů, čímž jediná možnost pro ně, pokud přišly o své drobné příjmy, které v naprosté většině tito lidé měli, je zaregistrovat se na živnostenském úřadě a po tu dobu odpuštění plateb být živnostníky.

Já chci zaměřit vaši pozornost na dohodáře, kteří nedostali žádný příspěvek, a na osoby samostatně výdělečně činné s malým úvazkem. Chci upozornit, že dnes jsem se na výboru pro sociální politiku znovu ptala na dávky mimořádné okamžité pomoci, protože to je to, co zbývá těmto lidem, když jsou už úplně nejvíc na dně. A ano, zlepšilo se to čerpání, ale jenom asi na 50 % podaných žádostí, protože jsou stále, logicky jsou to individuálně posuzované žádosti, velmi přísné, a je toho potřeba hodně doložit. A protože nám v našem poslaneckém klubu nepřijde fér, že lidé, kteří řádně pracovali, jenom sledují, jak jiné skupiny ty příspěvky a alespoň nějaké kompenzace dostali, a oni nic, tak projde-li tento bod, bod "skupiny, na které vláda zapomněla", tak bych v usnesení navrhla, abychom vyzvali vládu, aby nalezla shodu na tom, jak nějakým nižším, ale přece jen nějakým kompenzačním příspěvkem podpořit ty výše uvedené skupiny lidí, lidí, kteří pracovali, a nyní nemají nárok v podstatě téměř na nic. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. K pořadu schůze je dále přihlášena paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, původně jsem chtěla požádat o zařazení stejného bodu jako minule, který se týkal toho olova, protože nás tady bohužel pan ministr mylně informoval, že se to nebude projednávat. Ono se to projednávalo. Nebudu to zařazovat, jenom apeluji na pana ministra, aby si pohlídal, jak ho informují jeho kolegové v resortu.

Obracím se na vás se žádostí o zařazení nového bodu, asi jako třetího - Informace ministra Plagy o znovuotevření základních škol. Část z toho, co jsem chtěla říkat, už tady zmiňoval pan poslanec Klaus. Já bych jenom doplnila, že jsme dostali jako starostové metodiku, jak máme zajistit provoz prvních stupňů a devátých ročníků základních škol. Dostali jsme manuál k ochraně zdraví a provozu základních škol v období do konce školního roku, ale bohužel jsme na některé své otázky nedostali jasnou odpověď. Rozumím tomu, že i ministři tady dnes nejsou ve stoprocentním počtu, že i oni se po nějaké dohodě střídají. Proto bych alespoň poprosila paní ministryni Maláčovou, jestli by mohla v rámci vlády pohlídat, pokud mi ten bod nezařadíte, jak se budou řešit přípravné třídy. Protože v souladu s § 47 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, je to školský zákon, provozují některé základní školy zřizované obcemi takzvané přípravné třídy. A manuály vydané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy sice zahrnují soubory hygienických a bezpečnostních pokynů pro školy od škol mateřských až po domovy mládeže a střediska volného času, nicméně ani jeden z těchto manuálů nezmiňuje ty přípravné třídy. Takže ředitelé nevědí, jestli tedy se budou přípravné třídy otevírat. Hraje to docela důležitou roli ve stanovení právě počtů dětí v těch skupinách po patnácti. Prosím tedy paní ministryni, jestli by bylo možné v tomto ohledu požádat pana ministra Plagu, aby vydal k tomuto jasnou metodiku a aby tedy tu metodiku vydal co nejdřív, protože otevření těch škol všichni na radnicích chystáme, připravujeme se na to a ředitelé po této informaci velmi, velmi touží.

Takže navrhuji formálně tento bod tedy jako dneska třetí bod. Když mi ho nezařadíte, prosím tímto paní ministryni Maláčovou, jestli by mohla dohlédnout na to, že se přípravné třídy vyřeší. Já jsem v tomto duchu i pana ministra Plagu informovala, interpelovala, posílala jsem mu to i na mail, ale zatím jsem nedostala od něj informaci. Paní ministryni tu interpelaci přepošlu, aby ji měla. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. V tuto chvíli jsem dal slovo každému z přihlášených k pořadu schůze. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení k pořadu schůze. (Gong.) Jestliže nikoho nevidím, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích. Před dnešním zasedáním se neuskutečnilo grémium Poslanecké sněmovny. Nemáme zde žádný gremiální návrh, budeme tedy postupovat podle pořadí, jak byly předneseny jednotlivé návrhy.

 

Nejdříve je zde návrh pana předsedy Michálka na vyřazení bodu, ke kterému se pak následně připojili další řečníci. Vyřazení bodu z pořadu schůze týkajícího se změny zákona o zadávání veřejných zakázek. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 3. Přihlášeno je 107 poslanců, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Pikala, který navrhuje... (Upozornění mimo mikrofon.) V tom případě bere zpět tento svůj návrh, neboť jsme to vyřešili předchozím hlasováním. Pak následovalo několik řečníků bez konkrétního návrhu.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Klause, který navrhuje zařazení nového bodu Zastavení chaosu ve školách. Nejprve tedy zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 4. Přihlášeno je 101, pro 43, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Dále je zde návrh pana poslance Kopřivy na zařazení nového bodu Informace Ministerstva financí o vyjednávání prostředků Evropské unie k oživení ekonomiky. Jestli jsem si to takto dobře poznačil.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5. Přihlášeno je 103 poslanců, pro 35, proti 3. Návrh přijat nebyl.

 

Pan poslanec Lipavský navrhuje zařadit nový bod Informace vlády k plánované záchraně společnosti Smartwings. Nejprve tedy hlasujeme o zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení nového bodu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 6. Přihlášeno je 101 poslanců, pro 46, proti nikdo. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP