(13.10 hodin)
(pokračuje Bendl)

My se snažíme, aby k tomu nemusely jít v uvozovkách dvakrát, i když se k tomu stejně dostanou. V okamžiku, kdy je u toho vodoprávní úřad, který bude posuzovat asi tu stavbu z titulu dostatku kvality vody, to, co tady říkal někdo, pan kolega Čižinský nebo někdo takový, že měl strach, že voda dojde a postaví se rybník, tůň nebo něco podobného a někdo zůstane bez vody. To je to, co ten vodoprávní orgán musí posoudit. To my asi tady nevymyslíme. Proto se ten vodoprávní orgán k tomu musí vyjadřovat. Ale orgány přírody a krajiny v zásadě tam, kde takováto stavba není možná, tak to v tom území prostě musí zastavit. Právě při projednávání územního plánu.

My se často podceňujeme a zároveň nedoceňujeme význam územního plánu, který definuje možnosti rozvoje měst a obcí, kde se ty diskuse projednávají poměrně složitě a dlouhodobě na základě znalosti daného území, na základě vůle samosprávy, na základě vůle vlastníků a samozřejmě vyjadřování orgánů státní správy. Co je tam teoreticky možné, co doporučujeme a co nikoliv. A je to vždy umění možného.

Všichni víme, že nějaká ochota stavět rybníky a vodní tůně a podobně v České republice je minimální. Pokud to nejsou orgány státní správy, ministerstva, případně obce, města atd., tak skoro nikdo - (upozornění na čas) - ty obce ty rybníky nestaví, takže z toho zase nedělejme víc, než to je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickými poznámkami pan poslanec Zlesák, poté pan poslanec Kupka, pak mám nějaké přihlášky z místa. Prosím. (Hovory mezi poslanci, silný hluk v sále.)

 

Poslanec Radek Zlesák: Dobrý den. Vážení kolegové, já musím reagovat na poznámku o betonu jako stavař, který má vystudované vodní stavby. Já bych tady kolegům převážně z pirátské strany rád vysvětlil, že -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vás přeruším, pane poslanče, pak vám přidám čas, a vyzval bych sněmovnu ke klidu, není slyšet! Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radek Zlesák: - že pokud budete stavět v krajině nějaký umělý prvek, a je zcela jedno, jestli je to rybník, nebo mokřad, tak s velkou pravděpodobností budete potřebovat toho betonu víceméně stejně. Týká se to jak zemních prací a tak. Takže to, že někde je beton, neznamená to, že ten mokřad, popř. rybník je špatný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji i za dodržení času a nyní prosím s faktickou poznámkou pana poslance Kupku.

 

Poslanec Martin Kupka: Já zkusím znovu jenom doplnit tu proceduru, aby bylo jasné, že z toho opravdu nevypadávají orgány státní správy, které posuzují ty záměry. V okamžiku, kdy se jedná o územní souhlas, tak jak zaznělo, je tam nezbytný soulad s příslušným územním plánem. Územní plány se v České republice schvalují poměrně komplikovaně a v jednotlivých fázích se k tomu vyjadřuje celá řada institucí. Včetně samozřejmě příslušných odborů životního prostředí. Bez toho žádný územní plán nikdo neschválí. A těch procesů kontroly je tam dokonce hned několik.

V případě, že se jedná o ohlášení vodního díla, tak je tam znovu potřeba předložit celou řadu dokumentů. Ten pozměňovací návrh zároveň přesně vykazuje, jaké typy a jaký rozsah těch dokumentů jsou třeba. My voláme obecně po tom, aby v České republice nebylo potřeba znovu a znovu opakovat zbytečné dokumenty a zbytečné papírování. Navíc v případě, kdy opravdu se odborná společnost shoduje na potřebě budování vodních děl i terénních úprav, které slouží pro zadržení vody v krajině, tak se snažíme ty zbytečné papíry eliminovat. Odstranit je. To je reálná snaha toho poslaneckého návrhu. A jsem přesvědčený o tom, že v těchto případech se nedopouštíme žádného překročení zájmu ochrany přírody. Protože ty jsou v celé řadě těch dalších nezbytných kroků, v těch krocích jsou prostě obsaženy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kalous. Než dorazí k mikrofonu, tak vás seznámím s omluvenkou: pan ministr dopravy Kremlík se nám omlouvá od 12.50 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Adam Kalous: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, já to tady ještě zopakuji i pro paní kolegyni Balcarovou, vaším prostřednictvím, pane předsedající, protože se mi zdá, že to tady zapadlo. On to tady říkal Karel Tureček - přeci to stavební řízení se integruje pod vodoprávní úřad, který je na obcích. A tento odbor vlastně je pod životním prostředím na městech a na obcích. A tím pádem je přeci ochrana životního prostředí naprosto zaručena. Takže já nevidím vaše obavy jako reálné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Znovu vyzvu sněmovnu ke klidu! A s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Čižinský. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Tak tady je potřeba sladit to s vyjádřením pana ministra životního prostředí a všech náměstků, kteří byli na projednávání na výboru životního prostředí, kteří všichni potvrzovali, že pokud nebudou vráceny do hry orgány ochrany přírody, tak budou škody a padnou pokuty. Pan ministr to tady před chvílí řekl na mikrofon. Takže skutečně je potřeba, aby bylo mluveno jedním hlasem. Nám to vždycky bylo znovu opakováno, že to tak je. Že to riziko je a že tento návrh ty investory postaví do velmi těžko řešitelné situace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a to jsou v tuto chvíli všechny faktické poznámky. Mám tady nějaké přihlášky z místa. Hlásil se mi pan ministr Toman, nevím, jestli chce uplatnit přednostní právo. (Nechce.) V tom případě pan poslanec Jelínek. Prosím, pane poslanče. (Hluk v sále neutichá.)

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já bych jenom chtěl velice krátce říct, proč vlastně náš klub tento zákon podporuje. Zadržení vody v krajině je určitě důležitá otázka, o tom není žádná debata. Nicméně vytváření děl v určitém rozsahu může být v podstatě i určitým nebezpečím. Zažili jsme si to, myslím, na území celé republiky ve dvou velkých povodních, které byly v relativně nedávné době. Takže my kromě toho, že podporujeme ten samotný zákon, tak podporujeme i pozměňovací návrhy, které umožňují vyjadřování orgánů a minimálně vodoprávních orgánů.

Nicméně na druhou stranu bych vyzval potom i k úpravě dalších zákonných norem, které řeší úplně ta nejmenší vodní díla, kde neustále, pokud si uděláte i pomalu malý výkop na -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanče, já vás přeruším a vyzvu sněmovnu ke klidu. Není tu slyšet. Prosím, poslouchejte se! Není to příjemné. Pokud chcete řešit něco jiného, řešte to mimo sál! Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Takže pokud jste ochotni obětovat kousek své zahrádky, přes kterou vám teče malý potůček, a zkusíte tam vykopat malý rybníček dva krát dva metry, tak podle stávajících norem v podstatě vám o tom musí rozhodnout vodosprávní orgán, protože je to průtočné. Pokud byste ho vykopal o dva metry vedle a neprotékala přes to ta strouha, nemusel by se k tomu vyjadřovat nikdo a bylo by to v podstatě jenom na územní oznámení.

Myslím si, že těch norem, které by bylo dobré ještě v rámci udržování vody v krajině upravit, je určitě víc. Proto k této normě máme kladné stanovisko, ale zároveň i k těm pozměňovacím návrhům, protože opravdu jak velikosti, tak i určitě vyjadřování se různých orgánů k těmto plochám by bylo vhodné zachovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Klaus. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP