(16.00 hodin)
(pokračuje Rusnok)

K tomu IŽP, to už myslím za mě odpověděl pan poslanec Nacher. Situace se skutečně změnila. A já myslím, že platí taková dobrá stará zásada, že by si člověk neměl kupovat produkty, kterým vůbec nerozumí, o čem to vlastně je, co to dělá, k čemu to slouží. A to si myslím, že by jistou část tady těchto kolizí vyřešilo, ale dneska situace klienta už je podstatně lepší z hlediska jeho informovanosti, a budeme na tom určitě také dále spolupracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu guvernérovi České národní banky. A nyní ještě faktická poznámka poslance Jakuba Michálka. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl reagovat na předřečníka, pana guvernéra. Chtěl jsem poprosit, jestli by mi když tak mohl písemně poslat nějaké poznatky, kde si myslí, že by měla být iniciativa hlavního města Prahy. Já se obrátím pak na hlavní město Prahu případně s tím seznamem objektů, ve kterých jsou nějaké problematické směnárny. Pokud já jsem informován, tak Praha dělá nějaká opatření a několik směnáren už tímto způsobem bylo zlikvidováno, ale jestli jsou tam nějaké problematické, tak se na to rád ještě zaměřím.

A ještě jsem chtěl poprosit, pokud máte poznatky o tom, že se nedaří z hlediska správního řízení podle správního řádu efektivně třeba doručovat entitám, které jsou v zámoří, mají tam sídla a podobně, jestli to komplikuje tato řízení, protože takové podobné poznatky jsem měl třeba ve stavebním řízení, tak zase poprosím, jestli by bylo možné nějakým způsobem nám to předat, abychom to mohli řešit, až bude otevřen správní řád.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě než budeme pokračovat, konstatuji omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny, z důvodu (nesroz.) se omlouvá pan poslanec Krejza.

Nyní pan poslanec Jan Lipavský, také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mě velice zaujal příspěvek pana guvernéra, kdy on vlastně popsal, že má Česká národní banka problém ve svém jakoby výkonu té regulatorní činnosti, protože se do systému dostávají bílí koně. To znamená, to byl příklad Ukrajiny nebo východního Slovenska. Takže mě by zajímalo, jestli Česká národní banka plánuje připravit nějakou změnu zákona tak, aby se do toho systému ti bílí koně nedostávali, nebo aby se jim ten vstup ztížil. To je naprosto zásadní věc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nebyla to sice faktická poznámka, ale jsem tolerance sama. Pan guvernér se hlásí. Máte slovo, pane guvernére.

 

Guvernér ČNB Jiří Rusnok Děkuji vám, pane místopředsedo. Vážená sněmovno, to je obecný problém, já nejsem právník, omlouvám se právníkům, podle mého jenom odhadu, občanského práva a korporátního práva. Na druhou stranu nesmíme vylít dítě i s vaničkou. Já chápu, že pro jisté typy podnikání nám nevadí, že máme eseróčka s akciemi, tedy s kmenovými listy. Ale zrovna je ten malý okraj finančního trhu, který není nijak významný z hlediska finanční stability, je to spíš otázka nějaké reputace České republiky a zejména hlavního města Prahy. A protože samozřejmě právo dneska umožňuje, aby směnárník měl eseróčko, to je v pořádku, a tam samozřejmě se nám recyklují takové podobné - je to naprostá menšina, ale tam samozřejmě s tím bojujeme. My víme, že jednoho zakážeme, odebereme licenci, a on už má dalších pět schránek tohoto typu, splní formální podmínky pro směnárníka, což je v pořádku, že jsou víceméně formální, protože to není byznys, který by měl být strašně svázán nějakou přehnanou regulací, ale tady v tom konkrétním případě to pak tropí problémy.

Já tím chci jenom spíš vysvětlit možná veřejnosti, protože to je i v médiích, proč to všechno tak dlouho trvá a jak to, že se to vlastně objevuje znovu. Ale říkám, je to několik vyjmenovaných případů na exponovaných místech v Praze. A my budeme dál v rámci toho všeho, co máme v rukou, po tom šlapat, abychom to nějakým způsobem vymýtili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu guvernérovi za jeho reakci. Nemám jinou přihlášku do rozpravy, ptám se, kdo se hlásí z místa. Pokud nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Otevírám podrobnou rozpravu. Hlásí se pan zpravodaj v podrobné rozpravě. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Já jsem byl vyzván, abych přednesl ještě jednou usnesení, aby to bylo formálně v pořádku, procesně. Čili usnesení rozpočtového výboru z 27. schůze ze dne 4. září 2019 ke Zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2018, sněmovní tisk 537.

Po úvodním slově zástupce České národní banky, guvernéra pana Rusnoka, zpravodajské zprávě poslance Raise a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé bere na vědomí Zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2018; za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2018"; pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu. Což tímto činím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě než ukončím podrobnou rozpravu, konstatuji došlou omluvu, z důvodu nemoci se omlouvá paní poslankyně Lenka Kozlová.

Slyšeli jste návrh usnesení. Rozpočtový výbor nám doporučuje, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí Zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2018. Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Já ještě zagonguji, protože jsem požádal některé hlučné skupinky, aby diskutovaly v předsálí, tak počkám, až se ti zájemci o hlasování dostaví do sálu.

 

O návrhu na usnesení, vzetí na vědomí této zprávy, rozhodneme v hlasování číslo 68, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. (Hlasy: Nejde.)

Nejde to, tak ještě jednou, teď. Bylo spuštěno hlasování číslo 68. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 68 ze 126 přítomných pro 110, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno.

 

Děkuji panu guvernérovi, děkuji zpravodaji a končím bod č. 220.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod 221. Já děkuji jak panu guvernérovi České národní banky Ing. Jiřímu Rusnokovi, tak zpravodaji panu Raisovi, že zůstali u stolku zpravodajů, protože bodem 221 je

 

221.
Zpráva České národní banky o inflaci - červenec 2019
(Zpráva o měnovém vývoji za 1. pololetí 2019)
/sněmovní tisk 564/

Zprávu předkládá guvernér České národní banky, který je v tomto případě oprávněn účastnit se schůze Sněmovny a nemusí žádat o udělení slova, to se mu udělí automaticky podle § 3 odst. 2 zákona o České národní bance. Takže mi dovolte, abych rovnou udělil slovo guvernérovi České národní banky Jiřímu Rusnokovi. Máte slovo, pane guvernére.

 

Guvernér ČNB Jiří Rusnok Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ta zpráva, jak bylo již řečeno, je zpráva, která byla publikována v létě loňského roku. Samozřejmě v mezidobí jednak vyšly další dvě zprávy a zejména pak přicházejí nová data z ekonomiky. Teď v posledních dnech dokonce ten vývoj je velmi překotný, tak je zjevné, že to nebude úplně aktuální. Ale já se pokusím aspoň částečně nějakým způsobem reagovat na tu aktuální situaci, nebo mezidobí, které nastalo.

Růst české ekonomiky v loňském roce zvolnil na 2,4 %, a pokud by nedošlo k naplnění nějakých krizových scénářů s tím současným šířením epidemie koronaviru, tak existovala donedávna velmi slušná pravděpodobnost, že zejména ve druhé polovině letošního roku se postupně oživí pro nás klíčová část zahraniční poptávky, to je zejména eurozóna, a posléze tedy, nebo v návaznosti na to by měla začít mírně zrychlovat i česká ekonomika. To se v tuto chvíli jeví jako krajně nepravděpodobné, takže samozřejmě se budeme muset asi potýkat s různými náhradními, spíše negativními scénáři, ale já bych pro tuto chvíli nechtěl nějak vyvolávat jakoukoli nepatřičnou paniku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP