(15.30 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní pan předseda Bartošek, poté paní předsedkyně Pekarová Adamová.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Ještě jednou jsem se rozhodl, že k tomuto bodu vystoupím. Všechny zákony jsou důležité k tomu, aby tato republika fungovala a pokud možno usnadňovala lidem život. Jsou zákony, které můžeme přijmout ve zrychleném čtení, a jsou zákony, u kterých jsem přesvědčen, že je naprosto důležité, aby prošly standardním legislativním procesem. Já jsem přesvědčen, že tento zákon o zadávání veřejných zakázek mezi ně patří. Můžete samozřejmě potom přijít s § 90 apod. a další, ale jestliže neuděláte standardní legislativní proces, nezpracujete RIA, nezohledníte případná korupční rizika a další, což tento proces obsahuje - a vy jste to neudělali - tak to považuji za fatální selhání této vlády.

A já vás žádám, abyste tento návrh zákona stáhli z jednání Poslanecké sněmovny, abyste ho stáhli jako předkladatelé a nechali projít tento návrh zákona standardním legislativním procesem. Potom vzniká platforma, jak se bavit a jak hledat řešení. Ale v tento moment to vnímám jako zneužití krizového stavu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní předsedkyně Pekarová Adamová.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se připojuji k návrhu na stažení toho návrhu, resp. k výzvě na stažení toho návrhu, a rovnou se chci zeptat pana ministra Vojtěcha, u jehož ministerstva je těch pochybností naprosto nejvíce, zda měří všem stejným metrem. Proč se na to ptám? Protože když si připomeneme rok 2018, konec roku 2018, tak pan ministr Vojtěch odvolával ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze paní Juráskovou kvůli pochybením s veřejnými zakázkami. Už dříve odvolal také ředitele Bulovky, ředitele dalších fakultních nemocnic. Pan ministr tedy na své podřízené organizace má úplně jiný metr než sám na sebe a na své ministerstvo.

Pane ministře, kdy můžeme očekávat vaši rezignaci?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: To je pro tuto chvíli z přednostních práv vše. Pan předseda Kováčik. Prosím. Poté pan ministr zdravotnictví s přednostním právem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, vážená vládo, přeji hezké dobré odpoledne. My jsme byli jedni z těch, kteří požadovali takové nějaké řešení pro výhradně tyto výjimečné stavy, nicméně dopadlo to jako vždycky, předložilo se něco kapánek jiného. My jsme chtěli, aby do toho nějakým způsobem byly zakomponovány například hmotné rezervy, které by měly nakupovat ten materiál pro státní instituce, aby byl k dispozici v okamžiku, kdy třeba přijde druhá vlna.

Ale abych předešel dalším dlouhým diskusím, klub KSČM rovněž podpoří, aby tento bod byl vyřazen z programu. Doufám, že už tomu všichni rozumějí, že tento bod se dnes tady projednávat nebude a že už se pustíme do té normální běžné práce. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem ministr zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v reakci na paní předsedkyni Pekarovou Adamovou. O tom nerozhodujete vy, při vší úctě, paní předsedkyně. A když používáte ty příměry, tak se podívejte na srovnání doby a také na srovnání, na základě čeho ty kroky byly činěny, na základě toho, že skutečně proběhlo nějaké objektivní vyšetřování, proběhl zásah policie na Bulovce a podobně. Takže já si myslím, že skutečně nepřehánějte to, myslím si, že mluvíte o něčem, o čem vůbec nic nevíte. A to, co vy teď děláte, jak opozice, tak některá média, povede k tomu, že tady do budoucna nebude nikdo chtít koupit ani roušku, pokud se zkrátka v krizových situacích, kdy ta situace je úplně jiná než v době standardní, kdy funguje standardní trh, fungují standardní dodavatelé, tak se takto ostrakizují nákupy, které měly za cíl jedinou věc - ochránit zdraví a životy našich zdravotníků před masivní epidemií v nemocnicích za každou cenu. Tak zkrátka pokud takto k tomu přistupujete, tak si myslím, že už dnes nikdo nebude chtít mít s nákupy těchto ochranných prostředků nic společného, a to bude skutečně jedna z těch věcí, které dosáhnete. Jestli to chcete, jestli chcete, aby takto ten systém fungoval před nějakou druhou masivní vlnou té pandemie, tak je to váš problém, ale také vaše odpovědnost! (V sále je hluk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: S přednostním právem pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane ministře zdravotnictví, vy jste paní předsedkyni Pekarové Adamové řekl, že o tom nerozhoduje, což je samozřejmě pravda, a ona také neříkala, že se chystá k nějakému rozhodnutí. Ona se vás velmi slušně zeptala, kdy se chystáte rezignovat, protože čerpala z nějaké historické politické kultury, kdy prostě míra pochybení a míra zlodějen, které proběhly na vašem ministerstvu prostě kdykoli v minulosti, dokud nebylo ve vládě hnutí ANO, logicky vedla k odstoupení příslušného ministra. Prostě musel rezignovat.

Vy jste říkal, že jediným cílem těch kroků bylo ochránit občany České republiky. Já vás snad ani nepodezírám z vašeho naivního pohledu, že vy si to opravdu tak myslíte, ale ta parta estébáků, kterými jste se obklopil v nákupním týmu Ministerstva zdravotnictví, ta měla úplně jiný cíl. Ta měla cíl se nakapsovat - a také to udělala. Protože z porovnání cen, za které nakupovalo Ministerstvo vnitra a za které nakupovalo Ministerstvo zdravotnictví, z porovnání smluv, které jste uzavírali s pochybnými firmami typu La Factory, prostě jednoznačně vychází, že se tam u vás krade neskutečným způsobem. A ani naprosto výjimečná situace - a já si uvědomuji, pod jakým jste tlakem a v jaké jste výjimečné situaci - ani výjimečná situace neopravňuje veřejné instituce krást. I v naprosto výjimečné situaci musíme dbát péče řádného hospodáře.

Ten návrh zákona, který předložila vláda na návrh paní ministryně Dostálové, je návrh zákona, který by se dal nazvat "zhasněte, chceme krást rychleji".

A já se tedy opět jenom vrátím k otázce, kterou položila paní předsedkyně Pekarová Adamová, zda hodláte, nebo nehodláte rezignovat. Ona o tom samozřejmě nerozhoduje, ona se vás jenom slušně zeptala.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V tuto chvíli s přednostním právem nikoho nevidím, kdo by se hlásil. K pořadu schůze je písemně přihlášen pan poslanec Kopřiva.

 

Poslanec František Kopřiva: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl navrhnout zařazení bodu, který by se jmenoval Informace ministryně financí o vyjednávání prostředků pro oživení české ekonomiky na úrovni EU, což bych požadoval zařadit po již pevně zařazených bodech, ale netrvám na nějakém konkrétním čase. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP