(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím paní poslankyni Kořanovou, která je přihlášená v rozpravě. Připraví se pan poslanec Čižinský. Prosím.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Pane předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který jsme připravili společně s kolegou Patrikem Nacherem a Robertem Králíčkem. Tento pozměňovací návrh doplňuje poslanecký návrh, a to ve třech směrech. První je, že navrhuje zkrátit dobu pro vozidlo, kterému uplynula lhůta pro provedení pravidelné technické prohlídky, a to z šesti měsíců na tři měsíce, dále navrhujeme doplnit zákaz odstavovat silniční vozidlo na chodníku a navrhuje se také zakotvit oprávnění policisty nebo strážníka obecní policie rozhodnout o odstranění vozidla, tedy neprodleně.

Poslanecký návrh zakotvuje to, že vlastník zašle nejprve provozovateli výzvu a po uplynutí dvouměsíční lhůty bude teprve možno provést odstranění vozidla, což se nám zdá nevhodné, protože by to mělo být možné odstranit bezodkladně, jako je to například uvedeno v zákoně č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, a to tak, že o odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na parkovišti, rozhodne policista nebo strážník obecní policie a vozidlo se odstraní na náklady provozovatele.

V podrobné rozpravě se přihlásím k příslušnému sněmovnímu dokumentu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké poledne. A nyní vystoupí pan poslanec Jan Čižinský, zatím poslední přihlášený v obecné rozpravě. Teď mi naskočila jedna faktická, tak jestli jsem vás vyvolal, tak dáme faktickou. Krátce pan poslanec Patrik Nacher. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Spíše takové zpodrobnění. Já jsem rád a podporuji samozřejmě návrh, který tady přečetla kolegyně Barbora Kořanová. Jenom jsem chtěl právě říct, aby to nevzniklo na základě debaty, kterou jsme předtím vedli o průvodcích, že toto opravdu není problém Prahy, ale návrh vznikl, že to je problematika týkající se všech větších, ale dneska už i středních měst. A zpětná vazba je, že si s těmi vraky prostě neumějí poradit, a my se jenom snažíme najít nějakou cestu, ať už jde o parkování na chodnících, nebo o délku těch vraků, které někde jsou bez té technické. Takže tohle opravdu není záležitost Prahy. Já to tady explicitně zmiňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jan Čižinský a připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Hezký den. Děkuji. Já bych se rád přihlásil k tisku (dokumentu) 3540. Jedná se o to, že obce, které mají parkovací zóny, tak aby nemusely nutit každý rok své občany, aby dokládali například trvalé bydliště, na základě kterého se to vydává, aby mohli zjistit to, pro co mají i vytvořený informační systém, aby trvalé bydliště mohli zjistit i z registrů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Marian Jurečka, zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, já bych tady chtěl ještě v obecné rozpravě krátce odůvodnit svůj pozměňovací návrh, který předkládám pod č. 3015, pak se k němu ještě v podrobné rozpravě samozřejmě přihlásím. Ale chtěl bych říci, že se snažím tímto pozměňovacím návrhem udělat vstřícný krok vůči vlastníkům těchto vozidel a jejich rodinným příslušníkům, protože mohou, jak už tady v diskusi zaznělo, nastat objektivní situace, kdy vlastník vozidla je například dlouhodobě v zahraničí, opomene některé věci, jako technickou kontrolu a podobně, zajistit, nebo případně může být dlouhodobě hospitalizován.

Takže si dovoluji navrhnout v článku 1 novelizační bod 4 ustanovení § 19d, odstranění silničního vozidla z pozemní komunikace, odst. 4, který zní v tomto duchu, že napřed je opravdu osloven vlastník vozidla, a pokud po třech měsících není od něj žádné reakce, tak je možné ještě oslovit, nebo bude osloven jeho příbuzný v přímé linii, který je nejbližší datu narození vlastníka vozidla a bude mít ještě on tři měsíce lhůtu si vozidlo vyzvednout a zaparkovat si ho někde na svůj soukromý pozemek předtím, než bude vozidlo podle rozhodnutí třeba nabídnuto k veřejné dražbě nebo k sešrotování a podobně. Takže se tímto návrhem, který jsem konzultoval i s některými zástupci měst a obcí, snažím vytvořit ještě určitý klientštější přístup vůči vlastníkům těchto vozidel, případně jejich příbuzným, aby tam byla ještě o tři měsíce delší lhůta, kdy je opravdu osloven příbuzný. Je tam samozřejmě i ustanovení, které dává zmocnění k tomu, aby bylo možné požádat orgány Ministerstva vnitra o přístup do databáze osob a zjištění toho, kdo je ten nejbližší příbuzný. Chápu, že někdo může namítnout, že to je v určitém slova smyslu zkomplikování procesu, určitá i mírná zátěž pro úřady, ale zase se na to snažím dívat z pohledu, kdybych byl já v situaci vlastníka vozidla, kdybych já byl nejbližší příbuzný, tak mi přijde logické, abychom klientsky vyšli občanům coby zákonodárci z pohledu státu vstříc.

Děkuji za případnou podporu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jan Čižinský. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji za slovo. Ještě bych se rád přihlásil k tisku 3952. Jedná se o návrh poslanců Nachera, Dolínka, Polanského a Čižinského. Jde o to, aby automobily, které neoprávněně parkují na chodníku, byly ve stejné situaci jako automobily, které parkují neoprávněně ve vyhrazených parkovacích zónách, to znamená, aby bylo možné je z chodníku odstranit, stejně jako je možné je odstranit z parkovacích zón. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Rozhlédnu se, zdali je někdo další přihlášen do obecné rozpravy. Nikdo další přihlášený není, takže obecnou rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Zpravodaj? Navrhovatelka? Nemáte zájem. Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny.

O slovo se přihlásila paní poslankyně Barbora Kořanová a připraví se pan poslanec Polanský. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tímto se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému nahrán pod číslem sněmovního dokumentu 2916. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Polanský a připraví se pan poslanec Čižinský. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Děkuji za slovo. Já bych se rád přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu. Jak jsem předeslal v obecné rozpravě, jde o pozměňovací návrh variantní, takže se v systému nachází pod čísly sněmovních dokumentů 3950 a 3951. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jan Čižinský a připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Přihlašuji se k tiskům 3540 a 3952. Jak jsem tady již uváděl, smysl prvního tisku je, abychom stovky tisíc lidí každoročně nehnali na úřady, aby dokládali trvalé bydliště, a toho druhého, aby někdo, kdo zaparkuje auto neoprávněně na chodníku, nebyl ve výhodě oproti někomu, kdo zaparkuje auto neoprávněně na vyhrazeném parkovišti.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní pan poslanec Marian Jurečka, zatím poslední přihlášený. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu 3015, který jsem tady odůvodnil, který se snaží vytvořit více proklientské prostředí pro vlastníky a rodinné příslušníky (vlastníků) vozidel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Rozhlédnu se, zdali je další přihlášený do podrobné rozpravy. Nikoho dalšího nevidím, končím podrobnou rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Nemáte zájem o závěrečná slova, takže končím druhé čtení tohoto návrhu.

Nyní přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Vít Kaňkovský od 12 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů, omlouvá se od 13.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů paní poslankyně Pavla Golasowská, paní poslankyně Lenka Dražilová se omlouvá z dnešního jednání od 13.30 z důvodu návštěvy lékaře a pan ministr vnitra Jan Hamáček se omlouvá od 12 hodin z pracovních důvodů.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávání dalšího tisku. Jedná se o bod

 

19.
Návrh poslanců Hany Aulické Jírovcové, Daniela Pawlase, Pavla Kováčika
a Stanislava Grospiče na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 352/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Prosím, ujměte se slova. Paní poslankyně, pojďte nám to uvést. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP