(18.20 hodin)
(pokračuje Volný)

A nejzajímavější opět je, co o vzájemné obchodní spolupráci veřejnoprávní televize a firmy jejího ředitele říkají zprávy Rady České televize. Ano, hádáte správně, neříkají opět vůbec nic. Radě České televize totiž toto mnohonásobné porušování zákona, kdy poškozeným je Česká televize, a tedy všichni koncesionáři, nestojí za sebemenší pozornost. Rada České televize na to zřejmě nemá čas, protože musí řešit důležitější věci. Například to, jak vysoké prémie odsouhlasí generálnímu řediteli za správné hospodaření či za vynikající nastavení kontrolních mechanismů v rámci hospodaření České televize.

Odměňování generálního ředitele v kontextu s ekonomickými výsledky České televize je další zajímavou věcí. Jednak vedle svého platu dostal rozhodnutím Rady České televize ještě mimořádné prémie v úhrnné výši 14,5 milionu korun, a pak tedy, zřejmě jako nějakou obdobu železničního deputátu, ještě reklamu zdarma pro svoji firmu ve vysílání České televize. Myslím, že jako manažerská odměna za ztrátové hospodaření, o kterém existují jasné důkazy a které tady potvrdili i kolegové, od kterých jsem to opravdu nečekal, to vůbec není špatné.

To jsou tedy dva skutečně velmi stručně popsané případy z mnohých, které obsahuje poměrně obsáhlé trestní oznámení, jež jsem, jak už jsem uvedl, podal zhruba před půl rokem.

Vážené dámy a pánové, je zřejmé, že současná Rada České televize neplní svou funkci kontrolního orgánu, a to dlouhodobě a zcela zásadním způsobem. Tuto situaci jsme jako zástupci veřejnosti povinni řešit, jak nám to ukládá zákon a jak jsme všichni slibovali v poslaneckém slibu. Domnívám se, že jestli něco je v zájmu opravdu všeho lidu, tak to je hospodárné a zákonné hospodaření s veřejnými penězi. Na situaci, v jaké se nyní nacházíme, také pamatuje zákon o České televizi, který umožňuje Poslanecké sněmovně Radu České televize odvolat a zvolit radu novou. Myslím, že by nyní bylo vhodné ocitovat zde část tohoto ustanovení: Poslanecká sněmovna může radu odvolat, neplní-li rada opakovaně své povinnosti stanovené tímto zákonem nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti České televize nebo výroční zprávu o hospodaření České televize. Navrhuji tedy neschválit zprávy Rady České televize o hospodaření České televize v letech 2016 a 2017, protože se jedná o dokumenty, které s velkou pravděpodobností zakrývají trestnou činnost. Následně odvolat Radu České televize a co nejrychleji navolit radu novou, která bude schopna a hlavně ochotna plnit to, co jí ukládá zákon. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní tady mám jednu faktickou poznámku, takže vystoupí paní poslankyně Miroslava Němcová. Pan ministr? Paní poslankyně na faktickou, pane ministře, vy si přejete také faktickou? Takže paní poslankyně Němcová, potom se připraví pan ministr a potom standardně pan poslanec Španěl. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, k té informaci, která zazněla od mého předřečníka, která se týká případného střetu zájmů generálního ředitele České televize tím, že je členem správní rady galerie Leica. Tak bych ráda, protože jsem si opatřila k tomu informace, sdělila, že za dobu působení Petra Dvořáka ve vedení České televize neuzavřela Česká televize se společností Leica Gallery Prague žádnou obchodní smlouvu ani jinak nepodporovala její aktivity či chod této galerie. Česká televize odvysílala běžné zpravodajské reportáže, bylo jich celkem 16, a podobně tak informovala například v letech 2016 až 2019 o Galerii Václava Špály nebo 11 příspěvků o brněnské Fait Gallery. Příspěvků a reportáží tohoto typu lze nalézt stovky, jedná se o běžnou agendu zpravodajství v kulturní oblasti.

Dále bych chtěla říci, že vedle toho, že je Petr Dvořák ve správní radě této galerie, tak je třeba dodat, že je také členem správní rady Národního divadla, Českého vysokého učení technického nebo členem Společenství vlastníků jednotek Povltavská 5, a o všech těchto skutečnostech informoval Radu České televize ve svém životopise, který předkládal společně se svou kandidaturou na post generálního ředitele. Tak tedy tolik tyto informace, které vyvracejí to, co zde zaznělo před chvílí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana ministra kultury Lubomíra Zaorálka, na faktickou se připraví pan poslanec Lubomír Volný. Zatím jsou tady tyto přihlášky. Pane ministře, prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. Já jenom, pořád mi připadá, že se stále točíme v kruhu, a já se snažím pochopit, v čem jsou výhrady vůči tomu hospodaření. Vlastně pořád se tady horlivě naznačuje nějaký problém, snažím se přijít na čem, ale - rozumíte? Co tady vidím, je pořád stejné. Základ je rok 2008, že ano, nebo 2011, kdy stav účtu České televize vykazoval, nebo myslím, že to bylo v roce 2008, kdy stav účtu vykazoval 3,68 - pardon, v roce 2011 stav účtu České televize vykazoval, řekněme 3,7 miliardy korun. Nepravdivě se říká, že to byl důsledek nějakého skvělého hospodaření těch, co tam byli předtím, protože Dvořák nastupuje v roce 2011. Ale faktem je, že to tak není, protože výše tohoto cash flow byla vytvořena něčím úplně jiným, tím, že se jednak zvýšil koncesionářský poplatek, a také to, že se omezila reklama. Jenomže to začalo platit až od roku 2011. Do té doby televize realizovala 1,5 miliardy na těch smlouvách každý rok. Po tom roce 2011 realizovala jenom 0,6 miliardy. Takže tam nashromáždila těch 3,7. To je jedna věc. Takhle se tam ty peníze ocitly.

A druhá věc, jestliže se říká, že pak se s tím nějak hospodařilo, ale z těch čísel, která já mám k dispozici, tak to, co já jsem na tom pochopil, je, že prostě navzdory tomu, že tam byly ty prachy, tak to není pravda, že se to nějak projídalo. Tam se skutečně ten provoz platil z 90 % z koncesionářských poplatků, 10 % z obchodní činnosti, ty peníze se užily, a můžu to říct podrobněji, pokud to nestačí, jak jsem tu dnes řekl, a ty se opravdu použily na to, že se platilo studio v Brně, že se platil ten dětský kanál, který dneska patří k nejsledovanějším v Evropě, mezitím se stal takto úspěšným, platila se oprava Kavčích hor, které jsou velmi zanedbané, tam byla taková situace, že se muselo všechno vyměňovat, a řekněme také investice v Ostravě... (Předsedající: Čas.) Takže já pořád nechápu, v čem je tedy ten průlom, to průlomové místo -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Lubomír Volný, zatím poslední faktická poznámka. Připraví se pan poslanec Lubomír Španěl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím k paní kolegyni Němcové jenom tolik, že je škoda, že jste se toho semináře nezúčastnila, protože byste věděla, že všechny argumenty, které jste tady teď přednesla, zazněly i na tom semináři a byly opět poměrně jednoduchým a logickým způsobem vyvráceny, protože zřejmě tady prostřednictvím pana předsedajícího i pan ministr kultury si může ve svých záznamech, které má z tohoto jednání, najít to, že pan ředitel na tom semináři tvrdil, že o svém střetu zájmů informoval Radu České televize a předseda Rady České televize toto nepotvrdil. A to ještě používám slovo, které je velice mírné. Ten dotaz na předsedu Rady České televize a na ostatní členy Rady České televize jsem dával osobně já a nikdy tam nezaznělo, že byli informováni o tomto střetu zájmů.

Také mě tak úplně nechává ledově klidným, že pan ředitel je členem dozorčí rady Národního divadla, protože to není organizace, kterou by spoluvlastnila jeho manželka a na které by vydělával nějakým způsobem komerčně peníze. Jde o to, že je členem, nebo předsedou správní rady organizace, ve které jeho manželka vydělává komerčně peníze, a to není v pořádku, to je jednoznačný střet zájmů. Všechny argumenty, které tady uvádíte, včetně počtu odvysílaných reklam ve formě product placement na Leica Gallery, jsou v současné době velice těžko ověřitelné, protože v okamžiku, kdy jsme o tomto informovali na tomto semináři, tak ta čísla začala při běžném vyhledávání prudkým způsobem kolísat a já si nejsem jist tím, jestli ty informace, které jste dostala vy, jsou pravdivé. Já si myslím, že pravdivé nejsou. (Předsedající: Čas.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP