(11.00 hodin)

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji. Toto bude opravdu jenom krátká faktická poznámka. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jestli tento výron závisti a populismu projde v této Sněmovně, tak moje naděje se budou upírat k Senátu. A jestli nedej bože projdou i v Senátu, tak k Ústavnímu soudu. Protože není možné porušovat princip předvídatelnosti práva. A tento návrh zákona je přesně toto. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan poslanec Marek Výborný. S faktickou poznámkou se připraví pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já bych vaším prostřednictvím rád reagoval na slova pana poslance Ferance, který tady hovořil o dobrovolném omezení odměn. No ale pokud je něco dobrovolného, tak se to přece nedělá zákonem. Opakovaně to tady zaznívalo. Každý z nás se může nechat zneuvolnit a může se té odměny vzdát a je to za nula. Samozřejmě že může. Všichni víme, že to lze.

A já si opravdu myslím, nedělejte tady z nás poslanců, z politiků nesvéprávné blbce. Protože každý, kdo to chce vyřešit, tak to samozřejmě vyřešit umí. Je to svobodné rozhodnutí každého. Opravdu netuším, proč bychom tady měli na tyto věci přijímat jakékoliv zákony. Protože přece, a to je to, co mi na tom vadí úplně ze všeho nejvíc - proč a priori předpokládáme, že každý politik jde do své funkce, aby si vydělal? To přece není pravda. Není pravdou, že tou ambicí, tou motivací jsou peníze. Možná že u někoho jo, možná, že u Pirátů. Ale u mě a u nás určitě ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Adamec s faktickou poznámkou. Připraví se pan předseda Stanjura. (Silný hluk v sále.) Ještě vám neudělím slovo, protože znovu požádám sněmovnu o klid. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, v řadě faktických poznámek je nyní přihlášen pan poslanec Ivan Adamec. Dovolte mu, aby v prostředí důstojném pro projednávání zákona o obcích mohl své slovo říct. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, skoro se mi chtělo říci, jaký je návrh zákona, taková je reakce sněmovny. Ale samozřejmě každý na to máme trochu jiný pohled. A pan kolegy Výborný tady vlastně sdělil to, co jsem chtěl říct kolegovi Ferancovi vaším prostřednictvím. Že dobrovolně povinně, to znám z jiného režimu, kdy jsme také dobrovolně chodili k volbám a povinně. A kdo tam nešel, tak z toho měl velký problém. Takže samozřejmě dobrovolně není určeno zákonem.

Ale já vám řeknu něco jiného. Já vám z vlastní zkušenosti také nebudu říkat, kolikrát jsem vyhrál volby a kolik jsem za to měl procent. To si myslím, že si můžete zjistit někde na internetu. Ale musím říct ty reakce. Když jsem kandidoval poprvé do Senátu v roce 2002, tak jsem celých šest let pracoval zadarmo pro město a občané to vůbec nevěděli. Nikdo se o to nezajímal, bylo jim to naprosto jedno. Je zajímaly výkony těch funkcí, nikoliv to, co za to beru.

Poté jsem v roce 2013 kandidoval do Poslanecké sněmovny jako uvolněný starosta a musím vám říct, že lidé to věděli, opozice do mě střílela. A protože si mysleli, že třinácté místo na kandidátce je bezpečné k tomu, abych se do Sněmovny nedostal, tak to nebylo tak ostré. Dostal jsem se, kupodivu. Naši kolegové udělali chybu, napsali mě na kandidátku, neměli to dělat, situace se změnila. Pak byly další volby za čtyři roky a to už do mě stříleli všichni. A pokud novináři chtějí hledat záminky, tak vždycky mluví o kumulaci funkcí. Ale na voliče to nemá žádný vliv. Protože oni chtějí ty výkony.

A jen tak mimochodem, já jsem strašně rád, že tady vystoupili zástupci Pirátů s tím, kolik kdo bere, za co bere a podobně. Znovu říkám, že mě se to netýká. Ale musím říct, že to je přesně o tom. Není to o té kumulaci funkcí, tak si to řekněme. Je to o té kumulaci peněz. Nazývejme věci pravými jmény. Ale já si myslím, že to takhle být nemá. Když se budeme bavit o kumulaci funkcí, ano beru. (Předsedající upozorňuje na čas.) Všichni budeme neuvolnění za šedesát procent.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou, připraví se kolega Benešík. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Padají tady dneska silná slova, já se přidám. Já to považuji za pokrytecké, zejména od některých předkladatelů. Některá kolegyně - já se omlouvám, těch fakticky bylo tolik - říkala, jak se to netýká našich kolegů a kolegyň, kteří pracují ve zdravotnictví. No, já říkám naštěstí a zatím. A to pokrytectví - já vám popíšu příklad ze Senátu a z mého volebního kraje, abychom viděli, jak pokrytečtí jsou někteří poslanci hnutí ANO.

Tak jeden z mála senátorů, které ANO má v Senátu, je se senátního okrsku Bruntál a kromě toho, že je senátorem, je ředitelem dvou nemocnic, dvou velkých nemocnic v Moravskoslezském kraji, a to Krnova a Opavy. Takže pobírá tři platy. Já mu to přeju. Musím říct, že když kandidoval do Senátu, už byl ředitelem dvou nemocnic. Takže voliči to věděli, přesto vyhrál. Říkám, vždycky gratuluji těm vítězům. Proč to neřešíme? Je placen z veřejného zdravotního pojištění. Já mu to neberu, já jsem pro zamítnutí toho zákona a budu proti tomu zákonu, že bude zamítnutí. Ale vy, kteří takto útočíte na starosty, protože jste s nimi prohráli a nejste to schopni unést, tak nemáte odvahu útočit na jiné. Zatím, podotýkám. Takže jestli se to dneska nebude týkat lidí, kteří pracuji ve zdravotnictví kromě toho, že jsou v zákonodárném sboru, tak to zítra může být jinak.

A zdůvodněte mi, proč starosta. Protože je to zaměřeno na starosty. A někdo, kdo je ředitelem dvou velkých krajských nemocnic, u toho žádnou kumulaci odměn neřešíte. Možná odpověď je poměrně jednoduchá. Toho ředitele jmenuje krajská rada a v té sedí, předsedá jí, hejtman Moravskoslezského kraje za ANO, který je současně poslancem za ANO. Takže velmi těžko můžou útočit na svého ředitele, že má ty funkce dokonce tři a všechny placené. A nikomu z těch předkladatelů to vlastně nevadí!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Ondřeje Benešíka, poté Mariana Jurečky, Ivana Adamce a Pavla Bělobrádka. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem tady zaslechl informaci, že ten zákon je v osekané podobě, aby prošel. On právě nemá být v osekané podobě. Pokud vy, co chcete limitovat platy politiků za kumulaci funkcí, tak byste ho měli právě rozšířit o ty jiné, kteří jsou placeni z veřejných peněz, a nejsou to starostové, místostarostové, hejtmani, vicehejtmani. To je přece nesystémové. Buďte systémoví a bavme se o tom.

Já jsem se bavil s kolegy piráty na tady to téma, oni řekli, no navrhněte to vy. Proč bychom to navrhovali? My to nechceme. My to nechceme. My chceme leda ty politiky. No tak ale to je pěkně pokrytecké. Já nechci ani ty politiky, ani ty doktory. Já prostě chci, aby o tom rozhodl volič. Takže buď buďte stoprocentní a nebuďte populističtí.

A ještě jedna poznámka. Já mám taky ve svém volebním obvodu člověka, kterého všichni dobře známe. On když kandidoval na senátora, řekl, že si nechá plat starosty a bude brát oba. Když kandidoval na hejtmana, tak řekl, že si ponechá ty oba předešlé platy a bude pobírat i ten třetí. Otevřeně to říkal. V každých volbách všechny smetl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marian Jurečka, také s faktickou poznámkou. A i když některé nejmenujeme, stejně víme, o koho jde. Tak máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Ano děkuji. Tak myslím, že ta diskuze tady docela dobře teď ukázala míru toho pokrytectví. Tak vadí ta kumulace funkcí, nebo vadí ten plat? Jestliže vadí ta kumulace funkcí, tak nebuďme tak úzkoprsí, ale podívejme se na ty poslance a senátory, kteří sedí v dozorčích radách, kteří jsou v představenstvech firem. Podívejme se také na lékaře, podívejme se na školskou sféru, na kumulace poslanců, senátorů, rektorů a podobně. Podívejme se také například na to, že může v té logice věci, která tady probíhá, ta diskuze, vadit to, že se někdo nevěnuje dostatečně poslaneckému mandátu, protože třeba podniká. No to nám také může vadit.

Prosím pěkně, uvědomme si tu iracionalitu, o které se tady bavíme. Já nepodpořím tento návrh, protože v tom, co jsem tady uvedl - zase schválně úplně paradoxní příklady - je to prostě iracionální, je to pokrytecké. To, že hnutí ANO si dalo nějakou laťku a tři hejtmani tu laťku neumí přeskočit a neumí to slovo, které dali před volbami, dodržet, tak to proboha neřešme tady tímto způsobem. Jako v tenhle okamžik, kolik z vás tady je v různých dozorčích radách, představenstvech, kumulují funkce? Pojďme se o tom bavit teda taky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP